Denizbank Belçikalı Dexia'ya satıldı

Güncelleme Tarihi:

Denizbank Belçikalı Dexiaya satıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2006 10:14

Bankacılık sektörüne yabancı ilgisi devam ediyor. Denizbank'ın yüzde 75'i, 2.4 milyar dolara Fransız-Belçika ortaklığı olan bankacılık grubu Dexia'ya satıldı. Banka, hissedarlara çağrıda bulunacak.

Haberin Devamı

Denizbank'ın sermayesinin yüzde 74,9965'ini temsil eden Zorlu Holding'e ait hisselerin Dexia SA/NV'ye satışı ile ilgili, Dexia ile Zorlu Holding arasında anlaşma imzalandığı bildirildi.Denizbank'tan Borsa'ya yapılan açıklamada, “Dexia SA/NV ile Zorlu Holding arasında mutabakata varılmış olup, bu kapsamda Zorlu Holding ile Dexia SA/NV arasında dün bir hisse satış sözleşmesi imzalanmış bulunmaktadır” denildi.

ÖDEME PEŞİN YAPILACAK

Açıklamada, yapılan anlaşma gereğince Denizbank’ın yüzde 74.9965’ini karşılayan hisseler için Dexia’nın Zorlu Holding’e 2 milyar 437 milyon 386 bin 290.51 doları peşin ödeyeceği kaydedildi.

DENİZBANK HİSSELERİ TAVAN YAPTI
Denizbank hisselerinin, Dexia SA/NV'ye satışı ile ilgili anlaşma imzalandığı yolundaki haberlerin ardından İMKB'de işlem gören Denizbank hisseleri tavan fiyatından işlem gördü. Denizbank ve Dexia'dan yapılan açıklamaların ardından Denizbank'ın İMKB'de işlem gören hisseleri birinci seansı 13,10 YTL'den tamamladı. İkinci seansta da yükseliş sürdü ve kapanış 14,50 YTL oldu.Denizbank hisseleri, dün 12,00 YTL'den kapanmıştı.


Varılan mutabakat çerçevesinde halen Denizbank’ın portföyünde bulunan yüzde 39.77 oranındaki Zorlu Enerji hisseleri, Bankanın devrinin tamamlanmasından önce, Zorlu Holding tarafından Denizbank’tan  devralınacak. Sözkonusu hisselerinin devrinin Enerji Piyasası Kurulu’na başvurularak tamamlanacağı kaydedildi.  Devre konu Zorlu Enerji hisselerinin devir bedelinin devirden önceki 5 iş günü içinde alınan hisselerin İMKB’deki işlem fiyatının aritmetik ortalaması üzerinden belirleneceği kaydedildi.  Açıklamada, hisse devir fiyatının Denizbank’ın 31 Mart günlü Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından yapılan düzenlemelere uygun olarak hazırlanan mali tablolarında yer alan Zorlu Enerji hisselerinin defter değerinden düşük olması halinde, Denizbank’ın devre konu hisselerinin devir bedeli olarak Dexia tarafından Zorlu Holding’e ödenecek olan Banka hisseleri bedelinin aradaki farkın yüzde 74.9965’i kadar indirileceği ve yüksek olması halinde de aradaki farkın aynı oranda indirileceği artırılacağı belirtildi. 

Banka hisselerinin devrinin BDDK, Rekabet Kurulu ve diğer resmi kuruluşlarla yurt dışındaki resmi kuruluşların onayına tabi bulunduğu hatırlatılan açıklamada, Banka hisselerinin satışının tamalanmasının ardından Dexia tarafından Banka hisseleriyle ilgili çağrıda bulunmak üzere Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuru yapılacağı kaydedildi.
DENİZBANK 1938 YILINDA KURULDU
Denizbank, gelişmekte olan Türk denizcilik sektörüne finansman sağlamak üzere 1938'de bir devlet bankası statüsünde kuruldu. 1992 yılında hükümetin bazı devlet bankalarını birleştirme kararı sonrasında Denizbank, Emlakbank çatısı altına girdi. 1997'de Emlakbank'tan ayrılarak ayrı bir tüzel kişilik olarak özelleştirildi. 1997 yılı başlarında Zorlu Grubu, DenizBank'ı Özelleştirme İdaresi'nden satın alarak aynı yılın Eylül ayında faaliyete geçirti. 2004 yılı Eylül ayında yüzde 25 hissesi halka arz edilen Denizbank, halka arz süreci sonunda toplam arz tutarının 5 katı tutarında taleple karşılaşmıştı. İştirakleriyle birlikte 6 bine yaklaşan çalışanıyla Denizbank'ın, 12 iştiraki, biri yurt dışında olmak üzere 244 şubesi bulunuyor. Denizbank 2005 sonundaki 9.4 milyar YTL’lik aktifiyle Türkiye’nin 10’uncu büyük bankası konumunda bulunuyor.


