Dev yatırım geliyor mu

Güncelleme Tarihi:

Dev yatırım geliyor mu
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2013 00:00

VW, isim vermeden Avrupa’da 2 yeni fabrika kuracağını açıkladı.

Haberin Devamı

Türkiye’de hükümetin yatırıma gelmesi için bastırdığı Volkswagen, 7’si Çin, 1’i ABD’de olmak üzere 10 yeni fabrika kuracağını açıkladı. VW CEO’su Winterkorn’un 33 milyar euro yatırımla Avrupa Bölgesi’nde kurulacak 2 yeni fabrika için ülke ismi vermemesi, “Biri Türkiye de mi” sorularını beraberinde getirdi.

TÜRKİYE’de başta Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan olmak üzere hükümetin yatırıma gelmesi için bastırdığı ve temaslarda bulunduğu dünyanın en büyük üçüncü otomobil üreticisi Volkswagen Grubu (VW), 2012 yılında yakaladığı yüksek kârlılığın ardından yatırımlarını artırma kararı aldı. Geçtiğimiz yıl kasım ayında açıkladığı ve içinde Türkiye’nin bulundağı 50.2 milyar euroluk yatırım kararının ardından, bu plana 10 yeni fabrika daha eklendi. 10 fabrikanın 7’isinin Çin’e yapılacağını, birinin de yeni SUV üretimi için ABD’de kurulacağını söyleyen Volkswagen CEO’su Martin Winterkorn, geriye kalan 2 fabrika için adres göstermekten kaçınması akıllara Türkiye’yi getirdi. Son dönemde Almanya ve Türkiye arasında yaşanan yatırım pazarlıklarının ardından, yeri belli olmayan 2 fabrikadan birinin Türkiye’de kurulması için önemli bir fırsat doğdu.

Haberin Devamı

AVRUPA’YA BAĞLIYIZ AMA

Bünyesindeki Audi, Skoda, Scania ve Porsche gibi markalarıyla 2012 yılında dünya otomotivinde yaşanan daralmaya rağmen 11.5 milyar euro kâra ulaşan VW, bunun yarısından fazlasını premium markaları sayesinde elde etti. Avrupa otomobil pazarı gerilemede 6’ncı yılına girse de, VW’nin Avrupa’ya çok sıkı bir şekilde bağlı olduğunu söyleyen Winterkorn, “Önümüzdeki 3 yılda, 400 bin işçimizin bulunduğu Avrupa bölgesine 33 milyar euro yatırım yapacağız” dedi. Ancak yeni açıklanan plana bakıldığında, VW’nin özellikle Avrupa dışındaki bölgelerde büyümeyi hedeflediği de açık bir gerçek. Peki Avrupa dışındaki durum ne?

ÇİN’DE PAZAR LİDERİ

Otomotiv sektöründeki küresel daralmadan etkilenmeyen Çin pazarı da tek başına 3.7 milyar euroluk kârı getiren ülke oldu. Çin’deki 12 fabrikasıyla pazar lideri olan VW, yılda 2.3 milyon otomobil üretimini de yeni yatırımlarla 4 milyona çıkarmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

13’üncü markaya göz kırptı

VOLKSWAGEN Grubu’nu 2018 yılına kadar dünyanın en büyük otomotiv üreticisi haline getirmeye hedefleyen CEO Martin Winterkorn, grup bünyesine 13’üncü markayı almaktan çekinmeyecek-lerini söyledi. “Birilerinin reddedemeye-ceği bir teklif mutlaka vardır” diyen Winterkorn, “Dünyada neler olup bittiğini çok yakından izliyoruz” dedi. Grubun Başkanı Ferdinand Piech, daha önce yaptığı açıklamada Alfa Romeo’yu satın almak için Fiat ile görüştüklerini söylemiş ancak Fiat CEO’su markanın satılık olmadığı açıklamasını yapmıştı. Grup bünyesinde, Volkswagen, Audi, Bentley, Skoda, Seat, Bugatti, Lamborghini, Porsche, Man, Scania, Volkswagen Ticari ve Ducati markaları bulunuyor.

Haberin Devamı

Porsche 250 yeni showroom açacak

GRUBUN kârlılığını artırmasında önemli pay sahibi olan Porsche de, önümüzdeki 5 yılda dünya genelinde 250 yeni showroom açmayı hedefliyor. Başta ABD ve Çin pazarında olan yüksek talebin karşılanması için 2018 yılına kadar 1000 bayiye ulaşmayı hedefleyen şirket bunun için 200 milyon euro yatırım yapacak.

