Deri sektöründe ‘otomobil’ krizi

Güncelleme Tarihi:

Deri sektöründe ‘otomobil’ krizi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2013 01:06

TÜRK deri sektörünün hammadde sorunu nedeniyle alarm verdiğini söyleyen Türkiye Deri İşverenleri Sendikası Başkanı Burak Uyguner, “Sektörde sessiz kriz yaşanıyor.

Haberin Devamı

Hammadde ve kayıtdışılık sorunu kıran kırana rekabeti tetikliyor. Sektör neredeyse kâr etmeden çalışıyor. Hammadde kıtlığı nedeniyle fiyatlar artıyor. Çünkü otomotiv sektörünün deri talebi fiyatlar üzerinde çok büyük baskı yapıyor” dedi.

SADECE TÜRKİYE’DE DEĞİL

Uyguner, “Türk deri sektörü gerçekten dünyadaki bütün fuarları değerlendiren, pazar payını artırmak için çok büyük gayret sarf eden bir sektör haline geldi. Bu konuda Eximbank başta olmak üzere devletin finansman desteği ile fuar gibi bazı teşvikleri düzenlemesi etkili oluyor” diye konuştu. Buna karşın hammadde sorunu çözülemezse sıkıntı yaşanacağını ifade eden Uyguner, “Sektörün tüm aktörleri, dünyanın her tarafından işlemek üzere deri getiriyor ancak hammadde yetmiyor. Bu durum fiyatları artırırken, sektördeki karlılığı azaltıyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

ÇÖZÜM BÜYÜK MEZBAHALAR

Artık büyük mezbahalara geçilmesi gerektiğini söyleyen Uyguner, “Bu işin çözümü mezbahalar. Şimdilik ‘süren’ bu durum, birkaç yıl içinde ‘sürdürülemez’ bir noktaya gelecek. Denetimden ziyade, yeni bir sistem kurmaya ihtiyaç var diye düşünüyorum. Küçük kesim evlerinden artık vazgeçilmeli, mezbahalara geçilmeli” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!