Derinin kraliçesi

Güncelleme Tarihi:

Derinin kraliçesi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2016 21:39

Gündüz Grup Başkan Yardımcısı Ruken Mızraklı, ‘küçük hissedarlı yönetici’ olarak girdiği şirkette, kazandıklarını işine yatırdı ve yüzde 30 hisse sahibi oldu. Tabakhane olarak yılda 8.5 milyon ayak kapasiteye sahip firmanın derilerini, Gucci, Prada, Burberry, Ralph Lauren gibi küresel markalar kullanıyor.

Haberin Devamı

Dünyanın en büyük ‘tabakhane kapasitesine’ sahip ülkesiyiz ve bu sektörde çok köklü ‘üretim markalarımız’ var. Son yıllarda Türk deri sektörünü temsil eden

Derinin kraliçesi

örgütlerde de öne çıkan Ruken Mızraklı’nın girişimcilik öyküsü ise özellikle gençler için çok iyi bir örnek oluşturuyor. Çünkü Mızraklı, Şişecam’da çalışan bir endüstri mühendisiyken, deri sanayicisi Seyit Ali Gündüz’ün “Gel bizde çalış, hisse de verelim” teklifine ‘evet’ diyerek girişimciliğe sermayesiz atılmış. Ruken Mızraklı şöyle anlatıyor öyküsünü:

HİSSE TEKLİF EDİNCE
İTÜ’den endüstri mühendisi olarak 1989’da mezun oldum ve iş hayatına Şişe Cam’da başladım. Orada 1.5 yıl kadar çalıştım. Bir taraftan da borsa ile ilgileniyordum. Ben böyle dünyayı da takip eden bir profesyonel olarak çalışırken 1990’da deri sektörünün köklü firmalarından Gündüz Deri’nin sahibi Seyit Ali Gündüz’den teklif geldi. Seyit Ali Bey, bana ‘gel birlikte çalışalım, hisse de veririm’ dedi.

Haberin Devamı

Ben de kabul ettim ve 1990’da deri sektörüne geçtim. 1990’da Gündüz Grup’ta başkan yardımcısı oldum. 4 yıl içinde Türkiye’nin en büyük ham deri ithalatçısı olduk. Sonra tabakhane ve konfeksiyon yatırımları da yaptık.

Ben, payıma düşen kârları emek verdiğim grubun hisselerini alarak değerlendirdim. Yüzde 30’a kadar çıktım. 1998’de Rusya’da ekonomik kriz ve devalüasyon olunca ham deri fiyatları yüzde 80 düşmüştü. Biz tecrübemizle yola devam ettik. 2001’deki krizde ise kâr rekoru kırdık. 2001-2006 arası sektör için de bizim içinde çok iyi bir dönemdi.

2007’den itibaren küresel kriz başladı ve dünya ‘yeni normal’ denilen bir ekonomik düzene alıştı. Biz, kabakhane olarak devam ediyoruz. İspanya, İtalya, İngiltere ve Avustralya’dan ham deri ithal ediyoruz. Çorlu’daki 20 bin metrekare kapalı alana sahip fabrikamızda işliyoruz. Yıllık 8.5 milyon ayak kapasitemiz var. Yüzde 70 ile çalışıyoruz. Yüzde 50’sini ihraç ediyoruz. Ralph Lauren, Gucci, Prada, Burberry gibi markalar müşterimiz. Türk deri markalarının büyük bölümüne de deri veriyoruz. Üretimde küresel markayız.”
sozdemir@hurriyet.com.tr


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!