Demirel, hükümeti eleştirdi

Güncelleme Tarihi:

Demirel, hükümeti eleştirdi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2009 16:07

9. Cumhurbaşkanı Demirel, hükümeti dışarıya giden işadamlarına sahip çıkması konusunda uyardı.

Haberin Devamı

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Hükümetin  iş adamlarına yönelik, “dışarı çıkın döviz getirin” önerisinin yeterli  olmadığını belirterek, “Adamınıza sahip çıkacaksınız. Dışarılara gidenler, büyük  sıkıntı görüyorlar” dedi.

Dünya gazetesi ve İntes işbirliği ile Rixos Grand Ankara Otel'de  düzenlenen “Dünyayı İnşa Edenler” toplantısında konuşan Demirel, Türk iş  adamlarının yurt içi ve yurt dışındaki müteahhitlik ve mühendislik çalışmalarını  değerlendirdi.

Türk inşaat sektörünün gelişimden övgüyle söz eden Demirel, dünyanın  sayılı müteahhitlik firmaları arasında 10 Türk şirketinin yer almasının, yurt  dışı iş hacminin 130 milyar dolara ulaşmasının, oldukça önemli olduğunu  vurguladı.

PROJELER GEÇ BİTİYOR

Projelerin zamanında bitirilmesinin önemine değinen Demirel, Türkiye'de  ortalama 4-6 yılda bitirilmesi gereken inşaat projelerinin 6-12 yılda  bitirildiğini, ancak işlerin artık daha kısa sürede tamamlanması gerektiğini  kaydetti.

Haberin Devamı

ADAMINIZA SAHİP ÇIKIN

Toplantıda kendisinden önce konuşan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın,  “Türk iş adamlarını yeni iş olanakları için dünyayı gezdirecekleri” yönündeki  sözlerine atıfta bulunan Demirel, “Hükümetin 'dışarı çıkın, döviz getirin'  demesi yetmez. Adamınıza sahip çıkacaksınız. Dışarılara gidenler büyük sıkıntılar görüyorlar. İnsanımızı koruyamayacağımız yerlere göndermeyelim” diye konuştu.

Demirel, yapılan işlerin kazanç getirmesi gerektiğini, işi almak için  maksimum kırımlarla, sahip olunan birikimleri de riske atacak yaklaşımlardan uzak  durulması gerektiğini ifade etti.

Süleyman Demirel, yurt dışında iş yapmak isteyen iş adamlarına, dış  ülkelere tutarlı proje geliştirmeden, iyi uygulama yapacak deneyim ve ekipman  olmadan, tutarlı sözleşme yapmadan asla gitmemeleri, maceraya atılmamaları  tavsiyesinde bulundu.

HEDEF 50 MİLYAR DOLAR

Endonezya gezisi sırasında başarılı müteahhitlik bağlantılarının ardından işadamlarına piyano çalıp, şarkı söyleyen Çağlayan, toplantıda Türk müteahhitlik sektörünü 3 yıl içinde 50 milyar dolarlık iş hacmine ulaştırmayı hedeflediklerini söyledi.

Haberin Devamı

İntes ile Dünya Gazetesi tarafından düzenlenen “Dünyayı İnşa Edenler”  Konferansı'nın açılışında konuşan Bakan Çağlayan, gelecek 3  yılda müteahhitlik sektörünün en az 50 milyar dolarlık iş hacmine ulaşmasını  hedeflediklerini belirterek, “Sizin gücünüzü biliyoruz, bunun alt yapısını da  hazırlayacağız” dedi.

Türk müteahhitlik sektörünün dünyada Çin ve ABD'den sonra üçüncü sırada  olduğunu, dünyadaki en büyük 225 müteahhitlik firması arasında, 23 Türk  firmasının bulunduğunu hatırlatan Çağlayan, Cumhuriyetin 100. yılı için ortaya  konan “Satın alma gücü paritesine göre ilk 10 ülke arasına girmek, 1 trilyon  dolarlık dış ticaret hacmi ve 20 uluslararası marka” hedeflerine dikkati çekti.

Haberin Devamı

Çağlayan, “Bu noktada müteahhitlik sektörüne de sonuna kadar  güveniyoruz. Daha fazla gelişmesi için strateji oluşturmak ve sorunların çözümü  için çalışıyoruz” dedi.

Bundan sonra müteahhitlik sektörü ile ayrı, ihracatçılarla ayrı yurt dışı  seferleri yapacaklarını bildiren Çağlayan, 54 günde 8 ülke gezdiğini hatırlattı.

TEMİNAT SORUNUNUN ÇÖZÜLMESİ GEREK

Müteahhitlik sektörü için gelecek 3 yılda, iş hacmini 50 milyar dolara  yükseltme hedefi koyan Çağlayan, bu iş hacmine ulaşmak için, teminat sorununun  çözülmesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

“Bu işleri üstlenmek için, geçici teminat, avans teminat olarak en az  yüzde 20 teminat mektubu ihtiyacı doğar. Bu da 10 milyar dolarlık bir yük  getirir. Bu sorununun çözümü için, gelecek hafta pazartesi günü yapılacak EKK'da  yeni düzenlemeler yapılabilir. Ayrıca, politik risk sigortası konusunda da  çalışmalar yapılabilir. Bunlar benim şahsi görüşüm.”

Haberin Devamı

Çantasını alıp yurt dışında macera arayanlarla, ciddi firmaları  birbirinden ayırmak için, bir akreditasyon mekanizmasının kurulmasını  istediklerini bildiren Çağlayan, bu konuda da çalıştıklarını kaydetti.

HİNDİSTAN VE ENDONEZYA BÜYÜK YATIRIM YAPACAK

Şimdiye kadar gezdiği ülkelerdeki programlanan müteahhitlik projeleri  hakkında da bilgi veren Bakan Çağlayan, Hindistan'ın 10 yılda 500 milyar  dolarlık, Endonezya'nın 5 yılda 50 milyar dolarlık alt ve üst yapı yatırımı  yapacağına işaret etti. Çağlayan, buralarda Türk müteahhitlerinin önemli projeler  üstlenebileceğini söyledi ve “Dünyanın her ülkesinde bize ekmek var.Yeter ki  siz hazır olun. Önceki dönemde koşuyorduk, şimdi yarışıyoruz. Gidemediğiniz yer sizin değildir. Ülke ülke gezeceğiz. Eşlerinizle vedalaşanı, bavulunuzu  hazırlayın, sizi ülke ülke gezdireceğim” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bakan Çağlayan, ayrıca müteahhitlerin yurt dışındaki sorunlarının çözümü  için halen 33 ülke ile karşılıklı müzakereler yapıldığını belirtirken, “Ben  kendimi bu sektörle görevli, hizmetli kabul ediyorum” dedi.

BAŞARILI İHRACAT PİYANO ÇALDIRMIŞTI

Cağlayan daha önce de Endonezya gezisi sırasında çeşitli iş bağlantıları yapılmasının ardından, bu ülkede 5 yıllık bir dönemde 40-50 milyar dolar yatırım yapılacağı belirtmişti. Çağlayan yapılan başarılı ihracat bağlantıları sonrasında işadamlarına piyano çalıp, Türkçe şarkılar söylemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!