Deprem sigortası prim ve teminatlarına zam

Güncelleme Tarihi:

Deprem sigortası prim ve teminatlarına zam
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2006 10:28

Zorunlu deprem sigortası prim tutarları 14.8- 17.1 oranında artırıldı. Sigorta kapsamında her bir mesken için verilen teminat tutarı da 85 bin YTL’den 100 bin YTL’ye çıkarıldı.

Haberin Devamı

Prim artışına göre çelik, betonarme karkas yapılar için şimdiye kadar 350 TL olarak esas alınan metrekare birim değeri 410 YTL’ye, yığma kagir yapılar için 250 YTL’den 290 YTL’ye, diğer yapılar için de 135 YTL’den 155 YTL’ye çıkarıldı.

Zorunlu deprem sigortası primleri söz konusu metrekare birim değeri esas alınarak hesaplanacak tutar üzerninden hesaplanıyor. Prim oranı, birinci deprem bölgesindeki çemlik betonarme karkas yapılar için binde 2.20, yığma kagur yapılar için binde 3.85, diğer yapılar için binde 5.5 olarak esas alınıyor. İkinci bölgedeki çelik betonarme karkas yapılar için bu oran binde 1.55, yığma kagir yapılar için binde 2.75, diğer yapılar için binde 3.b53 olarak uygulanıyor. Çelik betonarme karkas yapıların üçüncü deprem bölgesindeki prim oranı binde 0.83, dördüncü bölgede binde 0.55 ve beşinci bölgede binde 0.44 olarak uygulanıyor. Bu oran yığma kagir binalar için sırasıyla binde 1.43, binde 0.60 ve binde 0.50, diğer binalar için de sırasıyla binde 1.76, binde 0.78 ve binde 0.58 olarak esas alınıyor.
Ödenecek prim, metrekare birim değeri eses alınarak belirlenen sigorta bedeline, deprem bölgesine ve yapı tarzına göre belirlenen tarife uygulanarak bulunan tutara 10 YTL eklenerek hesaplanacak. Ancak ödenecek primin asgari tutarı, deprem bölgesine ve yapı tarzına göre herhangi bir ayrım yapılmaksızın 25 YTL’den az olamayacak.

ASGARİ KOMİSYON 8 YTL

Doğal Afet Sigortaları Kurumu adına ve hesabına zorunlu deprem sigortası sözleşmesi yapmaya yetkili sigorta şirketlerine, kendileri veya acenteleri tarafından yapılan zorunlu deprem sigortası primi tutarı üzerinden İstanbul dahilinde bulunan rizikolar için yüzde 12.5, diğer illerde bulunan rizikolar için yüzde 17.5 oranında komisyon ödeniyor. Yapılan düzenlemeyle sigorta şirketine ödenecek asgari komisyona 8 YTL olarak belirlendi. Ödenen asgari komisyonun 3 YTL’si sigorta şirketine, 5 YTL’si acenteye ait olacak. Sigorta şirketine ödenecek komisyonun 8 YTL’yi aşması durumunda, acenteye verilecek komisyon, asgari tutarın altına düşülmemesi kaydıyla, sigorta şirketi ve acente arasında serbestçe belirlenecek

Sigorta şirketlerine ve acentelerine, komisyona ek olarak Doğal Afet Sigortaları Kurumu Yönetim Kurulu’nca belirlenecek esaslar dahilinde, bir takvim yılı içinde düzenledikleri yeni sigorta sözleşmesi sayısı dikkate alınarak, sağladıkları toplam net prim üretimi üzerinden yüzde 5 oranını aşmayacak şekilde ayni veya nakdi teşvik komisyonu da ödenebiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!