Demirel'in kuryesi konuştu: Çanta, Rauf Tamer içindi

Güncelleme Tarihi:

Demirelin kuryesi konuştu: Çanta, Rauf Tamer içindi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2000 00:00

Haberin Devamı

YAHYA Murat Demirel'in koruması Ender Keskin, DGM'de Demirel'in sekreteri Yasemin Altıparmak'tan aldığı ve içinde 1 milyon dolar olduğu iddia edilen çantayı Rauf Tamer'e götürdüğünü itiraf etti.

‘‘KASIRGA Operasyonu’’ çerçevesinde gözaltına alınan ve 1 milyon dolarlık çantayı Sabah Gazetesi eski yazarı Rauf Tamer'e götürdüğü öne sürülen Murat Demirel'in koruması Ender Keskin, Ankara DGM Savcılığı'ndaki ifadelerinde, bomba gibi açıklamalarda bulundu.

İşte Keskin'in ifadesi:

Bana çantayı ve adresi Murat Demirel'in sekreteri Yasemin Altıparmak verdi. Çantayı Rauf Tamer'e teslim etmemi istedi. Ayrıca ‘Çok dikkatli ol’ diye de tembih etti. Ben de olay günü çantayı Rauf Tamer'in evine götürdüm. Kendisi evde yoktu. Kapıyı bir hanım açtı. Rauf Bey'i istedim, evde yokmuş. Beni çok sıkı tembihledikleri için çantayı veremedim.

Cep telefonumdan Yasemin Hanım'ı arayıp, Rauf Tamer'in evde olmadığını belirtip, ‘Çantayı teslim edeyim mi?’’ diye sordum. Yasemin Hanım bana ‘Teslim et’ dedi. Bunun üzerine, çantayı kapıyı bana açan hanıma bıraktım. Ama bu hanımın kim olduğunu bilmiyorum.''

METE HAS'I YALANLADI

Keskin'in, savcıya verdiği bu ifadeler, işadamı Mete Has'ın, Rauf Tamer'i koruyan ‘‘650 bin dolar olan para bana geldi, ben teslim aldım’’ açıklamasını yalanladı.

Soruşturmayı yürüten Savcı Nuh Mete Yüksel'in, İstanbul'a talimat yazısı yazarak, Tamer'in ifadesinin alınmasını isteyebileceği kaydedildi.

Keskin, Savcı'nın, ‘‘Çantanın içindeki paraları gördün mü?’’ sorusu üzerine, ‘‘Yasemin Hanım'ın, beni dikkatli olmam için çok sıkı tembih etmesinden, çantanın içinde para olduğunu anladım’’ dedi.

Demirel'in şoförü Bekir Özer de, Egebank'ın içinin boşaltıldığı gün olanları ve orada bulunan banka yetkililerinin isimlerini, yaşananları ayrıntılı bir şekilde ifadesinde anlattı.

Özer, güvenlik kameralarının çektiği kasetlerde de açıkça görüldüğü gibi bankanın boşaltıldığı gün evrakın ve kolilerin götürüldüğünü doğruladı ve ‘‘Para olup olmadığını bilmiyorum. Ama ben de birçok yere koli götürüyordum’’ diye konuştu. Demirel'in korumalarından sonra şoförü de ‘‘Kolilerle para evrak kaçırıldığını’’ itiraf etmiş oldu.

KORUMALAR SERBEST

Savcı Yüksel dün Demirel'in özel sekreteri Yasemin Altıparmak'ı ifade için DGM'ye getirtip, ek ifadesini aldı. DGM sorgularının ardından Yahya Murat Demirel'in korumaları Aydın Ataman ve Ender Keskin'i salıverdi.

Dün DGM'ye çıkarılarak, sorgulanan Egebank'ın off-Shore bankacılığından sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kevin Hood, bankanın Yönetim Kurulu üyeleri Hüsnü Barbaros Olcay ve Pembe Jale Oktay, bankanın Genel Müdür Yardımcısı Emine Mehtap Ceylan ile Demirel'in şoförü Bekir Özer ise tutuklama talebiyle nöbetçi hákimliğe sevk edildi.

Savcı Yüksel'in ifadelerine başvurduğu banka yöneticileri, haklarındaki suçlamaları reddettiler. Bankacılar, soruşturma konusu off shore hesaplarının kendileri ile bir ilgisi olmadığını öne sürerek, ‘‘Murat Demirel, off shore hesaplarla ilgili yetkiyi, Genel Müdür Aykut Karabulut'a vermişti. Of shore hesaplarda yetki Aykut Karabulut'taydı. Bu hesaplar Aykut Karabulut tarafından çekiliyor ve yönetiliyordu’’ şeklinde açıklama yaptılar.

Demirel'in kardeşi ifadeye çağrıldı

MALİ Şube Müdürü Ayhan Mimaroğlu, Egebank soruşturmasını yürüten 2 savcı ile ayrı ayrı görüştü. Savcı Mecit Ceylan, Egebank soruşturması kapsamında gazeteci yazar Rauf Tamer ile Murat Demirel'in kardeşi Neslihan Demirel'in de ifadelerinin alınmasını istedi.

Şişli Adliyesi'ne öğle saatlerinde gelen Mimaroğlu, soruşturma kapsamında eski Devlet Bakanı ve Merkez Bankası eski Başkanı Rüşdü Saraçoğlu ile işadamları Nail Keçili ve Mete Has'ın ifadelerinin alınması için emniyete yazı yazan Şişli Cumhuriyet Savcısı Mecit Ceylan'la yarım saat görüştü. Egebank off-shore hesaplarına 555 kişi tarafından yatırılan 86 milyon doların zimmete geçirilmesiyle ilgili soruşturmayı yürüten Savcı Mecit Ceylan'dan sonra Egebank'ın içinin boşaltılmasıyla ilgili soruşturmayı yürüten Savcı Altan Günaydın'la da 15 dakika süren bir görüşme yaptı.

Haberin Devamı

Mali Şube Müdürü Mimaroğlu daha sonra, basın mensuplarının sorularını cevaplandırmadan adliyeden ayrıldı. Savcılık yetkilileri gazeteci yazar Rauf Tamer ve Demirel'in kardeşi Neslihan Demirel ile bu soruşturma kapsamında isimleri ortaya atılan tüm şahısların ifadesinin alınması için Mali Şube Müdürü'ne talimat verildiğini öne sürdüler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!