DİĞER OTOYAŞAM HABERLERİ

1.6 lt motorla 60 bin liraya piyasada

FORD Otosan tarafından Türkiye’de 59 bin 900 liradan başlayan fiyatlarla satışa sunulan yeni Kuga, sınıfında ilk kez kullanılan teknolojileri ve otomatik şanzımana da sahip düşük vergi dilimine giren yeni 1.6 litre motor seçeneğiyle dikkat çekiyor. Birinci nesil Kuga’ya göre 8 cm daha uzun olan Yeni Kuga, önceki nesilden daha fazla yaşam alanı ve daha heybetli bir görünüm sunuyor.
HEDEF 2 BİN 500 OLDU
Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, gelişmekte olan SUV pazarına çok kuvvetli bir ürün ile giriş yaptıklarını belirterek, “Yeni Kuga 1.6 litre ve otomatik şanzıman avantajları ile geldi” dedi.
Yeni Kuga’nın henüz bayilerde sergilenmeye başlamadan 300’den fazla ön satışının gerçekleştiğini kaydeden Yenigün, 2013 yılı sonuna kadar  2 bin 500 adetlik satış gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” dedi. “Yeni Kuga’nın 1.6 litre EcoBoost motor ile otomatik şanzıman seçeneği, Akıllı Bagaj Kapağı ve Akıllı 4x4 Çekiş sistemi gibi benzersiz özelliklerinin bizi bu hedefe ulaştıracağına inanıyoruz” diyen Yenigün, sözlerine şöyle devam etti:

Haberin Devamı

2 FARKLI MOTOR

“1.6 litre benzinli EcoBoost ve 2.0 litre dizel motorla satışa sunulan Yeni Kuga’nın benzinli motor seçeneği düz ve otomatik vites seçenekleri ile tercih edilebilirken dizel motor seçeneği ise otomatik vites seçeneğine sahip. 150 PS ve 182 PS olmak üzere iki farklı güce sahip 1.6 litrelik EcoBoost motorlu Yeni Kuga’nın 150 PS’lik versiyonu 4x2, 182 PS’lik versiyonu ise Akıllı 4x4 Çekiş Sistemi’ne sahip. Yeni Kuga’nın 163 PS’lik dizel motor seçeneğinde ise yine Akıllı 4x4 Çekiş Sistemi ve PowerShift otomatik vites bulunuyor.  Araç, Trend X, Titanium ve Selective olmak üzere 3 farklı donanım seviyesine sahip.”

Yavru yılan balığı

ÜNLÜ tasarımcı Philippe Starck, Peugeot Cycles yetkilileri ve Bordeaux Belediye Başkanı Alain Juppe, yeni kaykay-bisiklet konseptinin PIBAL (Yılan balığı yavrusu) ismi verilen ilk prototipini tanıttı. Peugeot açıklamasına göre, PIBAL, Bordeaux sakinlerinin kullanımına ödünç olarak sunulan bisiklet parkını yenileyecek ve onların ulaşım olanaklarını, Philippe Starck tarafından tasarlanıp Peugeot’nun geliştirdiği yeni şehir içi ergonomi sayesinde daha da artıracak. Özellikle Mu by Peugeot hizmet arzıyla bireysel ulaşımın yenilikçi aktörü olan Peugeot, bu işbirliği çerçevesinde yeni çözüm arayışlarını sürdürüyor. Böylece, PEUGEOT Cycles, “PIBAL” ismi verilen kaykay-bisikleti geliştirerek, Fransa’da Romilly sur Seine’deki tarihi fabrikasında seri üretimini gerçekleştirecek.

Haberin Devamı

2014’ün ilk çeyreği geliyor

RENAULT’un elektrik motorlu aracı ZOE, Türkiye’de 2014 yılının ilk çeyreğinde lanse edilecek. Renault açıklamasına göre, 2012 sonunda Fransa’da piyasaya sunulan Renault ZOE, önümüzdeki aylarda diğer Avrupa ülkelerinde pazara sunulacak. Renault ZOE, elektrik motorlu ulaşımın herkes için ulaşılabilir olduğu yeni bir çağın başlangıcını müjdeliyor. Renault’nun “Drive the Change 2016” isimli stratejik planının bir parçası olan ZOE ise, Renault Z.E. serisinin öncüsü niteliğinde. Söz konusu araç Renault’nun elektrik motorlu araçlar konusundaki uzmanlığını makul fiyata sunulan kompakt ve çekici bir tasarımla bir araya getiriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!