Dişli, ’1 milyon dolar benim’ dedi tüm belgeler onu yalanladı

Güncelleme Tarihi:

Dişli, ’1 milyon dolar benim’ dedi tüm belgeler onu yalanladı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2008 00:00

Kemal Kılıçdaroğlu’nun, "1 milyon dolar iş takip parası" almakla suçladığı AKP Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli’nin Akademi Ofset ortaklığını, Ticaret Sicil Gazetesi kayıtları yalanladı.

Denizbank’ın Akademi Ofset ve arsa için verdiği krediler için aldığı ipotek belgeleri de Dişli’nin "Akademi Ofset’e verilecek kredi için parayı Denizbank’a yatırdım" savını çürüttü.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu’nun, bir arsa olayında "1 milyon dolar iş takip parası" almakla suçladığı AKP Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli’nin, kısa süre öncesine kadar ortağı olduğunu öne sürdüğü Akademi Ofset ortaklığını, Ticaret Sicil Gazetesi kayıtları yalanladı. Banka’nın Akademi Ofset ve arsa için verdiği krediler karşılığı aldığı ipotek belgeleri de Dişli’nin "Daha önce ortağı olduğum Akademi Ofset’e verilecek kredi için bu parayı Denizbank’a teminat olarak yatırdım" savını çürüttü. Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nin 1994-2008 arası tüm sayıları tarandığında, Akademi Ofset AŞ’nin ortakları arasında Şaban Dişli’nin adı yer almıyor.

Kılıçdaroğlu’nun iddiaları üzerine Dişli, 1 milyon doları iş takibi karşılığı almadığını ispatlamak için, bu paranın yurtdışından getirdiği şahsi mevduatı olduğunu ve Denizbank’a ipotek olarak yatırdığını öne sürmüştü. Resmi belgeler ise Denizbank’ın vereceği kredi için 4 milyon, 3 milyon ve 2.328 milyon YTL’lik tarlalar ile 700 bin YTL’lik bir arsayı ipotek aldığını ortaya koyuyor. Kredi işlemleriyle ilgili kayıtlar arasında, Akademi Ofset’in alacağı kredilere karşılık, Dişli’nin 1 milyon doları Denizbank’a ipotek ettiğine ve bu parayı alınca ipoteğin çözüldüğüne dair bir belgeye ise rastlanmadı.

İmar yükümlülüğü

Silivri İlçesi 79 ada 7 parselde kayıtlı taşınmazın TESCO-KİPA’ya, imar değişikliklerinin yapılarak satılması için Silivri 1’inci noterliğinde sözleşme yapıldı.

Bu sözleşme satıcı; İbrahim Polat, Dursun Özdemir, Mustafa Çankaya ve Kazım Alıntaş’ın vekaletini alan Mehmet Karasu ile alıcı TESCO KİPA Kitle pazarlama adına Hüseyin Topuzoğlu arasında imzalandı.

Sözleşme, satıcı Karasu’nun, 20 bin 920 metrekarelik alanın her türlü imar işleminin "hipermarket inşa edilecek şekilde tadil edilmesini" sağlamakla yükümlü kılıyor.

Sözleşme ile Karasu, 3 milyon 450 bin dolara aldığı arsayı, KİPA’ya 8 milyon 400 bin dolara satıyor.

KİPA bu bedelin 1.5 milyon dolarını Karasu’ya "ön ödeme" olarak veriyor. Karasu da, anlaşmada öngörülen imar değişikliklerinin gerçekleşmemesi halinde, KİPA’ya 750 bin dolar ceza ödemeyi kabul ediyor.

