Deprem büyüklüğü 7.4 ama hasar şiddeti 11

Güncelleme Tarihi:

Deprem büyüklüğü 7.4 ama hasar şiddeti 11
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 1999 00:00

Mustafa KUTLAY
Haberin Devamı

Marmara Bölgesi'ni tanınmaz hale getiren ve aletsel büyüklüğü 7.4 olan deprem felaketinin hasar şiddeti 11 olarak gerçekleşti. Depremler, 9 aletsel büyüklük kategorisine ve MM (Değiştirilmiş Mercalli) adı verilen 12 de şiddet kategorisine ayrılıyor. Böylece, büyüklüğü ABD'ye göre 7.8, Kandilli'ye göre ise 7.4 olarak ölçülen Marmara depreminde hasar seviyesi, en üst düzey olan 12'nin sadece bir derece altında gerçekleşti. Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Kurumu'nun (USGS) verilerine göre, 12 şiddetindeki bir deprem ‘‘yok olma’’ anlamına geliyor. Bu şiddette yaşanan bir depremde, yeryüzünün şekli değişiyor, ufuk ve yataylık kavramı ortadan kalkıyor.

Webwormgroup tarafından derlenen çalışmaya göre deprem şiddetleri ve bunların yarattığı etkiler şöyle:

ŞİDDET 1, 2, 3, 4

Sallantılar çok zor hissedilir, binalar hasar görmez.

ŞİDDET 5

Mutfak eşyaları ve pencere camları kırılabilir.

ŞİDDET 6

Herkes tarafından hissedilir. Pencere camları ve cam eşyalar kırılır. Ağır eşyalardan bir bölümü yerinden oynar. Sıvalarda çatlaklar oluşur.

ŞİDDET 7

Ayakta durmak zorlaşır. Asılı cisimler düşer. Eşyalar hasar görür. D türü (kerpiç, taş gibi zayıf malzeme, kötü harç, standart dışı işçilik) yapılarda çatlaklar ve hasarlar oluşur. C türü (alelade işçilik ve harç) yapılarda çatlaklar oluşur.

ŞİDDET 8

Araba kullanmak zorlaşır. C türü yapılarda kısmen yıkılma, B türü (iyi işçilik ve harç) yapılarda az hasar oluşur, A türü (iyi işçilik, harç ve tasarım) yapılarda hasar olmaz. Zayıf duvarlar ve heykeller, kuleler ve bacalar yıkılır. Ağaç dalları kırılır. Ağır eşyalar ters döner. Kayalar düşer ve heyelanlar olabilir.

ŞİDDET 9

D türü yapıların tümü yıkılır. C türü yapılarda ağır hasar oluşur. B türü yapılar önemli hasarlar görür. Yeryüzünde büyük yarık ve çatlaklar oluşur. Yeraltında borular kopar.

ŞİDDET 10

B, C ve D türü yapıların büyük bölümü yıkılır. Baraj ve bentlerde önemli hasarlar oluşur. Yeryüzünde büyük çatlaklar ortaya çıkar. Raylar bükülür. Heyelanlar olur.

ŞİDDET 11

Pek az yapı ayakta kalır. Köprüler yıkılır. Yeryüzünde büyük çatlaklar oluşur. Yumuşak zeminde yer kaymaları olur. Raylar çok fazla eğilir.

ŞİDDET 12

Herşeyin sonu. Tüm yapılar yıkılır. Deprem bölgesindeki yeryüzü biçimi değişir. Cisimler havaya fırlar. Yeryüzünde deprem dalgalarının ilerleyişi izlenebilir. Ufuk ve yataylık kavramı yok olur.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!