Devlet 350 milyon TL Yeşil Kart borcu taktı, eczacılar ilacı kesti

Güncelleme Tarihi:

Devlet 350 milyon TL Yeşil Kart borcu taktı, eczacılar ilacı kesti
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 03, 2009 00:00

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, hem Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) hem de Maliye Bakanlığı ile imzalanmış olan sözleşmeleri feshetmeye karar verdiklerini açıkladı.

2 Åžubat’tan itibaren ilaç ödemeleri sosyal güvence kapsamından çıkacak, ilaç paralarının cepten ödenmesi gündeme gelecek. Çolak, SaÄŸlık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve SGK ile sorunların çözümü için birçok adım attıklarını söyleyerek , "YeÅŸil Kart ödemelerinde 2007’den devreden alacakların miktarı 350 Milyon TL Konsolide bütçe ve YeÅŸil Kart geri ödeme sürelerindeki bu gecikme ve ödemelerde yaÅŸanan diÄŸer sıkıntılarla eczaneler ticari riskin altına sokulmaktadır" dedi.    Â

Çolak, taleplerini ise şöyle sıraladı: "Muayene ücretinin eczaneler aracılığıyla tahsili uygulamasının sonlandırılması, Türk Eczacıları Birliği’ne verilen sözleşme yapma yetkisinin mutlak olarak tanınması, 6197 sayılı yasa değişikliğine ilişkin yasa tasarısından eczacı-eczacı ortaklığının geri çekilmesi, avans uygulamasının hayata geçirilmemesi, yüzde 100 ödeme yapılması, kamu kurum ıskontoları yükünün eczacı üzerinden kaldırılması, eczanelerin 1’inci basamak sağlık kuruluşu olarak değerlendirilmesi, reçete dağıtım sisteminin devamı, hastanelerde eczacı istihdamı sağlanması, günübirlik tedavi uygulamasının kaldırılması ile reçete onay sisteminin kesintisiz ve verimli çalışmasının sağlanması gerekmektedir."

Memur ve Yeşil Kartlı ayakta tedavide 3-10 TL pay ödeyecek

2009 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi ile uygulamaya konan, memurlar ve diğer kamu görevlileri ile yeşil kartlılardan tedavi katılım payı alınması uygulamasıyla ilgili esaslar belirlendi. Buna göre, memurlar ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler ile yeşil kartlılar, ayakta tedavilerinde hekim ve diş hekimi muayenelerinde, protez, ortez ve tıbbi malzeme kullanımlarında ve yardımcı üreme yöntemi tedavilerinde katkı payı ödeyecekler. Muayene katılım payı, ikinci basamak sağlık kurumlarında 3 TL, eğitim ve araştırma hastanelerinde 4 TL, üniversite hastanelerinde 6 TL, özel sağlık kurum ve kuruluşlarında ise 10 TL olarak uygulanacak. Birinci basamak resmi sağlık kuruluşlarında yapılan muayene ile aile hekimliği uygulamasına geçilen illerde aile hekimi muayenelerinden katılım payı alınmayacak. Acil poliklinik muayene ücreti de katılım payına dahil olacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!