Devlette ‘Eşit işe eşit ücret’ dönemi

Güncelleme Tarihi:

Devlette ‘Eşit işe eşit ücret’ dönemi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2011 00:00

Hükümet önceki günkü mükerrer Resmi Gazete’de Sağlık, Aile, Çalışma ve AB bakanlıklarının teşkilat yapısını değiştiren altı son dakika KHK’sı daha yayınlandı.

Haberin Devamı

Kamuda mali hakları düzenleyen KHK ile 2.5 milyon memuru yakından ilgilendiren “Eşit işe eşit ücret” sistemi uygulamaya konuldu. Kamu çalışanları arasındaki ücret dengesi ek ödeme yoluyla sağlanacak. Şehitlerin miraşçılarına da tazminat artışı öngörülürken, terörle mücadelede yaygın ve yoğun çalışanlara ilave ek tazminat getirildi.

‘Türk hekimi’ ifadesine rötuş

Sağlık Bakanlığı KHK’sı ile yabancı doktor ve hemşire çalışmasına imkan sağlandı. Yabancı doktorlar üç yıla kadar sözleşmeli çalışabilecekler. KHK ile eski kanunun “Türk hekimlerinin” ibaresi “hekimlerin” şeklinde değiştirilerek, yabancı doktora vize verildi. Yabancı hemşire çalıştırmanın önünün açılabilmesi için Hemşirelik Kanunu’nun “Türkiye’de hemşirelik sanatı bu kanun hükümleri dahilinde hemşire unvanını kazanmış Türk kadınlarından başka hiçbir kimse yapamaz” hükmü değiştirildi.
Sağlık Bakanlığı’nın, yabancı doktor-hemşire çalıştırmada, Türkiye’deki tıp fakülteleri ya da hemşire okullarında eğitim almış yabancı uyruklulara öncelik tanıyacağı belirtildi. Kaynakların etkili ve verimli kullanılması amacıyla il düzeyinde Kamu Hastaneleri Birlikleri kurulacak. Birliklerde sözleşmeli çalışan profesörlere yüzde 550 oranında ek ödeme ücreti ödenecek.

Haberin Devamı

MİT hariç ‘Eşit işe eşit ücret’

Memurların yanısıra müsteşarlar, müsteşar yardımcıları, genel müdürler, genel müdür yardımcıları, daire başkanları, il müdürleri ve uzmanlar arasındaki maaş adaletsizliğine çözüm için hazırlanan KHK’da aynı unvan ve aynı kadroda olanların farklı ücret almasının önüne geçilmesi hedeflendi. MİT hariç, kamuda maaş ve tazminatlarda ek ödemelerle eşitlik sağlanacak.  Memura ayda 50 saati, bir yılda 6 ayı geçmemek üzere Bakanlar Kurulu’nca belirlenen esaslara göre mesai verilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!