Deloitte: Kültür başkenti yaradı, İstanbul’da otel doluluğu yüzde 73’e çıktı

Güncelleme Tarihi:

Deloitte: Kültür başkenti yaradı, İstanbul’da otel doluluğu yüzde 73’e çıktı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2010 00:00

Deloitte’un ‘Konaklama e-Vizyon’ raporuna göre, 2010 Avrupa Kültür Başkenti olan İstanbul, bu avantajını turizm rakamlarına da yansıttı. Oda ücretlerinin yüzde 4 azalmasına rağmen, oda gelirleri açısından yüzde 10’a yakın büyüyen İstanbul’da doluluk oranı da yüzde 73’e yaklaştı.

Haberin Devamı

DELOITTE’un ‘Konaklama e-Vizyon’ raporuna göre, 2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti olması nedeniyle İstanbul, turizm açısından avantajlı pozisyona sahip oldu. Oda gelirleri açısından yüzde 10’a yakın büyüyen şehrin, doluluk oranları yüzd 14 artarak, yüzde 73’e yaklaşan bir orana ulaştı. İstanbul’da oda ücretleri ise yüzde 4 oranında azaldı. Raporda, İstanbul’un Euro bölgesinde seyahat etmeyi tercih edenler için uygun fiyatlı bir alternatif oluşturduğu da ifade edildi.
Kültür başkenti etkisi
2010’da turizm sektörünün kasım ayına kadar olan performansını inceleyen raporda, gelişmekte olan ülkelerin ekonomik iyileşme sürecinin hızlandığı, Avrupa’daki büyümenin ise daha yavaş olduğu belirtildi. ‘En Hızlı Büyüyen İlk 5 Pazar’ listesinde Tel Aviv, yüzde 17.7 ile Euro bölgesi dışından tek şehir olarak dikkat çekerken, İstanbul ise yüzde 10’a yakın oda geliri büyüme oranı ile Tel Aviv’inkine benzer bir iyileşme gösterdi. İstanbul’daki büyümenin ana kaynağını yüzde 14 artışla yüzde 72.9’a yükselen oda doluluğu oranı oluşturdu. Raporda, İstanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olması nedeniyle turizm açısından avantajlı bir pozisyona geldiği vurgulandı.
Türkiye için avantaj
Rapora göre, İstanbul otellerindeki oda ücretleri yüzde 4 düştü. Deloitte raporunda İstanbul’la ilgili şu değerlendirme yapıldı: “İstanbul, 2010 Avrupa Kültür Başkenti olması nedeniyle merak uyandırıyor. Özellikle Euro bölgesinde seyahat etmeyi tercih edenler için uygun fiyatlı bir alternatif oluşturuyor. İstanbul, 2023’te Dünya Turizm Organizasyonu’nun (UNTWO) ‘turistler için en iyi istikametler’ listesinde 7’nci sıraya yerleşmeyi hedefleyen Türkiye için büyük bir avantaj sağlıyor.”
Gelecek yıl da sürer
Deloitte Türkiye Turizm ve Eğlence Endüstri Lideri Ahmet Cangöz, düzenlenen etkinlikler ve projelerle İstanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olmasının heyecanını yaşadıklarını belirterek, şunları söyledi: “İstanbul’un bu konumu turistlerin de ilgisini çekiyor. Özellikle Euro bölgesinde seyahat etmeyi tercih edenler, hem Kültür Başkenti olması hem de uygun fiyatları nedeniyle İstanbul’u tercih ediyorlar. Bu durum, Türkiye’nin turizmi geliştirme planlarına da katkıda bulunuyor. Dünyanın gözde kentlerinden biri olan İstanbul’un bu iyi performansı önümüzdeki yıl da sürdüreceğini düşünüyoruz.”

Haberin Devamı

Avrupa’nın liderleri Almanya ve İngiltere

Haberin Devamı

RAPORA göre, Almanya’nın Münih, Düsseldorf, Frankfurt ve Köln şehirleri yüzde 19’luk ortalama oda geliri büyüme oranı ile ‘En Hızlı Büyüyen İlk 5 Pazar’ listesinde yer aldı. Almanya’daki ortalama oda ücretleri yüzde 12.4 oranında büyüdü. Londra’daki otellerin ortalama oda gelirlerinde yüzde 12.2’lik büyüme görüldü. İngiltere, yüzde 82.1’lik oda doluluk oranıyla Avrupa’da ilk sırada yer alıyor.

İstanbul dünyanın en dinamik büyük kenti

ABD’de yayınlanan Wall Street Journal (WSJ), Amerika’nın en önemli düşünce kuruluşlarından Brookings  Enstitüsüne göre, 2008’teki ekonomik krizinin ardından ekonomik büyümede, İstanbul’un dünyanın en dinamik kentleri sıralamasında birinci olduğunu yazdı. Gazetenin, Washington merkezli Brookings Enstitüsü tarafından yayınlanan “Küresel Büyükşehir İzleme” Raporunda, Türkiye’nin mali ve kültürel başkenti İstanbul’un, Çin’in önemli finans merkezleri “Şenzen, Şangay, Guangzhou ve Pekin”  kentlerini geride bırakarak 2008’deki ekonomik krizin ardından 2009-2010 yılları  arasında ekonomik büyümede gösterdiği performansla ilk sırada yeraldığını bildirdi. Brookings Enstitüsü’nün raporunda, İstanbul’un ekonomisinin 2009-2010  yılları arasında kişi başına yüzde 5.5 büyüdüğü ve istihdam oranının da son derece büyük bir artışla yüzde 7.3 oranında yükseldiği kaydedildi.

Haberin Devamı

2011 turizm için umutlu bir yıl

DELOITTE’un turizm raporunda 2011’in umutlu bir yıl olacağı belirtilerek, şu görüşlere yer verildi: “Avrupa’daki iyileşme sürecinin yavaş ilerlemesine rağmen bölge hâlâ turizm pazarı açısından çok zengin. Ancak tasarruf tedbirleri yolculuk ve otel talebini tehdit etmeye devam ediyor. 2011’de ekonomik iyileşmeyle beraber turizm sektöründe de olumlu gelişmeler görülmesi ve Avrupa pazarlarındaki oda geliri oranlarının yavaş da olsa yükselmeye başlaması bekleniyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!