Dış dalga ve dava el ele vurdu borsa 22 milyar dolar eridi

Güncelleme Tarihi:

Dış dalga ve dava el ele vurdu borsa 22 milyar dolar eridi
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2008 07:00

Haberin Devamı

DÜN NELER YAŞANDI

FED iskonto faizi çeyrek puan düşürdü

Bear Stearns, yok pahasına satıldı

Başka şirketlerin batacağı korkusu oluştu

Carlyle Capital tasfiyesini istedi

ABD sanayi üretimi kötü geldi

AKP’ye yönelik dava da tuz biber oldu

PİYASALAR NE TEPKİ VERDİ

Euro dolar karşısında 1.59’la zirve yaptı


Altın fiyatları 1.030 dolara tırmandı

Petrol 111.80 dolarla tarihi rekor kırdı

Dolar 1.2760 YTL’ye kadar çıktı

Faiz yüzde 18 seviyesini aştı

İMKB’de kayıp yüzde 9’u buldu

ABD’nin en büyük yatırım bankalarından Bearn Stearns’in yok pahasına JP Morgan’a satılması global piyasaların dengesini bozdu. Dünya borsalarında kayıplar yüzde 5’e dayandı. Dışarıdan gelen bu darbeye içeriden AKP’nin kapatılma istemiyle açılan dava da eklenince, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) son 5 yılın en hızlı düşüşünü yaşadı. Borsa yüzde 7.46 kayıpla 1 günde 22 milyar dolar eridi. Çifte darbe yiyen Türk para ve sermaye piyasalarında borsa günü 39.409 puandan tamamladı.

BEAR PİYASANIN DEPREMİ OLDU: Geçen hafta piyasaların gündemine bomba gibi düşen Bear Stearns gerginliği, yeni haftada dünya piyasaların depremi oldu. Bear Stearns’ün 240 milyon dolara JP Morgan’a satılması piyasaların tansiyonun yükseltti. Bu satışın ardından finans piyasasında buna benzer batışların gelebileceği endişesi arttı. Bunun üzerine birde ABD Merkez Bankası’nın (FED) iskonto faiz oranın pazar günü sürpriz bir toplantı ile çeyrek puan indirmesi de piyasalarda panik yarattı. Krizin derinliği konusunda korkular tırmandı. Yatırımcılar nakde dönmek için satışa hız verdi.

BORSALARDA KARA PAZARTESİ: Bu satışlar gelişen ve gelişmekte olan borsalara "kara pazartesi" yaşattı. ABD borsalarında vadeli işlemler aşağı yönlü hüreket etti. Uzakdoğu’da ise Hong Kong borsası yüzde 5.18, Japonya, yüzde 3.71, Çin borsası ise yüzde 3.6 kayıpla günü kapattı. Uzakdoğu’da yaşanan bu kayıpların ardından haftaya başlmayan Avrupa borsalarında da endişeler satışa döndü. Avrupa borsaları açılışın hemen ardından yüzde 4’e dayanan satışla sarsıldı. Gün içinde Alman Dax Endeks’i yüzde 3.62, Fransa Cac Endeks’i ise yüzde 3 oranında değer kaybı gerçekleştirdi.

5 YILIN EN HIZLI DÜŞÜŞÜ: Yurtdışı piyasalarda yaşanan sıkıntılarla hareket eden Türk para ve sermaye piyasalarına AKP’nin kapatılması istemiyle açılan dava tuz biber ekti. Cuma günü gpiyasaların kapanışı sonrası gelen bu haberin etkisi ise dün borsaya satış olarak yansıdı. Zaten yeni haftaya satışlarla başlaması beklenen İMKB Ulusal 100 Endeksi çifte darbe ile güne yüzde 7.04 satışla 39.588 puandan başladı. Gün içinde yüzde 9.22 değer kaybeden borsa son 14 ayın en düşük seviyesi olan 38.638 puana indi. Böylece borsa son 5 yılın en hızlı düşüşünü yaşadı. Borsada bundan önce ABD’nin Irak’a savaş açacağı endişesiyle 17 Mart 2003 tarihinde yüzde 10.6 kayıpla kapanış yapmıştı.

GÜNLÜK DÜŞÜŞ YÜZDE 7.46: Gün sonunda İMKB 39.409 puandan kapanış gerçekleştirerek yüzde 7.46. oranında düşüş kaydetti. İMKB’nin hem dış hemde iç şokla birlikte yaşadığı düşüşün faturası da yüklü oldu. Borsanın cuma günkü 216.9 milyar dolar olan toplam piyasa değeri, dünkü düşünün ardından 194.9 milyar dolara geriledi. Böylece borsadaki 1 günlük erime 22 milyar dolar oldu. Yılbaşından bu yana piyasa değerindeki kayıp ise 88 milyar doları buldu.

