Deprem Adana'da sanayiciyi de vurdu

Güncelleme Tarihi:

Deprem Adanada sanayiciyi de vurdu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 1998 00:00

Haberin Devamı

Adana'da yüzü aşkın insanın hayatını kaybetmesine, binlerce kişinin de evsiz kalmasına neden olan depremin, sanayiye çıkardığı fatura da ağır oldu. Haftalık Ekonomist Dergisi'nin haberine göre, Adana Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikaların büyük bölümünde üretim durdu. Hasarın yüzde 10 ile yüzde 70 arasında değiştiği birçok fabrikada işçilere süresiz izin verildi. Bazı fabrikalarda üretimin üç aydan önce başlayamacağı bildiriliyor.

Adana'daki sanayi tesislerinin büyük çoğunluğunun yer aldığı ve yıllık 2 milyar dolarlık ihracatın gerçekleştirildiği Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikaların çoğunda ciddi hasarlar meydana geldi.

ÜRETİM DURDU

Şu anda yaklaşık 100 tesisin yer aldığı Adana Organize Sanayi Bölgesi, tam anlamıyla bir afet bölgesini andırıyor. Adana Sanayi Odası yetkililerinin, sanayi bölgesinde ve Adana'nın çeşitli bölgelerine dağılmış sanayi tesislerinde deprem sonrası yaptığı araştırmalara göre, bölgede yer alan birçok sanayi tesisindeki hasar oranı yüzde 10 ile yüzde 70 arasında değişiyor. Türkiye'nin en büyük jean kumaşı üreticisi konumundaki Bossa Denim'deki hasarın yüzde 70 civarında olduğu belirtiliyor. Organize Sanayi bölgesi yetkilileri, Bossa'daki zararın en az 2 milyon dolar civarında olduğunu vurguladılar. Bossa dışında yine Kayteks ve Karteks gibi büyük iplik fabrikalarındaki hasar oranı yüzde 70 oranında.

NE DİYORLAR?

Deprem nedeniyle hasara uğrayan fabrikalardan olan Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Tarık Bozbey'in sahibi olduğu Ateks Tekstil'in hasar oranı yüzde 20 civarında. Bozbey, Üretim için gerekli olan ipliği Karteks'ten aldıkalarını orada üretim durunca kendi üretimlerini de durdurduklarını söyledi. Yine Organize Sanayi Bölgesi'nde yer alan Arat Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Can Arat ise depremin kendilerini çok fazla etkilemediğine değinerek şu anda tam kapasitesiyle üretime devam ettiklerini söyledi.

Organize sanayi Bölgesi'nde incelemelerde bulunan Sanayi ve Ticaret Bakanı Yalım Erez ise depremde zarar gören fabrika sahiplerinin kredi borçlarının ertelenmesi için bazı kamu bankalarıyla görüşmelerin sürdüğünü söyledi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!