"UZUN BİR MARATONDU"

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, Dexia'nın Avrupa'nın özellikle kamu ve belediye alt yapı yatırımlarında çok büyük işler başardığını belirterek, Dexia ile yaptıkları uzun maratondan sonra her iki tarafın anlaştığını söyledi.

Haberin Devamı

Ateş, Denizbank'ın ilk kuşak sermayesindeki büyüme hızında dünyada sekizinci olduğunu vurgulayarak, “Bankamızı 1997 yılında otel odasında kurduk, beyaz bir sayfadan başladık, bunda 6 bin arkadaşımızın emeği var” diye konuştu.

Haberin Devamı

Fiyatın, hisselerin, satış gününden önceki 5 gün içinde İMKB'de oluşan ağırlıklı ortalama fiyattan oluştuğunu kaydeden Ateş, Denizbank'ın satış işlemi sonrasında sermayesinin tamamının birinci kuşak sermaye konumuna dönüşeceğini ifade etti.

Ateş, yönetimde bir değişiklik olup olmayacağı konusunda ise hissedarların değişeceğini, ancak yönetim kuruluyla ilgili şu anda bir tasarrufun söz konusu olmadığını bildirdi.

DEXIA DÜNYANIN 30’UNCU BÜYÜK BANKASI
Dexia Bank, 1996 yılında Fransız Credit Local ve Belçikalı Credit Communal’ın birleşmesi sonucu ortaya çıktı. Avrupa’nın en büyük 15 bankasından biri olan Dexia, aktif büyüklüğü açısından dünyanın en büyük 30’uncu bankası konumunda bulunuyor. Dexia Bank 2005 yılının ilk dokuz ayını 1 milyar 485 milyon euro karla tamamladı. Banka Belçika ve Fransa dışında Lüksemburg, Hollanda, İngiltere, İsveç, İtalya, İspanya, Almanya ve Amerika’da faaliyet gösteriyor. Dexia Bank kamu ve proje finansmanı için kullandırılan kredilerden 2005’in ilk dokuz ayında net 745 milyon Euro, bireysel kredilerden ise net 320 milyon Euro gelir elde etti. Toplam aktif büyükülüğü 498.5 milyon euro olan Dexia’nın gelirlerinin yüzde 52’sini proje finansmanı için kullanılan krediler oluşturuyor.

Haberin Devamı

DENİZBANK GENEL MÜDÜRÜ HAKAN ATEŞ: ÇAĞRIDA BULUNACAĞIZ

Çağrı muafiyetiyle ilgili olarak da Ateş, şunları kaydetti: “Çağrıda bulunacağız. Zaten kurumsal yönetişim ilkeleri çerçevesinde hiçbir zaman başka türlü düşünemeyiz, azınlık hissedarlarımız bizim için çok önemli, 20 binin üzerinde hissedarımız var. Halka açık hisselerin yüzde 90'ından fazlası yurt dışı yatırımcıların elinde... Bu çerçevede, azınlık hissedarlarımız da şu andaki alım sözleşmesinin bütün maddi koşullarından aynı şekilde ana hissedarımız Zorlu Grubu gibi yararlanacak.”

Hakan Ateş, son derece pürüzsüz, sağlıklı bir işlem yapıldığı kanaatinde olduğunu, gerekli sürelerde, kamu otoritelerinin gerekli izni verip işi sonlandıracağını beklediğini sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

BANKACILIĞA İLK 5 AYDA 5,1 MİLYAR DOLARLIK YABANCI DOPİNGİ

Yabancıların bankacılık sistemine doğrudan veya ortaklıklar yoluyla yaptıkları yatırımlar artarken, yabancıların Türk bankacılık sektöründe sahip olduğu pay da yükseliyor.

Türkiye'deki satın alma işlemlerinde ilk sıralarda yer alan finans sektöründe değeri milyar dolarları bulan HSBC, Sitebank, Türk Ekonomi Bankası (TEB), Dışbank, Garanti Bankası, Yapı Kredi, C Bank'ın ardından bu yıl Finansbank ve Denizbank hisselerinin de yabancılara devri söz konusu oldu. National Bank of Greece (NBG), tamamına 5,5 milyar dolar değer biçilen Finansbank'ın yüzde 46 hissesi ve kurucu hisselerinin tamamı karşılığında 2 milyar 774 milyon dolar ödeme yapacak. Son olarak dün gece imzalanan hisse alım sözleşmesiyle, Belçika-Fransa sermayeli Dexia, Zorlu Holding'in Denizbank sermayesindeki yüzde 74,9965'lik payına 2 milyar 437 milyon dolar ödeyecek. Böylelikle, Fiba Grubu'nun Finansbank'ta sahip olduğu yüzde 46'lık payın 2,7 milyar dolar karşılığında NBG'ye devri ve bugün de Denizbank'ın yaklaşık yüzde 75'inin Dexia'ya 2,4 milyar dolar karşılığında satışıyla birlikte 2006 yılının ilk 5 ayında yabancılar ile Türk bankaları arasında 5,1 milyar doların üzerinde hisse alım sözleşmeleri imzalanmış oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!