Darphane çift vardiyaya geçti

Güncelleme Tarihi:

Darphane çift vardiyaya geçti
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2024 07:00

Vatandaşların altına talebi arttı. Kuyumculardan ‘Altın bulmakta zorlanıyoruz’ sesleri yükselince Darphane Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hekim, son dönemde artan talebe yetişebilmek için çift vardiyaya geçtiklerini söyledi. “Gece gündüz çalışıyoruz” diyen Hekim, artık cumartesi günleri de teslimata başladıklarını anlattı.

Haberin Devamı

YÜKSELEN altın fiyatları nedeniyle vatandaşların altına talebi arttı. Artan talep sonucunda bazı kuyumcular altın bulmakta zorlanınca Darphane çift vardiyaya geçti. İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, cuma ve cumartesi günleri Darphane’nin fazla mesai yaptığını ve pazartesiden itibaren üretimde çift vardiya çalışmaya başladığını duyurdu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Darphane Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hekim ise, “Talepleri karşılayacak şekilde tek vardiya çalışıp günlük 400 kilogram üretirken şu anda iki vardiya çalışıyoruz. İki vardiya sabahtan gece 11’e kadar kesintisiz, sürekli bir çalışma var ve gece gündüz çalışıyoruz” dedi.

HAFTASONU DA TESLİMAT YAPILIYOR

Altın fiyatlarındaki artışın nedenlerine ilişkin de konuşan Hekim, “Dünyada devam eden Rusya-Ukrayna savaşı, İsrail’in Filistin’de uyguladığı katliamlarından sonra dünyada ve Ortadoğu’da ortaya çıkan bölgesel krizler önemli faktörler. Bunun dışında, ABD Merkez Bankası’nın (FED) haziranda faiz indirimine gideceği beklentisi altının ons başına ciddi yükselmesini sağladı” diye konuştu. Ayrıca, artan altın talebiyle ilgili aldıkları önlemlere de değinen Hekim, “Fiyatlardaki dalgalanmalardan dolayı Cumhuriyet altınına bir talep artışı söz konusu. Fakat Darphane’de bir üretim durması söz konusu değil. Tam tersine üretimi artırdık. Normal şartlarda hafta sonu teslimat yapmıyorduk ama artık cumartesi günleri de teslimat yapıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Hekim, “Bir arz problemi yok. Fakat 3-5 günlük gecikmeler yaşanabiliyor. Bu da dediğim gibi çok da normal olmayan bir kısmı da spekülatif olan piyasadaki dalgalanmalardan kaynaklı talep artışı” ifadelerine yer verdi.

Darphane çift vardiyaya geçti

ARZ SINIRLI TALEP YÜKSEK

Hekim, “Dünyada bir arz talep dengesizliği var. Çünkü altın değişik bir meta, sınırlı sayıda var ve uzmanların ifadesine göre dünyada altın üretimi aslında zirvesine ulaştı ve düşmeye başladı. Yani altın sınırlı sayıda. Arz artmazken talep sürekli artıyor” dedi. “Altın sadece bir ziynet ya da hediyelik ürün olarak değil, iletkeni yüksek olduğu için teknolojide ve sağlık sektöründe kullanılıyor. Dolayısıyla altına olan ihtiyaç dünyada gittikçe artıyor ama altın arzı dünyada artamıyor” diyen Hekim, “Altın sınırlı sayıda olduğu için fiyatların pozitif yönde sürekli artmasıyla karşı karşıyayız. Sadece Türkiye’de değil dünyada da durum aynı” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Darphane çift vardiyaya geçti

‘PANDEMİDE ÜÇ VARDİYA ÇALIŞMIŞTIK'

DARPHANE Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hekim, pandemi döneminde de artan talebe yetişebilmek için üç vardiya çalıştıklarını dile getirdi.

“Ziynet altınları için 1 Ocak, sikke altınlar için de 30 Ekim itibarıyla yeni tarihli altınlar piyasaya çıkıyor ve talepler artıyor. Çünkü vatandaşlar yeni tarihli altınları almak istiyorlar” diyen Hekim, “Biz 1 Ocak’tan sonra bu talep artışını her sene yaşarız, bu sene bir miktar daha fazla yaşanıyor. Pandemi döneminde böyle bir talep artışı yaşamıştık. O dönem üç vardiya çalışmıştık ve problemi çözmüştük. Şimdi 2 vardiya ile talepleri rahatlıkla karşılayabiliyoruz” diye konuştu.

 
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!