Devri Alem

Güncelleme Tarihi:

Devri Alem
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2005 00:00

DaimlerChrysler ucuza borçlanmak için banka kuruyor

Otomotiv şirketleri zorlu rekabet koşullarında ayakta kalabilmek ve maliyetleri her açıdan en aza indirebilmek için çeşitli yollara başvuruyorlar. Otomotiv devi DaimlerChrysler de, daha ucuza borçlanabilmek için ABD’de kendi bankasını kurmayı planlıyor. Alman-Amerikan ortaklığı olan DaimlerChrysler, böylelikle mali hizmetler biriminin finansman maliyetlerini düşürmeyi amaçlıyor.

ABD’de bir sanayi bankası kurmak üzere lisans başvurusunda bulunan şirket, 2006 yılının ilk çeyreğinde onay almayı bekliyor. DaimlerChrysler üst yönetimi, şirketin kredi sözleşmelerinde yer alan yaklaşık 96 milyar dolarlık tutarı kurulması planlanan yeni bankaya transfer edecek. Daha sonra da ABD’deki yeni banka, kendisini bankalar arası piyasada yeniden finanse ederek DaimlerChrysler finansal hizmetler birimi için bir kreditör olarak işlev görecek.

DaimlerChrysler, yeni banka için daha iyi bir kredi notu değerlendirmesi yapılmasını, böylelikle finansman maliyetlerini düşürmeyi planlıyor. Yeni bankanın en azından kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in DaimlerChrysler’e verdiği BBB+ notundan daha yüksek bir not almasını bekleyen şirket yönetimi, değerlendirme notu ne kadar yüksek olursa finansman koşullarının o kadar iyi olacağını ve banka projesinin şirketin mali yapısına çok olumlu katkı yapacağını düşünüyor.

850 BİN MÜŞTERİSİ VAR

Aslında DaimlerChrysler, bankacılık sektörüne ilk kez girmiyor. Bankacılık faaliyetlerinde deneyimi olan şirket, Avrupa’da kurduğu bankayla kurumsal ve bireysel müşterilere hizmet veriyor. Stuttgart merkezli DaimlerChrysler Bank, 2002 yılı Temmuz’undan itibaren başta leasing, sigorta ve krediler olmak üzere birçok bankacılık faaliyetini birlikte yürütüyor. Halen bankanın 850 bin müşterisinin yarısını leasing ve kredi hizmetlerinden yararlan şirketler oluştururken, yüzde 30’luk bir kesim ise kredi kartı gibi bireysel bankacılık hizmetlerinden yararlanıyor.

ÇİN’DE 2 MİLYAR DOLAR

DaimlerChrysler ayrıca, önümüzdeki yıllarda Çin’deki otomobil finansmanı faaliyetlerini belirgin bir şekilde büyütmeyi planlıyor. Şirket, 3 ile 4 yıllık bir süre zarfında Çin’de 2.3 milyar dolarlık kredi sözleşmesiyle 100 bin otomobil sahibini müşteri portföyüne eklemeyi hedefliyor. Çin’deki finansal faaliyetlerini geçen ekim ayında başlatan DaimlerChrysler, 2006 yılında 3 bin finansman sözleşmesini sonuçlandırmayı amaçlıyor.

Araplar artık Londra’nın ünlü taksilerine binecek

İngiltere’nin başkenti Londra, kendine has tasarıma sahip olan siyah taksileriyle ünlüdür. LTI Vehicles tarafından üretilen bu taksilerin yeni modeli TXII ise, Ortadoğu sokaklarında zorlu bir teste girmeye hazırlanıyor. Kuveyt’te sıcağa dayanıklılığı ölçülecek olan TXII, teste başarılı olursa Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) resmi taksi modeli olarak görev yapabilecek. Önümüzdeki ay Kuveyt’e ulaşacak olan iki test aracı, 50 dereceye ulaşan sıcaklığa ulaşan hava koşullarına uygun olarak tasarlandı. BAE’de otomobiller en çok 3 yaşına kadar taksi olarak kullanılabiliyor. Yeni modellerinin testi başarıyla geçeceğini düşünen LTI Vehicles yetkilileri ise, araçlarının daha uzun süre görev yapabileceğini belirterek, bu sürenin de uzatılmasını istiyor.

Bu simulatör trafiğe çıkıyor

Otomobil fuarlarında simulatörlere sıkça rastlarız. Fuarı ziyaret edenler de bu simulatörlerde yarışarak eğlenceli dakikalar geçirirler. Five Axis firması ile Toyota’nın yan markalarından biri olan Scion işbirliği sonucu ise trafiğe çıkabilen bir simulatör geliştirildi. Aslında bir otomobil olan bu konsept model, kısa sürede bir simulatöre dönüşüyor. Kaputun içine yerleştirilen 19 inç’lik Samsung LCD ekranıyla dikkat çeken araç, Microsoft XBOX 360 oyun konsolunun yanı sıra Pioneer HTP-2600 5.1 Dolby Digital Surround ses sistemiyle donatılmış.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!