Diyarbakır poşusu kese oldu

Güncelleme Tarihi:

Diyarbakır poşusu kese oldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2010 11:10

Silk&Cashmere, Diyarbakır'ın “ipek poşusu”nu daha çok kullanmak için proje bekliyor.

Diyarbakır'ın en önemli ve kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarından olan ipek poşu önceki gün, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'nın (DTSO) Sosyal Destek Programı (SODES) çerçevesinde yürütüğü “Silk Puşi Projesi” kapsamında, modacı Cemil İpekçi tarafından tasarımları yapılan ve geleneksel ipek poşudan üretilen koleksiyonla tanıtıldı. Defileye davet edilenler arasında bulunan Silk&Cashmere Üst Yöneticisi (CEO) Ayşen Zamanpur, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Zamanpur, 2006 yılında ipek ve kaşmir ürünlerini koydukları ipek kese şeklindeki ambalajları Diyarbakır'da yaptırmak üzere DTSO'ya başvurduklarını söyledi.
Odanın projeleriyle çok ilgilendiklerini, Barcelona'dan İtalya'ya, Amsterdam'dan, Amerika'ya kadar bütün mağazalarında satılan ipek kaşmir keselerini uzun zamandır Diyarbakır'da yaptırdıklarını ifade eden Zamanpur, “Projeyi çok geliştirmek istiyorum. Gerçekten Diyarbakır'ı gördükten sonra bütün ambalajlarımızı burada yaptırmak istiyorum. Hatta diyorum ki kaşmir keçisi de burada olsaydı da kaşmiri de burada yaptırsaydık” dedi.

“SOSYAL PROJELER BOYNUMUZUN BORCU”

Zamanpur, dünya çapında mağazaları bulunduğunu, oralardaki en seçkin, en zarif, karton ambalaja koymak istemedikleri, üst gelir grubuna hitap eden kaşmir ve ipek şalları Diyarbakır'da üretilen saf ipek keselere koyduklarını belirterek, şöyle konuştu:
“Bu keseler çok beğenildi, çok tutuldu. Bugün de tekrar Diyarbakır'a gelmekten dolayı çok heyecanladım. DTSO ile tekrar konuştuk. Bu projeyi geliştirmek istiyoruz. Bize bir yer ayırmak istiyorlar, daha organize çalışmak istiyorlar. Biz de daha çok üretim yaptırmak istiyoruz. Ben de bu işin peşinde olacağım. Çünkü gerçekten bir şeyler yapmak durumundayız. Sosyal sorumluluk projeleri boynumuzun borcu. Ayrıca, Diyarbakır ipeğin de merkezi ve üretildiği yer. Ben inanıyorum ki Silk&Cashmere önümüzdeki 3-5 yıl içinde belki bütün ambalajlarını burada yaptıracak. Biz ipek ambalajla başladık. Ama defilede gördüm ki farklı ürünler de ortaya çıkacak. Bu konuda çok heyecanlandım. Çok güzel şeyler üretilebileceğine inandım. Kaşmir iç Moğolistan'da olduğu için, ipeği ciddi olarak düşünebiliriz.”

“BİRLİKTE GÜÇ DOĞURALIM”

Zamanpur, kendilerini ham madde ile sınırladıkları için ipek ve kaşmirin ana vatanına gittiklerini, ancak Diyarbakır ile de tanışarak işin ucundan başladıklarını kaydetti.

Yapılan keselerin çok kaliteli olduğunu anlatan Zamanpur, “Bundan hareketle, ipek keselerin yanında ipek şallar, diğer ipek ürünler yapabiliriz. Ben öneri bekliyorum. Diyarbakır'dan proje bekliyorum, organizasyon bekliyorum. Diyarbakır'dan güzel üretim yapanların bize başvurmalarını istiyorum ki birlikte güç doğuralım” dedi.

DTSO Genel Sekreter Yardımcısı Meryem Özdemir ise kentin en önemli ve kaybolmaya yüz tutmuş, rengarenk, el emeği ve göz nuru ile dokunan geleneksel el sanatlarından olan ipek poşunun hak ettiği pazarı bulması ve bu alanda istihdam yaratılması amacıyla sürdürdükleri çalışmaların yavaş yavaş meyvesini vermeye
başladıklarını söyledi.

Önceki gün DTSO'ya ait tezgahlarda dokunan ve İpekçi'nin İstanbul'daki atölyesinde hazırlanan 45 parçalık koleksiyonu, izleyenlerin büyük beğenisini kazandığını belirten Özdemir, defile sonrasında Zamanpur'dan ipek kese için tekrar sipariş aldıklarını bildirdi.

Özdemir, ayrıca farklı üretimler için de poşu numunesi verdiklerini ifade ederek, “İpek poşumuzun hak ettiği pazarı bulacağını, buna paralel olarak istihdam yaratılacağına inanıyorum. Bu konuda yoğun olarak görüşmelerimiz sürüyor” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!