Denetim olursa neden olmasın?

Güncelleme Tarihi:

Denetim olursa neden olmasın
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2017 22:33

BORSA İstanbul Başkanı Himmet Karadağ’ın hisse, bono alım yasağına karşı çıkışı ses getirdi. Piyasa oyuncuların çoğunluğu Karadağ’a hak verirken, bir kısmı ise yasağın doğru olduğunu savundu.

Haberin Devamı

Ancak, ortak nokta Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) düzenlemesinin oldukça sert olduğu ve yenilenmesi yönünde. Gedik Portföy Portföy Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı, Karadağ’ın BIST’teki yeni ürünlerin tanıtımı, borsanın faaliyet alanının genişlemesi ve yatırımcı sayısının artması için çaba sarf ettiğini dile getirerek “Türkiye adına bu önemli bir gereksinim ve sonuç almak için tasarruf sahiplerinin dikkatini çekecek hamlelere ihtiyaç var. Dizi filmler ile ilgili bonolar da hissedarlara şirketler tarafından avantaj sağlanması da bu anlamda yaratıcı projeler ve pekala yararlı olabilir. Karadağ’ın yasak olmasa gayrimenkul sertifikalarını ben de alırım demesi de aynı amaca dönük güven veren bir tavır” dedi. 

HAREKETİ ETKİLER

KapitalFX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan ise, bir düzenleyici ve denetleyici otorite olarak hisse almasının doğru olmadığını vurguladı. Erkan, şöyle konuştu: “Çünkü bu iş sadece borsa başkanı özelinde değil, o zaman SPK’nın uzmanları da hisse alır veya hissenin bedellisine onay veren uzman da hisse alır. Bu kişiler, insider (içeriden) bilgiye sahip; piyasa üzerinde çok ciddi etkiye sahip olurlar. Borsa başkanının veya herhangi bir otoritenin bir hissede pozisyonu olduğuna dair bir insider bilgi, o hissede çok olağandışı fiyat hareketleri görülmesine neden olur. Çünkü bu hissede pozisyonları varsa, içeriden bir bilgiye sahip olduklar düşünülür ve küçük yatırımcıyı da o hisseye yöneltir. Kendisinin alması elbette manipülasyon değil, ancak onun aldığını görüp alanlar çok ciddi harekete ve irrasyoneliteye neden olurlar. Sürü psikolojisi yaratmaması lazım bence.” Ancak, Erkan, SPK’nın regülasyonunun sert olduğu görüşünde.

DENETİM ŞART

Haberin Devamı

Nişantaşı Üniversitesi Öğretim Görevlisi Murat Tufan da, Karadağ’nın borsa başkanı ve çalışanların hisse, bono, sertifika gibi yatırım aracı alımına yönelik yasağın kaldırılmasıyla ilgili ifadelerinin doğru olduğunu belirterek “Finansal piyasalarda demokratik hakkın işleyebilmesi için çalışan dahil herkesin tüm yatırım araçlarına erişmesi önemli olabilecektir. ABD ve Avrupa’ya baktığımızda böyle bir yasak bulanmadığını söyleyebiliriz. Ancak, burada takip edilmesi gereken gelişme denetleme mekanizması olacaktır. Çalışanların bazı bilgeleri önceden elde etme potansiyelinin bulunması denetimin özenle ve dikkatli yapılmasını gerektirebilir. Bu yüzden borsa başkanı ve çalışanların işlem yapması uygun olabilir. Ancak, SPK’nın bu konuda güçlü bir denetim mekanizması kurması öncelik olacak gibi duruyor” dedi.

BAKMADAN GEÇME!