Devlerin Petrol Ofisi yarışı

Güncelleme Tarihi:

Devlerin Petrol Ofisi yarışı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2000 00:00

Haberin Devamı

BİRÇOK alanda rakip olan gruplar, Petrol Ofisi A.Ş.'nin (POAŞ) yüzde 51 hissesi için yeniden açılan ihalede işbirliği yapacak. Koç ve Doğuş grupları ile Medya Holding, Nurol Holding, Cıngıllı Holding ve Çukurova Holding POAŞ ihalesine birlikte katılacaklarını açıkladılar.

PETROL Ofisi Anonim Şirketi'ndeki (POAŞ) yüzde 51'lik kamu hissesinin özelleştirmesi için ikinci kez açılan ihalede, ticaret hayatının zorlu rakipleri, biraraya geliyor. İhalede, teklif verme süresi yarın sona erecek. Dün, Koç ve Doğuş grupları ile Medya Holding, Nurol Holding, Cıngıllı Holding ve Çukurova Holding POAŞ ihalesine birlikte katılacaklarını açıkladılar.

Dün POAŞ ihalesi ile ilgili ilk açıklama Medya, Nurol, Cıngıllı ve Çukurova ortak girişiminden geldi.

Dinç Bilgin'in büyük hissedarı olduğu Medya Holding'den İMKB'ye gönderilen açıklamaya göre, Holding'in iştirakleşme yapısı ve yatırımlarının genişletilmesi amacıyla POAŞ A.Ş'nin yüzde 51 oranındaki hissesinin blok satış yöntemiyle ihalesine katılmak üzere, bir ortak girişim grubu oluşturulacak.

Açıklamada, Medya Holding, Nurol Holding, Cıngıllı Holding ve Çukurova Holding iştiraklerinden Anadolu Uluslararası Ticaret ve Taşımacılık A.Ş. arasında gerçekleştirilecek ortak girişim grubuna, Medya Holding'in yüzde 25 oranında katılmasının kararlaştırıldığı bildirildi.

Öğleden sonra, POAŞ'in ikinci talipli gurubu da kendini deklare etti. Koç Holding'den İMKB'ye gönderilen açıklamada, POAŞ A.Ş'nin yüzde 51 hissesinin özelleştirilmesi ile ilgili ihaleye, Koç ve Doğuş Grubu'nun yüzde 50'şer payla iştirak etmeleri konusunda, Koç Holding ile Doğuş Holding arasında ortak girişim grubu kurulması kararı alındığı bildirildi.

NELER İSTENİYOR?

Devlet Bakanı Yüksel Yalova, POAŞ ihalesine katılanların, teklifleriyle birlikte sunacakları dosyada yeralması gereken bilgileri şöyle açıklamıştı:

‘‘Teklif sahibinin geçmiş ve mevcut faaliyetleriyle son üç aya ilişkin denetlenmiş mali tablolar ve üç mali yıla ait, tercihen uluslararası denetim kuruluşlarınca denetlenmiş mali tablolar da dahil olmak üzere mali bilgilerle ilgili bir açıklama. Teklif sahibinin şirketin genel iç stratejisi ile yeniden yapılanması, izlenecek yatırım, istihdam ve yönetim politikalarını da içerecek şekilde özelleştirme sonrası şirkete yaklaşımlarına ilişkin açıklama. İdare tarafından kabul edilebilir bir formda hazırlanmış ve bir banka veya benzeri bir kuruluştan alınmış, teklif sahibinin teklifini nasıl ve ihale sonrasında hangi sürede finanse edebileceğine dair açıklama.’’

İlk ihalede neler olmuştu?

POAŞ'da bulunan yüzde 51'lik kamu hissesinin özelleştirmesi için 1998 yılı sonunda açılan ilk ihalede, 1 milyar 160 milyon dolarla en yüksek teklifi, Hayyam Garipoğlu'nun Akmaya-Orteks Ortak Girişim Grubu vermişti. Ancak, Özelleştirme Yüksek Kurulu, ihaleyi aynı fiyatla, ikinci sırada bulunan Garanti-Doğuş ortak girişimi yerine üçüncü sırada bulunan İş Bankası, Bayındır Holding, Park Holding ve PÜAŞ Ortak Girişim Grubu'na vermişti. Ancak, kısa süre sonra İş Bankası'nın başında bulunduğu bu grup ihaleden çekildiğini açıkladı. Özelleştirme Yüksek Kurulu, bu gelişmeler üzerine POAŞ'ı, ihalede 1 milyar 156 milyon dolarla ikinci en yüksek teklifi veren Garanti-Doğuş ortaklığına, 1 milyar 160 milyon dolarla teklif etti. Garanti-Doğuş Grubu, kendilerine tanınan süre sonunda, POAŞ hisselerini almaktan vazgeçtiklerini açıkladılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!