Derviş, Temizel’in yerine İbrahim Betil’i önerdi

Güncelleme Tarihi:

Derviş, Temizel’in yerine İbrahim Betil’i önerdi
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2001 00:00


Muharrem SARIKAYA / ANKARA
Haberin Devamı

Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, Zekeriya Temizel'in istifası ile boşalan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanlığı için bir dönem kendisi gibi Yeni Demokrasi Hareketi içinde bulunan İbrahim Betil'i, Hazine Müsteşarlığı için ise Faik Öztrak'ı önerdi.

Koalisyon ortakları zirvesi, önceki gün ilginç bir tartışmaya sahne oluyor.

Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ve ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'in de katıldığı zirvede boş bulunan ekonomi bürokrasisine yapılacak atamalar tartışılıyor.

Kemal Derviş, boş bulunan Hazine Müsteşarlığı'na Vekalet eden Ferhat Emil'e teklif götürdüğünü ancak sağlık durumunu öne sürüp bunu kabul etmediğini bildiriyor.

Derviş, Hazine Müsteşarlığı'na Faik Öztrak'ın iyi bir isim olacağını bildiriyor.

DPT'de Müsteşar Yardımcısı iken, MHP tarafından görevinden uzaklaştırılan ve hiçbir iş verilmeyince de Zekeriya Temizel tarafından Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu Başkan Yardımcılığına görevine getirilen Öztrak ismine koalisyon ortakları soğuk yaklaşmıyor. Hatta bir ara Öztrak'ın DPT kökenli olduğu belirtiliyor.

Ancak incelendiğinde kendisinin DPT'ye Hazine'den geçtiği öğreniliyor. Hazine'nin başına kendi içinden biri geleceği için bir sorun yaşanmayacağı vurgulanıyor.

Öztrak adı üzerinde konsensus sağlanıyor.

Derviş, Temizel'in istifasıyla boşalan BDDK için İbrahim Betil'in adını öneriyor.

İsim duyulduğunda zirvede kısa bir şok yaşanıyor. ANAP lideri Yılmaz, eski milletvekili BDDK Başkan Vekili Biltekin Özdemir'in bu görevi sürdürmesi konusunda ısrarcı olmuyor. Hatta, BDDK'nın başına Maliye kökenli biri yerine, bankacılıktan gelme birinin bulunması fikrini savunuyor.

Betil de Kemal Derviş gibi Yeni Demokrasi Hareketi'nin (YDH) öncüleri arasında bulunuyor.

1968 kuşağından gelen Betil ismine ANAP lideri Mesut Yılmaz ile MHP lideri Devlet Bahçeli, ilk aşamada olumlu yanıt veriyor. Ancak Başbakan Bülent Ecevit, hemen evet demiyor. Bir süre düşünmesi gerektiğini belirtiyor. ‘‘Daha sonra bakalım’’ demekle yetiniyor.

Derviş ise Betil'in BDDK için en uygun isim olduğunu kayda geçiriyor.

HIZLI BANKACI

Gerçekten de İbrahim Betil'in ilginç bir geçmişi bulunuyor. YDH kurucuları arasında yer alan Betil, geçmişte Garanti ve Pamukbank'ın başında yer aldıktan sonra, BankExpres'i kuruyor. 1994 krizinde Marmara, İmpeks ve TYT bankaları battığında, Betil'in, Erdemir Vakfı ile birlikte kurduğu ortakları arasında Demir Çelik işçilerinin de bulunduğu BankExpres de tehlikeye giriyor.

Dönemin Başbakanı Tansu Çiller, Betil'e bankasının yarısını İş Bankası'na satmasını öneriyor. Betil bu öneriye sıcak bakıyor. Ancak İş Bankası alıma yaklaşmıyor.

Bu kez Doğuş Grubu'na, Banka'nın yarısının satılması gündeme geliyor.

Doğuş Grubu, yarısı yerine, hepsine talip oluyor ve BankExpres'i satın alıyor.

Birçok banka kan kaybına uğrayıp hayati tehlike geçirirken Betil, gemisini kurtaran kaptan olarak bankasını krizden sıyırmayı başarıyor. Betil daha sonraki yıllarda bir bankanın yönetiminde kısa bir süre görev alıyor. Ancak bu görev uzun sürmüyor. Betil, kendisini eğitime adıyor. Özellikle deprem felaketi döneminde Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı olarak büyük eğitim yatırımlarında bulunuyor.

Türkiye'ye yüzlerce okul kazandırıyor.

Ecevit'in hafta başında Betil ismine evet demesi halinde, BDDK'nın başına, kriz döneminde banka kurtarmayı başaran, bir eğitim gönüllüsünün gelmesi kesinleşmiş olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!