Dayananıklı mallarda kapasite kullanımı arttı

Güncelleme Tarihi:

Dayananıklı mallarda kapasite kullanımı arttı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2011 00:00

İmalat sanayi kapasite kullanım oranlarında, ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre mal grupları itibariyle yatırım mallarında, dayanıklı tüketim mallarında ve ara mallarında artış gözlenirken, gıda ve içeceklerde, dayanıksız tüketim mallarında ve tüketim mallarında düşüş gözlendi.

Haberin Devamı

Merkez Bankası tarafından yayımlanan 2011 Ekim ayına ilişkin “İmalat Sanayinde Kapasite Kullanım Oranı” verilerine göre, geçen yılın ekim ayına kıyasla yatırım mallarında 4 puan artışla yüzde yüzde 76,5, dayanıklı tüketim mallarında kapasite kullanım oranı 3,8 puan artışla yüzde 76,4, ara mallarında 2,3 puan artışla 78,9 oldu. 

Dayanıksız tüketim mallarında 1,3 puan gerilemeyle yüzde 74'e, tüketim mallarında 0,4 puan düşüşle yüzde 74,4'e, gıda ve içeceklerde ise 2,5 puan gerilemeyle yüzde 72,6'ya geriledi.  

İmalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı da bir önceki aya göre 0,3 puan artarak, yüzde 75,1 seviyesinde gerçekleşti

SEKTÖRLERE GÖRE KAPASİTE KULLANIM ORANLARI

İkili sektörlere göre, en yüksek kapasite kullanım oranı, yüzde 83,4 ile kimyasalların ve kimyasal ürünlerin imalatında görüldü. Bunu yüzde 83 ile bilgisayarların elektronik ve optik ürünlerin imalatı, yüzde 81,6 ile elektrikli teçhizat imalatı, yüzde 80,3 ile ana metal sanayi ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı izledi.

Kapasite kullanım oranı en düşük alanların başında ise yüzde 57,9 ile diğer imalatlar sınıfı geldi. Tütün ürünleri imalatında kapasite kullanım oranı yüzde 65,1, içeceklerin imalatında kapasite kullanım oranı yüzde 67,2 olarak hesaplandı.

Öte yandan, kapasite kullanım oranı yüzde 77 ile 2008 yılı Eylül ayından buyana en yüksek seviyesine çıktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!