Devlet elektrik tasarrufu yapmak için 500 bin akkor ampulü çöpe atacak

Güncelleme Tarihi:

Devlet elektrik tasarrufu yapmak için 500 bin akkor ampulü çöpe atacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2008 00:00

Başbakanlık, aydınlatmada yüzde 80 enerji tasarrufu sağlamak için bir ay içinde 80 bin kamu binasındaki akkor flamanlı lambayı tasarruflu ampullerle değiştirecek.

Bu karar kapsamında 250 bin YTL değerinde 500 bin adet akkor flamanlı ampulü çöpe atacak olan devlet tasarruflu lambalar için 3 milyon YTL harcayacak. Yeni uygulama yılda 9.5 milyon YTL tasarruf edilecek.

2008’i Enerji Verimliliği yılı ilan eden Başbakanlık, dün Başbakan Tayyip Erdoğan imzasıyla yayınladığı genelge ile aydınlatmada yüzde 80 enerji tasarrufu sağlamak için bir ay içinde 80 bin kamu binasındaki akkor flamanlı lambaları tasarruflu ampullerle değiştirme kararı aldı. Bu karar kapsamında 250 bin YTL değerinde 500 bin adet akkor flamanlı ampulü çöpe atacak olan kamu kuruluşları bu ampullerin yerini alacak tasarruflu lambalar için 3 milyon YTL harcayacak. Yeni uygulama ile Türkiye yılda 9.5 milyon YTL’lik tasarruf sağlayacak.

3 bin ton emisyon

52 gigawatt saatlik bu tasarruf Seyhan Barajı Hidroelektrik Santralı’nın 2 aylık üretimine denk gelecek. Yeni uygulama 100 milyon Euro’luk ampul pazarındaki ithalatçıları da kamu binalarına gelen elektrik faturalarını da olumlu etkileyecek. Enerji tasarruflu ampul üretiminin yapılmadığı sektörde bu geçiş ithalatçı firmaları sevindirecek. Uygulama ile ayrıca yılda 3 bin ton karbon emisyonu tasarrufu sağlanacak. Bu tasarruf 141 bin ağacın emisyonuna denk olacak.

5.5 yıl aynı ampul

Bakanlık ortalama 50 kuruşluk fiyatlar ile satılan ampulleri değiştirmek için her bir ampüle ortalama 6 YTL harcamak zorunda kalacak. Ancak bu fiyat farkı hem enerji tüketimi hem de kullanım ömrü ile kapanacak. Normal ampule göre 5 kat daha az elektrik kullanan bu ampül, günde 3 saatten hesaplandığı taktirde 5.5 yıl boyunca kullanılabilecek. Bu süre akkor flamanlı ampüllerdeki kullanım süresini üçe katlayacak. 100 watt’lık normal ampul yerine 20 watt’lık enerji tasarruflu ampul kullanılarak ampul ömrü boyunca 125 YTL’nin üstünde tasarruf yapmak ve 18 ağacın 1 yılda temizleyeceği miktarda karbon yayılımını önlemek mümkün olacak.

Castro fomülü

Geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden Küba lideri Fidel Castro da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ınkine benzer bir uygulama ile tasarruflu ampul kullanımını yaygınlaştırma yoluna gitmişti. Fazla enerji tüketen akkor haline gelen ampullerin piyasadan kaldırılacağını, bunların yerine floresan tipi ekonomik lambaların kullanılacağını ilan eden Castro, fazla enerji tüketimine yol açan bu ampullerin satılmamasına ve ithal edilmemesine karar vermişti. Hükümetin Çin’den 1.5 milyon adet ekonomik ampul ile 2 milyon floresan ithal edeceğini ve diğer tür ampullerin imha edileceğini belirten Küba lideri, bu ampullerin diğerlerinden 5 kat fazla enerji tükettiğine dikkati çekmişti. Küba’da kullanılan akkor ampullerin değişimi ücretsiz gerçekleştirilmişti.

Yenisi maliyetini 3 ayda karşılar

RESMİ Gazete’de dün yayınlanan 2008/19 numaralı genelgede Türkiye’de elektrik enerjisinin önemli bir bölümünün aydınlatma amacıyla kullanıldığına dikkat çeken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan "Teknolojik araştırmalar sayesinde aydınlatmada kullanılan klasik ampuller yerine, beşte bir oranında elektrik sarfiyatıyla aynı verimi sağlayan tasarruflu ampuller geliştirildi. Ortalama 3 ay içerisinde kendi maliyetini karşılayacak oranda enerji tasarrufu sağlayan tasarruflu ampullerin, tüm kamu kurum ve kuruluşlarında yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmasıyla birlikte aydınlatma amacıyla kullanılan elektrik enerjisinden yüzde 80’e varan oranda tasarruf sağlanabilecek" dedi. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarının belediyeler ve kamu kurumu niteliğindeki meslek odalarının 1 ay içinde kendi sorumluluklarında bulunan yerlerdeki mevcut akkor flamanlı lambaları tasarruflu ampullerle değiştireceklerine dikkat çeken Erdoğan genelgede şöyle devam etti: "Bu uygulamaya ilişkin bilgiler, her bir kurum ve kuruluş tarafından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bildirilecek. Tasarruflu ampul kullanımının benimsetilmesi için kampanyal gerçekleştirilecek."

Floresanda da yüzde 35 tasarruf mümkün

VAROLAN floresanlı sistemlerde manyetik balast yerine elektronik balast ve enerji verimli florasan ampul kullanılması halinde yüzde 30-35’e varan oranlarda ilave enerji tasarrufu elde etme potansiyeli olduğunu belirten Philips Türkiye ve Kafkaslar CEO’su ve Aydınlatma Genel Müdürü Anton Booij, şöyle konuştu: "Enerji verimliliği çalışmalarına öncülük etmek amacıyla tüm kamu kurum ve kuruluşlarında kullanılan akkor ampullerin bir ay içinde enerji tasarruflu ampullerle değiştirilmesini öngören genelgenin kabul edilmesi mutluluk verici. Philips de EcoVision programı kapsamında ürün ve hizmetlerinde enerji tasarrufunu yüzde 25 oranında artırmayı hedefliyor. Bu hedefler doğrultusunda 2008 yılının sonuna kadar bütün Philips ofisleri enerji tasarruflu aydınlatma sistemleriyle aydınlatılatacak."

Akkor ortamı ısıtıyor klima daha çok çalışıyor

AKKOR lambalarla enerjinin yüzde 95’inin çöpe gittiğini vurgulayan Enerji Bakanlığı yetkilileri bu lambaların yazın soğutma maliyetini de artırdığını savunarak şunları söyledi: "Akkor lambalar ışık yayacağı yerde ısı olarak bulunduğumuz ortamı ısıtıyor. Dolayısıyla yaz aylarında iyice ısınan odamızı bu kez tekrar soğutmak için klimaları çalıştırıyoruz. Bu, sadece çevre için kötü olmakla kalmayıp aynı zamanda tüketiciler için de pahalı oluyor. Türkiye’deki 22 milyon konutun her birinde günde dört saat kullanılan 2 adet 75 Watt’lık akkor lamba 18 Watt’lık kompakt florasan lambalarla değişitirilse yılda 3 milyar 611 milyon kiloWatt saat enerji tasarrufu yapılır, bu da 2500 MegaWatt’lık kurulu güce karşılık gelir."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!