AKP ETKİSİ YÜZDE 20: Yurtdışı piyasalarda krizin derinliğine yönelik korkunun artığını söyleyen Ata Portföy Fon Yöneticisi Cem Tözge, "Yurtdışı ile sarsılıyorduk şimdi yıkıldık. AKB’nin bu düşüşteki etkisi ise yüzde 20’yi geçmez. Yurtdışı olmasaydı zaten bu boyutta bir düşüş görmezdik" dedi. Turkish Yatırım Finansal Strateji Müdürü Gökhan Uskuay da, Bear Stearns hisselerinin 2 dolara satılmasının şirketin battığı anlamına geldiğini ifade ederek, "Diğer yatırım bankalarının da zorda olduğuna dair önemli endişeler var" dedi. Uskuay, AKP’ye yönelik davanın etkisinin yüzde 7’lik düşüşte yüzde 3’ü geçmediğini söyledi.

Dolar 1.27 YTL’yi, faiz yüzde 18’i geçti

ULUSLARARASI piyasalardaki sarsıntı ve AKP’nin kapatılmasına yönelik dava döviz piyasasını da alt üst etti. Dolar, Euro karşısında 1.5904 seviyesi ile tüm zamanların en düşük seviyesine indi. Yurtdışı piyasalarda yaşanan bu gelişme içeride doların 1.27 YTL’yi aşmasını neden oldu. Dolar güne bankalar arası piyasada 1.2630 YTL ile başladı. Alımlar eşliğinde en yüksek 1.2760 YTL’ye tırmandı. Ancak kapanışa doğru gelen dolar satışları ile 1.2650 YTL’ye gerileyen dolar serbest piyasada 1.2610 YTL’den kapanış gerçekleştirdi. Bono piyasasında ise yabancıların sert satışları gözlendi. Gösterge bono faizi yüzde 18.63’e tırmandı. Bugün valörlü işlemlerde ise yüzde 18.37’den işlem gördü.

İngiltere’den piyasaya 10 milyar dolar

İNGİLTERE Merkez Bankası (BoE), likidite sıkışıklığını gidermek için piyasaya 3 gün vadeli, 5 milyar sterlin (10 milyar dolar) vereceğini açıkladı. İngiltere Merkez Bankası, piyasaya verilecek paranın, kısa vadeli para piyasalarında yaşananlara yanıt olarak değerlendirildiği ve piyasa koşullarının yakından takip edilmeye devam edileceği kaydedildi.

Petrol 111 doları aşıp yeni zirvesine çıktı

ULUSLARARASI piyasalarda petrol fiyatları, 111 doların üzerine çıkarak yeni rekor kırdı. ABD tipi hafif ham petrolün nisan teslimi fiyatı, bir ara 111.80 dolara rekorunun ardıdan 110 dolara geriledi. Ancak ardından gelen satışlarla New York Borsası’nda ABD tipi hafif ham petrolünün varil fiyatı nisan teslimi 3.08 dolar azalarak, 107.13 dolara düştü. Petrol fiyatlarının artmasında, Amerikan Merkez Bankası’nın iskonto faiz oranlarını düşürmesinin yanı sıra doların rekor düşük seviyelere gerilemesi etkili oldu.

Carlyle Capital tasfiyesini istedi

YATIRIM şirketi Carlyle Capital, hissedarlarının şirketin zorunlu tasfiyesine oybirliği ile karar verdiğini açıkladı. Açıklamada, Guernsey yasası uyarınca, şirketin ve kalan varlıklarının tasfiyesine başlanacağı belirtildi. Amsterdam borsasında işlem gören Carlyle Capital, geçen hafta Perşembe günü yaptığı açıklamada borcunun 16.6 milyar dolarlık kısmını ödeyemediğini ve alacaklarla bir anlaşmaya varamadığını açıklamıştı.

Altın 1.030 dolar ile rekor kırdı

ALTIN rekora doymadı. Altının ons fiyatı dün de ABD ekonosimine yönelik kaygılarla 1.030 dolar ile yeni zirvesine oturdu. Ekonomistler, mevcut makro ekonomik ortamın, özellikle ABD’de mali sektörle ilgili kaygıların yatırımcıları altına yönelttiğini belirterek "Dolardaki aşağı yönlü eğilim ve genel belirsizlik altın piyasasını destekliyor" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!