Denizden 140 milyon dolar çıkardı, Kuveytli ortak geldi

Güncelleme Tarihi:

Denizden 140 milyon dolar çıkardı, Kuveytli ortak geldi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2010 00:00

Yılı 140 milyon dolarlık ciroyla kapatan Kılıç Deniz’in yüzde 20’lik hissesini National Bank of Kuwait’in iştiraki NBK Capital aldı. Kılıç Deniz, çipura ve levrek gibi balıkların yanı sıra kalkan, sinarit, fangri ve mercan gibi farklı türlerin de üretimini gerçekleştiriyor.

Haberin Devamı

KÜLTÜR balıkçılığı alanında son dönemlerde önemli çalışmalara imza atan Kılıç Deniz’in yüzde 20’lik hissesini National Bank of Kuwait’in iştiraki NBK Capital aldı. 2010 yılında 140 milyon dolar gelir yakalayan Kılıç Deniz, çipura ve levrek gibi balıkların yanı sıra kalkan, sinarit, fangri ve mercan gibi farklı türlerin de üretimini gerçekleştiriyor. Balık yemi alanında da yatırımlar yapan Kılıç Deniz’in Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Kılıç, “Bu ortaklık dolayısıyla yeni pazarlara açılabileceğiz. Kapasitelerimizi de güçlendireceğiz” dedi.
İhracat odaklı şirket
Yeni ortaklık çalışmalarının şirket açısından önemli olduğunu vurgulayan Orhan Kılıç, şu bilgileri verdi: “Bölgedeki en saygın yatırım kuruluşlardan biri olan NBK Capital ile bu ortaklığımız bizi çok heyecanlandırıyor. Bu güç birliği sayesinde büyüme hızımızı artırarak, yeni hedeflerle farklı pazarlara açılmayı ve başarılarımızı uzun yıllara yaymayı umuyoruz. Şu anda son teknolojinin kullanıldığı, çevreye duyarlı, modern üretim tesislerimizde üretilen balıkları dünya pazarlarına sunuyoruz. Önümüzdeki süreçte Anadolu’da ve uluslararası alanlardaki yatırımlarımıza devam edeceğiz. Balık tüketimin artırılması, balığın daha yaygın olarak tüketilmesi için halkı bu konuda bilinçlendiren sosyal projelerin içinde de yer alacağız. Yılın 12 ayı her eve haftada 2 öğün balık girecek şekilde yatırımlarımız  sürecek.”
Büyümeye katkı yapacak
Bu yatırımın Kılıç Deniz’in büyüme potansiyeline katkı yapacağını vurgulayan NBK Capital Alternatif Yatırımlar Grup Başkanı Amjad Ahmad, şu değerlendirmeyi yaptı: “Ekiplerimizin oluşturacağı sinerji ile dünya çapında bir kuruluş oluşturmayı hedefliyoruz. Son dönemde gelişen sektörlerin başında gelen balık alanında önemli bir firmayla ortaklık yaptık. Bunun devamının geleceğini umuyoruz.”

Haberin Devamı

Kişi başı tüketim 6 kilogram

TÜRKİYE ile Avrupa ülkeleri arasında balık tüketimi açısından ciddi farklar bulunduğunu anlatan Orhan
Kılıç, şu değerlendirmeyi yaptı: “Türkiye’de yılda kişi başı 6 kilogram balık tüketirken, diğer ülkelerde yılda ortalama 20 kilogram balık tüketimi var. Yemek kültürü hem alışkanlık hem de miktar olarak arada büyük farklar var. Bu konuda yeni projelerle tüketimi artırmaya çalışıyoruz.”

Haberin Devamı

Mırmır ve minekopun deneme üretimi yapılıyor

GEÇEN yıl Kahramanmaraş yetiştirme tesislerinde başlayan alabalık üretimine devam ettiklerini açıklayan Orhan Kılıç, “Bir yandan da 5 bin ton kapasiteli paketleme-işleme tesisi tamamlandı. Yine alabalık yatırımları kapsamında Kayseri ve Sivas projeleri de hızla ilerliyor. Farklı türler olarak üretimine başlanan kalkan, sinarit, fangri, mercan balıkları pazara sunuldu. Mırmır, sivriburun ve minekop balıklarında ise deneme üretimleri devam ediyor. Balıkların büyümesinde en önemli faktör olan balık yemleri yıllık 80 bin ton kapasiteyle Türkiye’nin en büyük yem fabrikasından Aqua K markası ile tedarik ediliyor. Üretimi yapılan tüm bu balıkların beslenmesi için her gün lüks bir araba parası (100 bin Euro) harcanıyor” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!