Danıştay Şevket Demirel’i kurtardı, TMSF şaştı kaldı

Güncelleme Tarihi:

Danıştay Şevket Demirel’i kurtardı, TMSF şaştı kaldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2006 00:00

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’ndan, Egebank’tan dolayı TMSF’nin Şevket Demirel’e ilişkin takibat yapamayacağı yönünde bir karar çıktı. Daha önce tam aksi yönde bir karar bulunduğunu hatırlatan TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, "Ne gerekçe ne de delil değişmiş değil. Neden daha önceki kararın tam tersi bir karar verildiğini anlamış değiliz" dedi.

DANIŞTAY İdari Dava Daireleri Kurulu, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) el koyduğu Egebank’tan doğan zararların, Şevket Demirel ile birlikte dört banka ortağından tahsiline ilişkin Fon Kurulu kararının yürütmesini Şevket Demirel yönünden durdurdu. Kurul, diğer dört banka ortağı hakkında yapılan itirazı ise reddetti. Danıştay’ın son kararı üzerine, beş kişiye dönük yürütülen 259 milyon 722 bin YTL’lik takibin, Şevket Demirel yönünden durdurulması gerektiği belirtildi.

TMSF ANLAMADI: Bu karar üzerine gözler, TMSF’nin bu durumda ne yapacağına çevrildi. "Ne gerekçe ne de delil değişmiş değil. Neden daha önceki kararın tam tersi bir karar verildiğini anlamış değiliz" diyen TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, bu konuda daha önce alınmış tam tersi bir karar bulunduğunu hatırlattı. Nisan ayında TMSF lehine bir kararla, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Danıştay 13. Dairesi’nin TMSF’nin Egebank’tan doğan zararların Şevket Demirel ve yakınlarından tahsiline ilişkin kararının, yürütmesini Şevket Demirel yönünden durdurmasına yapılan itirazı kabul emişti.

MECBUREN UYACAĞIZ: TMSF’nin Danıştay 13’üncü Dairesi’nin yürütmeyi durdurma kararı üzerine itiraz etmesi üzerine alınan bu kararın üzerinden üç ay geçmeden, bu kez Şevket Demirel lehine bir karar çıkmasını anlamadıklarını getiren Ahmet Ertürk, şöyle konuştu: "Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun kendi kararının tam tersi yönde bir karar almasını anlamadık ama mecburen uyacağız. Hukukçularımız bu konuda ne yapabileceğimizi çalışmaya başladı."

BEŞ AYRI DAVA: Geçtiğimiz haziran ayında, oğlu Murat Demirel’e ait batık Egebank’la "ilişkili" olduğu gerekçesiyle 9 şirketine el konulan işadamı Şevket Demirel ile banka ortakları Neslihan Demirel, Hasan Hüseyin Uysal, Yılmaz Kasap ve Nihan Atasagun, Danıştay’da davacı olmuşlardı. Demirel ve dört kişi Egebank’a el konulmasının ardından banka ortaklarından talep edilen 259 milyon 722 bin YTL’lik banka kaynağının karşılanmasına ilişkin işlemlerin yerine getirilmesinde Birinci Tahsilat Başkanlığı ile Dava ve Takip Dairesi Başkanlığının yetkili kılınmasına ilişkin Fon Kurulu kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle ayrı ayrı dava açmışlardı.

4 İTİRAZA RED: Davaları görüşen Danıştay 13. Dairesi, Demirel ve dört banka ortağının yürütmenin durdurulması taleplerini yargılama sonunda oy çokluğuyla reddetmişti. 13. Dairenin bu kararına, Şevket Demirel de ve dört kişinin yaptığı itiraz, dün sabah Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nda görüşüldü. Kurul, Şevket Demirel’in itirazını kabul ederek, Fon Kurulu’nun kararının yürütmesini Şevket Demirel yönünden durdurdu. Kurul, Şevket Demirel’in "Egebank’taki hisselerini devrettiği" için Fon Kurulu kararının yürütmesini durdurduğu öğrenildi. Kurul, diğer dört kişinin yaptığı itirazı ise yerinde görmeyerek reddetti. 13. Daire’nin, Demirel ve dört kişinin açtığı davayı, önümüzdeki eylülde başlayacak yeni adli yılda esastan karara bağlaması bekleniyor.

Oya ARMUTÇU-Nilgün KARATAŞ
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!