Devlet artık ayakkabı gömlek satmayacak

Güncelleme Tarihi:

Devlet artık ayakkabı gömlek satmayacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2006 11:50

“Devlet basma, pijama, ayakkabı üretmesin” eleştirileriyle özelleştirme kapsamına ilk alınan kuruluş olan Sümer Holding, bu yönüyle artık tarih oluyor. Üretim faaliyetlerine iki yıl önce son veren Sümer Holding, elindeki son ürün stoklarını da bu ay sonuna kadar satacak.

Haberin Devamı

Halen KDV hariç 4 milyon YTL değerinde konfeksiyon, kundura, ayakkabı, askeri elbiseden satılamayanların ise yardım kuruluşlarına devri gündemde.

Edinilen bilgiye göre, fabrikaların satılması veya kapatılmasından sonra elindeki stokları satmak için toptan satış ihaleleri yapan Sümer Holding, bu yöntemle 10 milyon YTL'den fazla satış geliri sağladı. Ankara-Ulus hariç diğer illerdeki perakende satış mağazaları da kapatıldı. Bütün stoklar Siteler'de kiralanan bir depoda toplandı. Açık olan Ulus mağazasında ise deri ayakkabılar 16,-21,7 YTL, porselen tabaklar 2,1 YTL, pijama takımı 8,14 , gabardin ceketler 20 YTL, tek kişilik nevresim takımları 17 YTL, gömlekler ise 5,7 YTL'ye satılıyor.

Kurumun stoklarında halen, KDV hariç 4 milyon 89 bin YTL değerinde, 20 binden fazla mont-ceket, yaklaşık 4 bin takım elbise, 36 bin gömlek, 133 bin ayakkabı, 28 bin resmi takım elbise, 270 bin metre resmi (askeri) elbise amaçlı kumaş bulunuyor.

Haberin Devamı

Toptan satış amacıyla yapılan ihalelerde gömlek fiyatlarının 1,5 YTL'ye kadar düştüğünü belirten Sümer Holding Genel Müdürü Sezai Ensari, “Bu fiyatlar, maliyet fiyatları bile değil. Ürünler bu fiyat satılana kadar, sosyal yardım kuruluşlarına verelim, fakir-fukaraya, yardıma ihtiyaç duyanlara dağıtılsın daha iyi. Bu konuda Kızılay ve sosyal yardımlaşma fonları ile görüşüyoruz. Bundan sonra toptan satış ihalesi açmayacağız” dedi.

Ensari, bu ay sonuna kadar yapılacak satışlardan sonra, son mağazanın da kapatılacağını bildirdi. Kapatılan mağaza dairesinin bir bankaya kiraya verilmesi düşünülüyor.

Böylece iki yıl önce ayakkabı, gömlek, pijama, basma, nevresim üretimine son veren devlet, bunların satış işinden de çıkmış olacak.

SÜMER HOLDİNG, TASFİYECİ ŞİRKET OLDU

Bu arada kendine ait işletmeleri, arsaları ve varlıkları satan Holding, artık “özelleştirme taşeronu” bir şirket haline geldi.

Daha önce TURBAN, Türkiye Zirai Donatım Kurumu, TÜMOSAN'ın özelleştirilmesi ve tasfiyesi görevlerini tamamlayan Sümer Holding'e, özelleştirme kapsam ve programında yer alan kuruluşlardan, Türkiye Gübre Sanayi A.Ş (TÜGSAŞ), Türkiye Selüloz ve Kağıt Fabrikaları A.Ş (SEKA), Mazıdağı Fosfat İşletmesi tüm hak ve yükümlülükleri ile birlikte devredildi. Bu şirketlerin tüzel kişiliklerine son verilirken, geçen yılın sonunda da Bor, Ereğli ve Ilgın şeker fabrikaları ile Türkiye Şeker Fabrikaları'na ait Sarımsaklı Tarım İşletmesi taşınmazları Sümer Holding'e devredildi. Böylece, ayakkabı, pijama üretimine son veren Sümer Holding, şeker üreticisi haline geldi.

Haberin Devamı

Devredilen varlık ve işletmelerin ihale hazırlıkları Sümer Holding tarafından yapılırken, ihaleler, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından gerçekleştiriliyor. Şeker fabrikaları için, ÖİB, 30 Kasım'da teklifleri alacak.

Sümer Holding'e devredilen şirket ve varlıkların satış yetkisinin ÖİB'de olduğuna işaret eden Genel Müdür Sezai Ensari, “Biz, özelleştirme programındaki kuruluşların ihale sürecini hazırlayan, tasfiyesine karar verilen şirketleri tasfiye eden bir şirket haline geldik. Bu bağlamda yaptığımız iş, Sümer Holding'in kamu oyundaki izleniminden oldukça farklı. Bu nedenle belki Sümer Holding'in adı da ileride satılması gündeme gelebilir” dedi.

Haberin Devamı

SEKA'nın son işletmesi olan Taşucu'nda stoktaki hammaddeleri değerlendirerek 17 bin ton kağıt üretim sattıklarını ve işletme için ÖİB'nin teklifleri aldığını hatırlatan Ensari, şeker fabrikalarında ise üretime dönük her türlü yatırımın devam ettiğini kaydetti.

Holdinge bağlı üç şeker fabrikası, bu sezon, 36 bin 334 çiftçiden 1 milyon 970 bin ton şeker pancarı alırken, 278 bin ton şeker, 77 bin ton melas, 576 bin ton pancar posası üretecek. Pancar bedeli olarak, 41 milyon YTL'si avans olmak üzere, çiftçiye 308 milyon YTL ödenecek.

Sümer Holding'in şu anda, 179'u genel müdürlükte, 3 binden fazlası da şeker fabrikalarında olmak üzere, toplam 3 bin 704 personeli bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!