Diyanet zekâta adres gösterdi memur en az 310 lira zam istedi

Güncelleme Tarihi:

Diyanet zekâta adres gösterdi memur en az 310 lira zam istedi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2010 00:00

Memur sendikaları, hükümetle toplu görüşme masasına oturmaya hazırlanırken, Diyanet ‘80.18 gram altın’ karşılığı malı olmayan memura zekât verilebileceğini söyledi. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, en düşük dereceli memur için 310 TL zam isteyeceklerini açıkladı.

Haberin Devamı

SENDİKALAR 2.5 milyon memur adına 15 Ağustos’ta başlayacak 9’uncu dönem toplu görüşmeler öncesinde, taleplerini dile getirmeye başlarken, Diyanet memura da zekat verilebileceğini açıkladı. Diyanet İşleri Başkanlığı Dini İşler Yüksek Kurulu Üyesi Dr. Hüseyin Kayapınar, temel ihtiyacından fazla, “80.18 gram altın” karşılığı malı olmayan memura zekat verilebileceğini belirtti. Yoksul tanımını, “Temel ihtiyacından (yeme, içme, barınma gibi) fazla olarak, 80.18 gram altın karşılığı malı olmayan” şeklinde yapan Kayapınar, “Eğer memur, söylenen bu niteliğe uygun, asli ihtiyacını karşılayamıyor ve askeri ücret alıyor, anne ve babasından da miras yok ise memura da zekat verilebilir” dedi.
Yüzde 70’ine verilebilir
Haksen Genel Başkanı Ayhan Çivi de, zekat tutarının 4 bin 800 TL olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Memurların yüzde 70’i kredi kartı ya da bireysel kredi borçlusu. Dolayısıyla memurların yüzde 70’ine zekat hatta fitre de verilebilir. Memurların büyük çoğunluğu özellikle de sözleşmeli ve 4/C’li geçici personel fitreye de muhtaç. Vatandaşlar zekat veya fitre vermek için ihtiyaç sahiplerini aramak yerine herhangi bir devlet dairesine gittiklerinde çok rahatlıkla ihtiyaç sahiplerini bulabilirler.”
Seyyanen 200 lira zam
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız da, gelecek yıl kamu görevlilerine uygulanacak zam ve tazminatlar konusunda en düşük dereceli memur için 310 TL zam istediklerini açıkladı. Akyıldız, bu tutara ilişkin şunları söyledi: “Geçmiş dönem kayıplarının karşılanması için seyyanen 200 lira, 2011 yılı için ise enflasyon hedefinin üzerine yüzde 2 refah payı eklenmesi suretiyle ulaşılan yüzde 10 maaş zammı talep ediyoruz.”
Enflasyona değil sınıra bakın
Kamuda eşit işe eşit ücret uygulamasının bir an önce hayata geçirilmesinin memurun en büyük beklentisi olduğunu aktaran Akyıldız, şöyle konuştu: “Yapılacak artışlarda hedeflenen enflasyon yerine açlık ve yoksulluk sınırı dikkate alınmasını istiyoruz. Mali haklarla ilgili taleplerimizi 3 kategoride belirledik. Bunlardan birincisi ek ödeme oranlarının artırılarak kurumlar arasındaki ücret farkının aşağı çekilmesi, ikincisi kamu görevlilerinin kendileri ve ailelerinin insanca yaşaması için yetecek düzeyde ücret almalarını sağlamak amacıyla talep edilecek artış, üçüncüsü ise sendika üyesi olan kamu görevlileriyle üye olmayanlar arasında fark oluşturmak adına sendika üyesi kamu görevlilerine ödenen toplu görüşme priminin yeniden hayata geçirilmesi.”

Haberin Devamı

BASK taleplerini eylemle açıkladı

Haberin Devamı

BAĞIMSIZ Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) üyesi bir grup memur, Kızılay’da düzenledikleri eylemle taleplerini açıkladı. BASK üyeleri “Bütün memurlar toplandık, uçan kuşa borçlandık”, “Ne işçidir, ne memur, 4-C’linin hepsi mağdur”, “Kriz memuru teğet geçmedi” yazılı dövizler taşıdı. BASK Genel Başkanı Resul Akay, toplu görüşme masasına oturan sendikaların yaptığı hataların bedelini kamu görevlilerinin ödediğini belirterek, “Konfederasyonlar, hükümetin utanç verici zamlarını meşrulaştırmak istemiyorlarsa toplu görüşme masasını boykot etmeliler” dedi. Memurun hükümetten yüzde 17.5 oranında enflasyon farkı alacağı bulunduğunu öne süren Akay, bu farka, yüzde 12 refah payı ve 100 TL’lik ek ödeme ilave edilerek en düşük maaşının 1516 TL olmasını istedi.

Haberin Devamı

4-B ve 4-C’den vazgeçilsin

BİRCAN Akyıldız, son yıllarda sözleşmeli personel sayısında ciddi bir artış olduğuna dikkat çekerken, Kamu-Sen’in bazı talepleri şöyle oldu:
Kamuda istihdam yapısını değiştiren, iş güvencesini yok eden 4-B ve 4-C statüsünde eleman çalıştırma uygulamasından bir an önce vazgeçilmeli. Bu statülerdekiler kadrolu statüye geçirilmeli.
Mevcut statüde yaşanan tayin, nakil, kadro gibi problemlerin çözümünde bir an önce adım atılmalı. Bu bağlamda kamu çalışanlarının iş güvencesinin korunmadığı hiçbir değişiklik çalışmasını kabul etmeyeceğiz.

Büro-Sen ilerleme hakkı isteyecek

BÜRO iş kolunda yetkili sendika olarak toplu görüşme masasına oturacak Türk Büro-Sen Hükümetten toplu görüşmelerde, memurlara 1. dereceye kadar ilerleme hakkı tanınmasını görevde yükselmede ya da unvan değişikliklerinde kurumlarca konan yaş sınırının kaldırılmasını isteyecek. “Eşit işe eşit ücret” ilkesiyle, ortaya çıkan ücret dengesizliğinin giderilmesini isteyen Türk Büro-Sen’in talepleri arasında memurlara 1. dereceye kadar ilerleme hakkı tanınmasınının yanı sıra, diğer tüm ödemelerin bütün kalemlerle emekli keseneğine dahil edilmesi yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!