Deprem, Türkiye'nin dijital kıyamet hazırlığını vurabilir

Güncelleme Tarihi:

Deprem, Türkiyenin dijital kıyamet hazırlığını vurabilir
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 196 ülkenin 2000 sorununa hazırlık durumunu ortaya koyan raporunda, Türkiye'de deprem felaketinin dijital kıyamet hazırlıklarını aksatabileceği uyarısı yapıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve ülkelerin 2000 yılında bilgisayar sistemlerinde yaşanacak soruna hazırlıklarını ortaya koyan raporda, deprem felaketinin Türkiye'de bu konudaki hazırlıkları olumsuz etkileyeceği uyarısı yapıldı.

Ukrayna, Çin, Rusya ve Pakistan gibi ülkelerde telefon şebekeleri ve enerji santrallerinin 1 Ocak 2000 günü ‘işlemez’ hale gelebileceğinin belirtildiği raporda Türkiye için şu değerlendirmeye yer verildi:

‘‘Sorunun çözümüne yönelik ilerleme sağladı ve ekonomisinin etkilenmemesi için de ABD ve uluslararası toplumla birlikte çalışıyor. Türkiye'de her sektörde adımların atılmış olmasına rağmen, özellikle elektrik enerjisi üretimi ve sağlık hizmetleri alanında daha hızlı hareket edilmesi gerekiyor. Deprem sonrasında yeni adımlar atılmaması ilerleme sağlanmasını güçleştirebilir.’’

‘Y2K’ diye de adlandırılan dijital kıyamet, bazı bilgisayarların 2000 yılını 1900 yılından ayırt edememesi sonucu yaşanacak. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye ve diğer bazı ülkelerle ilgili değerlendirmeleri şöyle:

RUSYA: Elektrik enerjisi, telekomünikasyon sistemleri, bankacılık, ulaşım ve acil hizmet alanlarında kesilmeler bekleniyor.

ÇİN: Bankacılık ve finans sektörleri 1 Ocak günü hareketsiz kalacak. Bütün kilit sektörler etkilenecek, hizmetler bir süre duracak.

BEYAZ RUSYA: Sorunun çözümüne yönelik hiçbir hazırlığı yok. En soğuk dönemde, birkaç gün elektrik ve su kesintisi yaşayacak.

UKRAYNA: 2000 yılı sorununa karşı tamamıyla hazırlıksız.

PAKİSTAN: Sağlık hizmetleri ve bankacılık sektörü ''ciddi risk alanları'' olarak gösterildi.

İTALYA: Telekomünikasyon ve sağlık hizmetleri alanında yeterince hazırlıklı değil.

S. ARABİSTAN: Bankacılık, telekomünikasyon, finans ve elektrik sektörlerinde kesintiler olabilir.

TAYVAN: Bütün bankamatik hizmetleri 31 Aralık'tan itibaren 36 saat kesilecek.

İSRAİL: Telekomünikasyon ve elektrik sektörlerinde sorun yaşabilir.

HİNDİSTAN: Elektrik sektörü ve limanlar yeterince hazırlıklı değil.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!