Derviş, sendikalardan destek istedi

Güncelleme Tarihi:

Derviş, sendikalardan destek istedi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2001 00:00


Devlet Bakanı Kemal Derviş, bugün işçi sendikaları konfederasyonlarının başkan ve temsilcileriyle yaptığı toplantıda, ekonomik sıkıntının aşılabilmesi için çalışan kesimden destek istedi.
Haberin Devamı

Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral, Bakan Derviş'in işçi temsilcileriyle Hazine Müsteşarlığı'nda yaptığı ve yaklaşık iki saat süren toplantıdan sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Meral, toplantıda ülkenin içinde bulunduğu sorunların ele alındığını ve genelde bu sorunların başında da kendilerini mağdur eden, sıkıntıya sokan "özelleştirme, işsizlik, resen emeklilik konusu, emekli, memur ve işverenlerin durumunun" geldiğini anlattı.

Meral şunları söyledi: "Bunların hepsini, açık açık sayın bakanımızla, diğer konfederasyon başkanlarıyla iki saate yakın konuştuk. Ciddi sorunlar ve ciddi sıkıntılar var. Bu konuda sayın bakanımız çalışan kesimden de destek istemektedir.

Sorunları sıkıntıları biz yaratmadık. Bunu açık bir şekilde ortaya koyduk. Son yapılan zamlarla yoksul daha yoksul, zengin daha zengin ediliyor. Bugün benzine ortalama yüzde 20 zam geldi. benzine zam gelmesi demek, A'dan Z'ye herşeye zam gelmesi demektir. A'dan z'ye zam geldiği zaman, başta dar gelirli vatandaşı ezmektedir. Bunun içinde memuru vardır, çalışanı vardır, emeklisi vardır, esnafı vardır."

Bugün esnafın bile isyan noktasına geldiğine işaret eden Meral, "bunlardan hepimiz rahatsızız. Hepimiz bu sıkıntıların çözümünü bekliyoruz" şeklinde konuştu.

MERAL: BİZ DE DESTEK OLACAĞIZ

Türk-İş Başkanı Bayram Meral, "Ülke sorunlarını en aza indirmek, kısmen ortadan kaldırmak isteyenlere elbetteki biz de destek olacağız" dedi.

Bugün Türk-İş Başkanı Bayram Meral, Hak-İş Genel Sekreteri Recai Başkan ve Disk Genel Sekreteri Murat Tokmak, Devlet Bakanı Kemal Derviş ile Hazine'de biraraya gelerek, yaklaşık 1 saat 40 dakika süren bir görüşme yaptı.

Görüşmenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bayram Meral, ülkede bütün kesimlerin rahatsız olduğunu, esnafın bile isyan noktasına geldiğini belirterek, "bundan hepimiz rahatsızız, bu sıkıntıların çözümünü bekliyoruz" dedi.

Bakan Derviş'in, (çok iyi niyetle sorunların üzerine gittiğini) söylediğini aktaran Meral, şöyle devam etti: "Yalnız IMF ile ilişkilerin devam edeceğini söyledi. IMF'nin bugüne kadar ortaya koyduğu programların işsizliği, yoksulluğu artırdığını, gelir dağılımı adaletsizliğini ortaya koyduğunu, göçü artırdığını, bu nedenle geri kalmış bölgelerde yatırımlara ağırlık verilmesini, özel sektörün yatırım yapmasını istedik. Artık paranın para kazandığı Türkiye değil, emeğin para kazanmasının gerekli olduğunu söyledik."

"VATANDAŞ BEKLENTİ İÇİNDE"

Vatandaşın büyük bir beklenti içinde olduğu ve hükümetin vatandaşın bu beklentilerine cevap vermesi gerektiğini söyleyen Meral, görüşmede Tekel, Çaykur ve Şeker özelleştirilmesi ile ilgili sıkıntıların ortaya konduğunu ifade etti.

Meral, Bakan Derviş'in kendilerine bu konuları açık bir şekilde değerlendireceğini, amacının sorun getirmek değil, sorunları çözmek olduğunu söylediğini belirtti.

Bu konuda Derviş'in çalışan kesimden destek isteğini dile getirdiğini anlatan Meral, şöyle konuştu: "Biz de Bakan'a ülke sorunlarını çözmeye yönelik haklının yanında olduğu sürece, ülkeyi talan edenlerin, vergisini vermeyenlerin, vergi kaçıranların, bu ülkede kazanıp yurtdışına aktaranlara karşı ciddi bir tavır ortaya koyacaksa, elbetteki bizim amacımız da sorunların aza inmesi, kısmen ortadan kalkmasıdır. Ülkenin sorunlarını kısmen aza indirmek, kısmen ortadan kaldırmak isteyenlere elbette ki destek olacağız."

