Demirel'den ‘Bayraktar bizi kazıkladı’ davası

Güncelleme Tarihi:

Demirelden ‘Bayraktar bizi kazıkladı’ davası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 1998 00:00

Haberin Devamı

Egebank'ın çoğunluk hissesini alan Yahya Murat Demirel, bu hisselerin eski sahibi işadamı Hüseyin Bayraktar aleyhinde, ‘‘Bankanın aktiflerini 11.2 trilyon fazla gösterdiği’’ iddiasıyla dava açtı. Demirel, bankanın değerinden 9.4 trilyonluk indirim yapılmasını istedi. Mahkeme, Demirel'in ihtiyati tedbir talebini kabul etti.

Cyumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in yeğeni Yahya Murat Demirel, trilyonluk Egebank satışında işadamı Hüseyin Bayraktar tarafından yanıltıldığını iddia ederek mahkemeye başvurdu. Yahya Murat Demirel, Egebank'ın aktiflerinin 42.5 milyon dolar (11 trilyon 287 milyar TL) fazla gösterildiğinin ortaya çıktığını öne sürerek Bayraktar lehine düzenlediği trilyonluk bonolara tedbir konulmasını ve satış bedelinden 9.4 trilyon liralık indirim yapılmasını istedi. Mahkeme ihtiyati tedbir istemini kabul etti.

İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne başvuruyu Era Finans Factoring A.Ş., Universal Yatırım Holding A.Ş., Yahya Murat Demirel, Neslihan Demirel ve Şaban Ayhan Tatlıgil adına avukatlar Ersin Çamoğlu ile Ahmet Kurukluoğlu yaptılar. Başvuruda mahkemeye verilen davalıların başında ise Hüseyin Bayraktar yer aldı.

93.5 MİLYON DOLAR

Dava konusu olaylar iddiaya göre şöyle gelişti:

Yahya Demirel'in de aralarında bulunduğu davacılar 93.5 milyon dolar bedelle 4 Mayıs 1998 tarihli üç ayrı sözleşmeyle davalılara ait Egebank ve pay sahibi olduğu şirketler Bayraktar Holding A.Ş., Ege Otomobilcilik A.Ş., Ege Finansal Kiralama A.Ş., Ege Sigorta A.Ş., Karteks Ticaret ve Sanayii A.Ş., Ege Finansal Holding A.Ş., Föy Yatırım Sanayii ve Ticaret A.Ş ve Ege Yatırım A.Ş., Erdem Dış Ticaret A.Ş.'ni satın aldılar. 3 adet anonim ortaklık hisse alım-satım sözleşmesinde asıl amacın Egebank alımı olduğu öğrenildi.

Satış bedelinin 30 milyon doları peşin ödenirken 31 milyon 541 bin 543 dolarlık bölüm için 4 ayrı bono bizzat Yahya Murat Demirel tarafından Hüseyin Bayraktar adına 30 Mayıs ve 30 Temmuz 1998 tarihleri arasında ödenmek üzere düzenlendi.

İlk 5 milyon dolar davalılara ödenip bono alındı. Toplam borcun 34 milyon 458 bin 457 dolarlık bölümü borç da satıcıların hissedarı oldukları bazı şirketlerin Egebank'a olan kredi borçlarının alıcılara ait bazı şirketlerce 5.5.98 tarihli sözleşmeyle üstlenilmesi yoluyla çözümlendi.

İddiaya göre satış bedeli banka ve şirketlerin 30.5.98 tarihli mizan ve 1997 yılına ilişkin bilançolardaki değerlere göre belirlendi. Demirel ve diğer davacılar uluslararası denetim kuruluşu KPMG'nin Türkiye'deki temsilcisi Cevdet Sümer Denetim ve Yeminli Müşavirlik A.Ş.'ne banka kayıt ve bilançolarını incelettiler. Bu kuruluş 16 Haziran 1998 tarihinde hazırladığı raporda 30.4.98 tarihli mizanın gerçeği yansıtmadığı, banka kayıtlarının bankacılık kurallarına uygun tutulmadığı ve en önemlisi banka aktiflerinin en az 42 milyon 592 bin dolar daha fazla gösterildiği sonucuna vardı.

Raporda satın alınan başta Bayraktar Holding ve Ege Otomobilcilik olmak üzere diğer şirketler için de kayıtlarla işlemler arasında uyuşmazlık ve gerçekleri yansıtmadığı tesbiti yapıldı ve ‘Taahhütler gerçek değil’ denildi.

İNDİRİM İSTEĞİ

Davacıların avukatları sözkonusu rapor ve tesbitler doğrultusunda üç sözleşmeden birinin karşılığı olan 35 milyon 541 bin 543 dolarlık bölümün (9 trilyon 420 milyar 641 milyon 387 bin 580 TL) satış bedelinden tenzilini yani indirimini istediler. Mahkeme davacıların istemi doğrultusunda yeddieminlerde bulunan sözkonusu bonoların ödeme ve ciro edilmelerinin ve davalılara verilmesinin ihtiyati tedbir yoluyla önlenmesi kararı aldı.

Mahkemeye trilyonluk teminat mektubu

YAHYA Murat Demirel'in avukatları Hüseyin Bayraktar aleyhine yaptıkları başvuru için mahkemeye 85 milyar lira peşin harç yatırdılar. Davacı avukatları ayrıca Bayraktar lehine düzenlenen 12 adet bononun ödemelerinin, ciro edilmelerinin ihtiyati tedbir yoluyla önlenmesi, davalılara verilmemesi, teslim edilmişse de protestoların durdurulmasını istediler. Avukatlar mahkemeye 1 trilyon 415 milyar liralık da teminat mektubu verdiler.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!