Dişli yapacak

Tarla’nın arsaya çevrilip arsanın da KİPA’nın istediği ölçeklerde imar planı değişikliğini ise Şaban Dişli ile Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan, Silivri Belediye Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu Başkan Vekili Metin Karakaş üstleniyor. Buna göre ihtiyaç duyulan imar değişikliğini Silivri Belediyesi hazırlayıp, Büyükşehir Belediyesi’ne sunacak. Onay sonunda da değişiklik yürürlüğe girecek. Bu iş için adı geçen şahıslara, Dişli’ye 1 milyon dolar olmak üzere, 2 milyon dolar ödenecek.

Dişli için yeni soru önergesi

CHP
Amasya Milletvekili Hüseyin Ünsal, Başbakan Tayyip Erdoğan’a, AKP Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli’nin akrabalarına ait olduğunu iddia ettiği Adapazarı’ndaki bir soda fabrikasının inşaatına göz yuman belediye yetkilileri hakkında soruşturma başlatılıp, başlatılmadığını sordu.

Ünsal, Başbakan Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, Adapazarı’ndaki bir soda fabrikası ile ilgili iddialara yer verdi. Fabrikanın inşasına geçen yıl başlandığını ve daha sonra yapılan imar değişikliği ile yasal olmayan duruma "yasal kılıf" hazırlandığını ileri süren Ünsal, önergesinde şu soruları yöneltti: "İmarsız alanda fabrika satışına ne kadar süre göz yumulmuştur? İmarsız olarak devam eden inşaata hiç ceza kesilmiş midir? Yasal olmayan inşaata göz yumarak görevini kötüye kullanan belediye yetkilileri hakkında bir soruşturma başlatıldı mı?

Kızılot: O kazancı vergi cezası olarak öderler

VERGİ uzmanı Prof. Dr. Şükrü Kızılot, Akademi Ofset’in ortakları da dahil herhangi bir şahsa ödeme yapmasının hukuken mümkün olmadığını belirterek, "Sayın Dişli’nin de, ortağı olmadığı Akademi Ofset için 1 milyon doları vermesi mümkün değildir, suçtur" dedi. Kızılot, şu teknik-hukuki bilgileri verdi: "Yasalara göre bir şirket ortağı olmayan birine karşılığında bir fatura olmaksızın ödeme yapamaz. Sorduğunuz olayda, arsa satışından dolayı belli ödemelerin bazı kişilere yapılmış, şirket de suçlu duruma sokulmuş. Sözleşmelere göre yapılan ödemelerle Akademi Ofset vergi kaçakçılığı suçu işlemiş oluyor. Şirketin hesapları incelenirse; milyonlarca YTL vergi ve ceza kesilir. Yani o kazançlarını vergi ve ceza olarak devlete öderler.

Dağıtılan para; şirket ortağı ya da ortaklarınca şirketten borç olarak çekilirse de, bu, Kurumlar Vergisi Kanununa göre; örtülü kazanç dağıtımıdır. Örtülü kazancın, yüzde 20 kurumlar vergisi, yüzde 15 kar dağıtımı stopacının ödenmesi gerekir. Ayrıca, yine yürürlükteki mevzuata göre, ortağı şirket borç verirse, hesaplanacak faiz üzerinden KDV de alınması gerekir. Yukarıdakilere ek olarak arsa satışından sağlanan kazanç kadar Kurumlar Vergisi de tahakkuk eder.

Rant paylaşım kavgası çıktı, ortaklar mahkemelik oldu

ÜÇ ortak rantı paylaşamayınca, Silivri Asliye Hukuk Mahkemesi’nde mahkemelik oldular. Mahkeme kayıtlarında ortak olarak Şaban Dişli’nin adı geçmezken davacı Aziz Sezginer, davalı ise Mehmet Karasu olarak görülüyor. Bu da Karasu 3 milyon 450 bin dolara aldığı arsayı 8 milyon 400 dolara KİPA’ya satmak için diğer iki ortağı ile sözleşme imzalarken, Karasu’nun arsayı 17 milyon 346 bin YTL’ye sattığı ortaya çıkmasından kaynaklandı. KİPA da arsayı bu bedelle aldığını beyan ediyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!