Denizbank 7 milyara gidiyor

Güncelleme Tarihi:

Denizbank 7 milyara gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2012 00:00

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) önceki gün hisselerinin yüzde 99.85’inin Rus Sberbank’a devrine onay verdiği Denizbank’ın sahibi Belçika-Lüksemburg ortaklı Dexia’nın, kasasına 7 milyar liraya yakın para girecek.

Haberin Devamı

Sberbank ve Dexia arasında haziran ayında duyurulan satış anlaşmasına göre, Sberbank işlemin kapandığı günkü kur üzerinden 6.5 milyar lira karşılığı Euro ve Denizbank’ın bu yılın ilk üç çeyreğindeki kârını da ekleyecek. 2012’nin ilk 6 ayında 334 milyon lira kâr eden Denizbank’ın 28 Eylül’de tamamlanacak 3’üncü çeyrekte de ilk iki çeyrekteki kadar kâr etmesi durumunda, ilk anlaşmada belirtilen 6.5 milyar liraya şaklaşık 500 milyon lira daha eklenmesi bekleniyor. Bu yöntemle bugünkü Merkez Bankası döviz satış kuruna göre satışın Euro karşılğı yaklaşık 3 milyar Euro oluyor..

Dexia’nın eli rahatladı

Girdiği sermaye sıkıntısı nedeniyle Denizbank’ı satma kararı alan Dexia’nın elinin rahatlamış olacağı belirtilirken, banka hisseleri için nihai fiyatın, TL bazında çok fark etmeyeceği kaydedildi. Euro olarak ise, nihai fiyatın işlemin tamamlandığı Euro kuru seviyesine bağlı belirleneceği ifade edildi.  Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, “Sberbank’ın yüzde 57.49’u Rusya Merkez Bankası’na ait. Bankanın geçen yılki kârı neredeyse Türkiye’deki tüm bankaların kârı kadar. Sberbank’ın olumlu katkısını göreceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Şimdilik ‘Deniz’le devam

DENİZBANK’ın şu an için isminin değiştirilmesinin gündemde olmadığını kaydeden Hakan Ateş, “İşlemin tamamlanmasının ardından yönetim kurulunda değişiklik söz konusu olacaktır. Şu an için bu konunun detayları görüşülmüş, konuşulmuş değil. Bu hissedarın karar vereceği bir konu” dedi.

Türkiye sıçrama tahtası olacak

TÜRKİYE pazarına giren ilk Rus bankası olan Sberbank’ın CEO’su Herman Gref, satın almayla ilgili olarak şunları söylemişti: “Türkiye genç nüfusu ve küresel krizdeki
ekonomik performansıyla Rusya için önemli bir ülke. Bankamız, Rusya pazarındaki en güçlü pozisyona sahip. Ekibimiz Rusya’da yaptıklarını dünya pazarlarına ihraç etmeye kararlı. 2014 yılına kadar stratejimize bakmak gerekirse, uluslararası pazarlardan net karımızın en az yüzde 5’ini sağlamayı hedefliyoruz. Bu satın almayla, artık yaklaşık yüzde 7-8 oranında net kârı yurt dışından sağlayabilme şansımız var. Türkiye’yi bir sıçrama noktası olarak görüyoruz.”


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!