Darbeleri tarihe karıştırmak için köylülüğü tasfiye edelim

Güncelleme Tarihi:

Darbeleri tarihe karıştırmak için köylülüğü tasfiye edelim
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2007 00:00

Atasancak Acıpayam Tarım İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ethem Sancak, Türkiye’deki "köylüsün sen köylü kal" modeline dayalı mevzuat altyapısını eleştirerek, "Atatürk’ün başlattığı demokratikleşme devrimini tamamlamak, darbeleri tarihe karıştırmak için köylülüğün tasfiye edilmesi gerekiyor. Nüfusun yüzde 35’i köylüyken demokrasi tam oturmaz" dedi.

SANCAK Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve AtaSancak Acıpayam Tarım İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ethem Sancak, "Türkiye’de Mustafa Kemal Atatürk’ün başlattığı demokratikleşme devrimini tamamlamak, darbeleri tarihe karıştırmak için köylülüğün tasfiye edilmesi gerekiyor. Nüfusunun yüzde 35’i köylü olan bir toplumda demokrasinin oturması mümkün değil" dedi. Sancak, Türkiye’deki mevcut mevzuatın "Köylüsün sen köylü kal" mantığına dayandığını savundu.

500 BİN YTL SINIRI VAR: Ethem Sancak, Ata Grubu’yla ortak olduğu Acıpayam Tarım İşletmeleri için Denizbank’tan sağladıkları 30 milyon dolarlık kredinin imza töreninde soruları yanıtlarken, Ziraat Bankası’nın "tarımı destekleyen tek banka" gibi görüldüğünü belirterek, şunları söyledi: "Son 4-5 yılda önemli atılımlar yapılmış olsa da hálá Türkiye’deki mevcut mevzuat ’köylüsün sen köylü kal’ mantığına dayanıyor, böyle işliyor. Örneğin Ziraat Bankası’nın tarıma dönük kredileri böyle. Tarım işletmelerine Ziraat Bankası 500 bin YTL’den fazla vermiyor. Olaya bireysel bakıyor, çiftçinin birleşip büyük işletme haline gelebileceğini düşünmüyor veya karşısına bizim gibi büyük bir tarım işletmesinin çıkabileceğini öngörmüyor. Ziraat’ın 500 bin YTL’si, bizim dişimizin kovuğunu bile doldurmuyor. Bu para sadece ’dam altı hayvancılık’ yapmaya yeter."

MERADA SOVYETİK DÜZEN: Sancak, mevcut Mera Kanunu’nun da "köylüsün sen köylü kal" mantığına dayandığını savunarak, şunları dile getirdi: "Mera Kanunu tam bir Sovyetik dönem ürünü. Kanun, ’mera, köylünün ortak malıdır’ diyor. Böyle dediği için de mera kimsenin olamıyor. Zaten kimse ilgilenmediği için de meralar yok olup gidiyor."

CEYLANPINAR’I VERSİNLER: Tarım ve hayvancılık sektörü olarak devletten parasını ödemek kaydıyla kiralık toprak ve su istediklerini belirten Sancak, şöyle konuştu: "Acıpayam’ı böyle aldık. TİGEM arazilerinin kiralanması yavaş ilerliyor. Ceylanpınar Devlet Üretme Çiftliği 1.7 milyon dönüm alanıyla dünyanın en büyük çiftlik alanına sahip. Burası kamu kuruluşlarına tereyağı üretmekten öte gidemiyor. Çıkarsınlar ihaleye, versinler özel sektör işletmesine bakın Ceylanpınar ne hale geliyor."

40-50 BİN BÜYÜK İŞLETME OLMALI: Köylülükle tarım sektörünün birbirine karıştırılmaması gerektiğini vurgulayan Sancak, şunları söyledi: "Tarım denince akla köylü geliyor. Tarımın artık her yönüyle işletmecilik anlayışına dayanmalı. Nüfusun yüzde 35’ini oluşturan köylü vatandaşlarımızı kentlileştirmeliyiz. Türkiye’nin 40-50 bin kadar büyük tarım işletmesine sahip olması gerekir."

10 milyon dolarlık 1600 inek konforlu gemiye bindi geliyor

ATASANCAK Acıpayam Tarım İşletmeleri ve Süt Üretim Çiftliği Yönetim Kurulu Başkanvekili Ethem Sancak, 55 milyon dolara mal olan çiftliğin aralık ayında üretime başlayacağını söyledi. Sancak, şu bilgileri verdi: "ABD’den 4 bin 800 sağmal inek getireceğiz. 10 milyon dolara mal olan 1600 ineğimiz ABD’den çok konforlu bir gemiyle yola çıktı geliyor. Tesis tamamlandığında hayvan varlığımız 15 bine çıkacak, süt üretimimiz de yılda 45 milyon litreye ulaşacak. İnek başına günlük ortalama süt verimini 30 litre olacak. Burada üreteceğimiz süt, gerçek anlamda beyaz süt olacak. Yani, Avrupa Birliği’nin koyduğu 50 bin bakterilik sınırın altında süt üreteceğiz. Türkiye’de üretilen 12 milyon litre sütün 2 milyon litresi beyaz. Gerisi gri ve karadır. Çünkü, litrede 1-2 milyon bakteri taşıyan sütler var. Bizim sütümüz mevcut işletmeciler tarafından kapışılacak."

Denizbank’a tarımı Tarişbank aşıladı, hedef 2 milyar YTL

ATASANCAK Tarım İşletmeleri’ne verdiği 30 milyon dolarlık krediyle rekor kıran DenizBank Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Hakan Ateş, 2001 krizi sırasında zora giren Tarişbank’ı devralmalarıyla tarım sektörünü keşfettiklerini vurgulayarak, şunları dile getirdi: "Ziraat Bankası’ndan sonra ilk kez bir özel banka olarak biz tarıma odaklandık. 100 dolayında ziraat mühendisi arkadaşımız sahada çalışıyor. 20 şubemizde tarıma kredi veriyoruz. Kredi verdiğimiz müşteri sayısı 100 bini geçti, kredi miktarı 760 milyon YTL’ye çıktı. 2009 yılı hedefimiz tarım kredisinde 2 milyar YTL’ye ulaşmak. Bu konuda ana hissedarımız Dexia’nın da bilgi birikimi ve katkılarından yararlanıyoruz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!