Devlet aradan çekilsin elektrik fiyatı düşer

Güncelleme Tarihi:

Devlet aradan çekilsin elektrik fiyatı düşer
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2000 00:00

Haberin Devamı

TÜRKİYE'nin ilk yabancı sermaye ile yapılmış elektrik santralı olan Uni-Mar'ın Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Aysal'a göre, devlet enerji sektöründen çekilmeli. Aysal,

elektrikte maliyetlerin düşmesi için üretimin de, dağıtımın da tamamen özel sektöre devredilmesi gerektiğini savundu.

MERKEZİ Belçika olan Unit International Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Aysal, devletin enerji sektöründen tümüyle çekilmesi gerektiğini söyledi. Marmara Ereğlisi'nde kurulu olan Uni-Mar'ın sahibi olan Aysal, elektrikteki tartışmalı fiyatın aşağıya çekilebilmesinin de, enerji darboğazının aşılabilmesinin de tek yolunun özelleştirme olduğunu savundu. Yap-İşlet-Devret santrallarının devlete pahalı elektrik sattığı yönündeki açıklamaların doğru olmadığını savunan Aysal, ‘‘Bazı yetkililer Avrupa'da elektriğin 3 cente satıldığını Türkiye'de ise fiyatın 10 cente ulaştığını söylüyor. Bunlar yanlış bilgilendirmelerdir’’ dedi.

DEVLETE DENETLEME ROLÜ

‘‘Doğalgazdan akaryakıt ithaline, elektrik üretiminden dağıtımına kadar her şey devletin elinde’’ diyen Aysal, oysa devletin bu sektördeki rolünün Avrupa'da olduğu gibi yönlendirme ve denetleme olması gerektiğini söyledi. Aysal, ‘‘Yapılacak iş kapasiteyi artırmak ve özel sektörle nihai tüketiciyi karşı karşıya bırakmaktır’’ derken, bu yapılana kadar da özel sektör yatırımlarına daha fazla izin verilmesi gerektiğini kaydetti.

İzin konusunda da bazı noktalara dikkat çeken Aysal, ‘‘Enerji Bakanlığı'nın uygun gördüğü projeye DPT izin vermeyebiliyor. DPT'den izin alabilenlerin bir kısmı da Danıştay'da eleniyor’’ diye konuştu. Burada önemli olan noktanın yatırımcının kalitesi olduğunu vurgulayan Aysal, bu konuda şunları söyledi:

‘‘Bürokrasi yatırımcının kalitesinden çok verdiği teklifin ucuzluğuna bakıyor. Bekleyen 46 firmanın hepsine onay verilse, bunların içinden ancak 15'i gerçekleşir. Çünkü bu işi yapabilecek yatırımcı var, yapamayacak yatırımcı var. Bizim tesisimiz öyle çok büyük bir tesis değil ama 600 milyon dolarlık bir yatırım. Böyle bir yatırım için piyasaya çıktığınız zaman en az 150 milyon dolar cebinizden koyacaksınız. Geri kalanını bankalardan kredi alacaksınız. İşte bu noktada elenen çok olur. Gerçi devlet aradan çıksa bu yatırımlar bankalara daha az riskli gelir. Elektriği herkes kullanmak zorunda. Ama alıcının devlet olmasına bankalar risk unsuru olarak görüyor. Devletin aradan çekilmesi yatırım finansman maliyetini de, sigorta tutarlarını da aşağı çekeceği için fiyatlarda buradan da bir iyileşme olacaktır. Üstelik devletin de yükü azalacaktır. Bugün zarar eden bir sektör kárlı bir sektöre dönüşecek ve vergileriyle devlete büyük destek verecektir.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!