Bugün asgari ücretin 100 doların altına düştüğüne işaret eden Bayram Meral, 90 dolar kazanan bir insanın programa katkısının ne olabileceğini ortaya koyduklarını belirtti. Meral, "bu ülkenin nimetlerinden yararlanan, yıllardır büyük birikimleri bu ülkenin, bu halkın sırtından kazananların, ülkeye daha fazla katkı sağlamaları beklenmektedir" diye konuştu.

"Biz ülke seven insanlarız" diyen Meral, halkın mutluluğu için yapılması gereken bir şey varsa bundan kaçınmayacaklarını söyledi.

DOLARDAKİ DALGALANMA

Gazetecilerin Bakan Derviş'in, dolardaki dalgalanma hakkında bir şey söyleyip söylemediği konusundaki sorusu üzerine Meral, "Sayın Bakan bu dalgalanmanın belki bir müddet daha devam edebileceğini söyledi" dedi.

Toplu iş sözleşmeleri konusunda da Meral, bunların kısa sürede sonuçlandırılması gerektiğini, sonuçta artan enflasyon karşısında kendi taleplerinin de artabileceğini belirterek, "onun için bir an evvel bitirmekte fayda var. Sayın Bakan da o kanaatte" dedi.

Kemal Derviş'in, dövizdeki artış konusunda somut bir tedbir ortaya koyup-koymayacağı sorusu üzerine de Meral, "Bu zaten kontrol altına alınmazsa, bunun önü tutulamaz. Bunun için vatandaşa güven vermek lazım, vatandaş güven duyduğu sürece dolara taaruzun biteceği kanattindeyim" diye konuştu.

Bayram Meral, şu anda Türkiye'nin yüzde 80'inin mağdur durumda olduğunu belirterek, bu kitlenin desteğini alamayan hiç bir iktidarın bayarılı olamayacağını, bu kitlenin tansiyonunu düşüremeyen hiç bir hükümetin kolay kolay iş başında duramayacağını, Bakan Derviş'in bunun farkında olduğunu ve bütün iyi niyeti ile sorunları çözmeye inandığını ifade etti. Meral, ancak Bakan Derviş'in başarı oranının, hükümetin ve Meclis'in desteğine bağlı olduğuna da işaret etti.

"SIKINTILARIN AĞIRLAŞTIĞININ FARKINDA"

Gazetecilerin ilk görüşmeden bu yana Bakan Derviş'te bir farklılık olup olmadığı yönündeki sorusu üzerine de Meral, "sıkıntıların ağırlaştığının farkında" diye cevap vardi. Basın mensuplarının, Bakan Derviş'in IMF ile anlaşma yapılacağı yönündeki açıklamalarını hatırlatarak, "bu şartlar altında yine de programa destek olacak mısınız" şeklindeki soru üzerine de, Meral şöyle konuştu:

"Şimdi IMF ne yaptı? IMF diyor ki yatırım yapmayın, tarıma hayvancılığa verdiğiniz desteği kesin, tarım ve hayvancılığı öldürüyoruz. Bu işle uğruşanlar büyük şehire göç ediyor, işsizlik daha da artıyor, faizler artıyor, artınca da yatırım yapılmıyor."

Büyük sanayicilerin bile hipermarket ve faize yöneldiklerini anlatan Meral, Türkiye'de paranın para kazandığı bir sistemin kurulduğunu, bunun mutlaka değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

IMF'den borçlanırken, IMF'nin bu şartlarına boyun eğilmemesi gerektiğini kaydeden Meral, "diyecek ki ben parayı alıyorum ama geri kalmış bölgelere yatırım yapacağım, işsizliği aza indireceğim, göçü önleyeceğim, tarım ve hayvancılığa destek sağlayacağım. Bu şartlarla oturup konuşması lazım, yoksa IMF'nin ortaya koyduğu şartlar, bizim kurallarımıza, ülkemizin geleneklerimize uymuyor bunu söyledik."

Bakanın kendilerine bu konuda ne söylediğininin sorulması üzerine de Meral, Bakan'ın bunu dikkate alacağını söylemekle yetindi.

  • Disk: Program Türkiye'ye çare olmayacak
  • Hak-İş: Endişelerimizi yeniledik

  • Haberle ilgili daha fazlası:

    BAKMADAN GEÇME!