Denizbank, Dexia’nın ‘büyüme motoru’ olacak, Türkiye’ye 500 milyon lira daha gelecek

Güncelleme Tarihi:

Denizbank, Dexia’nın ‘büyüme motoru’ olacak, Türkiye’ye 500 milyon lira daha gelecek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2010 00:00

Avrupa’nın önde gelen bankacılık gruplarından Dexia, Denizbank’ı büyümesinin ana motoru olarak seçti. Dexia Yönetim Kurulu Başkanı Pierre Mariani, “Grubumuzun gelirlerinin yüzde 27’sinin Denizbank’tan gelmesini hedefliyoruz. Türkiye’ye 2014’e kadar 500 milyon lira daha yatırıp, Denizbank’ın şube sayısını 800’e çıkaracağız” dedi.

FRANSA-Belçika ortaklı Avrupa’nın önde gelen bankacılık gruplarından, Denizbank’ın sahibi Dexia, 2014 yılına kadar uygulayacağı yeniden yapılanma stratejisi kapsamında, büyümenin merkezine aldığı Türkiye’ye 500 milyon lira yatırım yapacak. Dexia Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Pierre Mariani, yeniden yapılanma sürecinde bireysel ve ticari bankacılığa odaklanarak 2014 yılına kadar 10 milyon müşteri sayısına ulaşmayı hedeflediklerini belirterek, “2014’e kadar Denizbank’ın 500 olan şube sayısını 800’e, 4 milyon olan müşteri sayısını da 6 milyona çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

Denizbank büyüme motoru

Dexia’nın bundan sonraki stratejisini mantıklı, sürdürülebilir ve kontrollü büyüme olarak özetleyen Dexia yönetimi, Denizbank’ı bu süreçte büyümedeki ana motor olarak tanımladı. Grubun gelirlerinin yüzde 27’sini Denizbank’ın Türkiye’deki aktivitelerinden elde etmeyi planladıklarını kaydeden Mariani, şunları söyledi: “Türkiye’deki faaliyetlerimiz 2014’e kadar belirlediğimiz büyüme stratejimizin ana moturu olacak. Burada 2014 yılına kadar 500 milyon TL yatırım yapmayı planlıyoruz. Krizde sağlam duran Türkiye’nin sunduğu büyüme fırsatlarını değerlendireceğiz. Bu yatırımla yeni şubeler açarak, 800 şube sayısına ulaşmayı planlıyoruz.”

Önemli bir sayfa açıyoruz

2008 yılından bu yana tüm yönetim kadrosu ve tüm çalışanların Dexia’nın borç ve finansal yapılanma sürecinde başarılı bir görev yürüttüklerini söyleyen Mariani, şöyle devam etti: “Dexia’daki herkesin katkısı ile önemli ve zorlu bir süreci geride bıraktık. Şimdi artık kararlı bir şekilde geleceğe odaklanabiliriz. Bir yandan ticari ve bireysel bankacılığa odaklanarak Türkiye’deki büyüme fırsatlarını değerlendiriyoruz, bir yandan da iş modelimizi şekillendirmeye devam ediyoruz. Grubumuzun tarihinde önemli bir sayfa açıyoruz ve hedeflerimizi yakalayacağımızdan eminim.”

Kârını 4’te 1 artıracak

2014’e kadar Dexia’nın Türkiye’deki kârını dörtte birden fazla artırmayı hedeflediklerini de kaydeden Mariani, Avrupa Komisyonu’nun Dexia’ya, Denizbank’taki hayat sigortası faaliyetlerini satmasını tavsiye etmesi ile ilgili bunun yakında gerçekleşeceğini belirtti. Dexia, 2009 yılında açıkladığı 350 milyon Euro’luk yatırım paketi çerçevesinde Belçika’da ve Lüksemburg’da açık şube konsepti ile şubelerini yenileyecek. Teknoljiye yaptığı yatırımla, internet ve telefon bankacılığına ağırlık verilecek. Bu yatırımın 2014’te bankaya 250 milyon Euro ek gelir sağlaması bekleniyor.

2014’e kadar geliri 1.2 milyar TL olacak

DEXIA Yönetim Kurulu Başkanı Pierre Mariani ile yönetim kurulu üyelerinin birlikte açıkladıkları Dexia Grubu’nun kriz sonrası yeniden yapılanma stratejisinde Hakan Ateş’in başında bulundugu Denizbank’a önemli bir yer ayrıldı. Dexia’nın 2014 stratejisi içinde Denizbank ile ilgili şu bilgiler yer aldı:
Denizbank son 10 yılda 81’inci sıradan 9’uncu sıraya yükseldi. 2009 yılında kârlılığını yüzde 20 artırdı. Sağlam bir ekonomik ortamın sunduğu müthiş büyüme pontayeli ile Türkiye’de özellikle bireysel ve ticari bankacılıkta hedefimiz, en büyüklere alternatif olmak.
Esnek iş modeli, güçlü altyapısı ve açılacak yeni şubeleri ile Denizbank Türkiye’de ticari bankacılıktaki pozisyonunu güçlendirecek.
2014’e kadar 2 milyon yeni müşteri elde edecek ve mevduatını artırarak mevduat bilanço içindeki payını yüzde 70’e çıkaracak.
Denizbank’ın vergi öncesi gelirlerinin 2014’de 1.2 milyar TL (600 milyon Euro) olması, maliyet-gelir oranının yüzde 51 ve öz kaynak kârlılığının da ortalama yüzde 14 olması hedefleniyor.

Büyük kamu bankasıydı perakendeye yüklenecek

AĞIRLIKLI olarak Belçika, Lüksemburg ve Türkiye Türkiye olmak üzere Avrupa’da faaliyet gösteren Dexia’nın 32 bin 500 çalışanı bulunuyor. Global kriz sürecinde girdiği finansal sıkıntı nedeni ile Belçika hükümetinden finansal destek alan Dexia açıkladığı yeni stratejisi ile 2014 yılına kadar bilançosunu yüzde 35 küçülterek, 430 milyar Euro’ya düşürecek. Dexia, 2007 yılında yüzde 36 olan ticari ve bireysel bankacılıktan elde edilen gelirlerin grup içindeki payını 2014 yılında yüzde 60’a çıkarmayı planlıyor. Dexia CEO’su Pierre Mariani, Dexia’nın kamu kuruluşlarına kredi veren bir bankadan, daha küçük ama güçlü bir perakende bankasına dönüşümünü 2014’e kadar tamamlayacaklarını belirterek, “2014’e kadar 1.8 milyar milyar Euro kâr elde etmeyi hedefliyoruz” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!