Diyarbakırlı Sait Dilek Avrupa'yı giydiriyor

Güncelleme Tarihi:

Diyarbakırlı Sait Dilek Avrupayı giydiriyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 1997 00:00

Haberin Devamı

30 yaşındaki Diyarbakırlı Sait Dilek, gazetecilik, danışmanlık derken, master için gittiği İngiltere'den tektstilci olarak döndü. Isparta'da kurduğu tesiste 10 aydır üretim yapan Dilek, kısa sürede 4 milyon dolarlık ihracata ulaştı.

Diyarbakır'da dünyaya gelen 30 yaşındaki Sait Dilek, gazetecilik ve basın danışmanlıklarından sonra master yapmak için gittiği İngiltere'den büyük projeyle döndü ve Isparta'da 800 kişinin çalıştığı tekstil fabrikası kurdu. Kimo Tekstil adını verdiği Isparta'daki tesislerden yurt dışına 10 ayda 4 milyon dolarlık tekstil ürünü gönderen Dilek'in bu yılki ihracat hedefi 10 milyon dolar.

Ankara Üniversitesi Basın-Yayın Yüksekokulu'nu bitiren Sait Dilek'in ekonomi dünyası ile tanışması, ‘Ekonomik Doğuş' gazetesini çıkarmasıyla başladı. 1989- 91 yılları arasında Başbakanlık'ta çeşitli devlet bakanlarının basın danışmanlığını yapan Sait Dilek, bürokrasiden umduğunu bulamadı. Daha sonra İngiltere'ye giden genç işadamı, London School Of Economics'te 3 yıl süreyle master yaptı.

ÜNLÜ MAĞAZALARA GİRDİ

1994 yılında Türkiye'ye döner dönmez, Isparta Gönen Kavşağı'ndaki 30 dönümlük alanda tekstil fabrikasının temellerini atan Dilek, 10 ay önce fabrikasını deneme üretimine geçirdi. Ürünlerini İngiltere'ye pazarlamaya başlayan Dilek, müşteri portföyüne Finlandiya, İsveç, Danimarka, Norveç, Hollanda ve İsviçre'den Harrod's, Selfridges, Richards, Next, Principles, BHS ile Oasis mağazalarını kattı. Isparta'daki fabrikada üretilen ürünler ABD, Kanada ve Japonya'da ise Laura Ashley markası ile pazarlanmaya başlandı. Kimo Tekstil’in resmi açılışı Temmuz’da Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Başbakan Mesut Yılmaz tarafından yapıldı. İngiliz, Bulgar, Romen ve Faslı profesyonel bir üst kadroyla yönetilen fabrikada halen 800 işçi çalışıyor. Çalışanların tümü Isparta ve çevre ilçelerden seçiliyor.

Hedef Avrupa'da mağaza

Sait Dilek, gelecekte Avrupa'da kendi mağazalarını açmak istediğini belirtti. Başarısının sırrını profesyonel ekiple çalışmaya ve kalite kontrolüne bağlayan Dilek, gelecekle ilgili düşüncelerini sıralarken şöyle konuştu:‘‘Avrupa Birliği'ne girip girmeme tartışmaları boşuna. Avrupalı ister kabul etsin, isterse etmesin, Avrupa'nın en iyi mağazalarındaki ürünlerde (Made in Turkey) yazıyor. Burada ürettiğimiz giyim eşyasının fiyat etiketlerini bile biz takıyoruz. Mağazaya giden ürünler direkt vitrine konuyor. Bu güveni sarsmamak için daha çok çalışacağım. İlk önce Avrupa'da mağazalar açmayı planlıyorum. Daha sonra ABD, Ortadoğu ve Uzakdoğu'ya kadar uzanan mağazalar zinciri ile Kimo Tekstil'i ve 'Made in Turkey' imzasını tüm dünyaya taşıyacağım.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!