Dallara: Türkiye, yabancı sermayenin yıldızı olacak

Güncelleme Tarihi:

Dallara: Türkiye, yabancı sermayenin yıldızı olacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2007 00:00

Dünyadaki tüm banka ve finans kuruluşlarının üyesi olduğu Uluslararası Finans Enstitüsü’nün (IIF) Başkanı Charles Dallara, Türkiye ve Hindistan’ın, 2008 yılında küresel yabancı sermayenin ’yıldız ülkeleri’ olacağını söyledi.

Dallara, AB süreci ve istikrarlı büyümenin yabancı sermaye açısından önemli unsurlar olduğuna dikkat çekti.

ULUSLARARASI Finans Enstitüsü (IIF) Başkanı Charles Dallara, Türkiye ve Hindistan’ın, gelecek yıl, küresel yabancı sermayenin ’yıldız ülkeleri’ olacağını söyledi. Dünyadaki bankalar ve finans kuruluşlarının neredeyse tümünün üyesi olduğu ve merkezi Washington’da bulunan IIF’nin Başkanı Dallara, Türkiye’nin, uyguladığı ekonomik program sonucu son yıllarda önemli oranda yabancı sermaye çektiğinin altını çizdi. Charles Dallara, Türkiye’nin, "yapısal reformlar, istikrarlı büyüme ve Avrupa Birliği (AB) sürecinin", yabancı sermaye açısından önemli unsurlar olduğunu söyledi.

19-20 MİLYAR DOLAR: Türkiye’nin, özellikle AB sürecinde aldığı önlemler ve yapısal uyum reformlarının Türkiye piyasasına olan ilgiyi artırdığını vurgulayan Dallara, AB sürecinde, yalnızca kısa vadeli değil, doğrudan yatırımın da artan oranda Türkiye’ye gelmesini beklediklerini söyledi. Dallara, gelecek yıl Türkiye’ye 19-20 milyar dolar düzeyinde bir doğrudan yabancı sermaye gireceğini tahmin ettiklerini de vurguladı. Charles Dallara, Türkiye’nin, "Yükselen Avrupa Piyasaları"nın lokomotifi olduğunu ve bu bölgeye giren yabancı sermayenin önemli bir kısmının Türkiye’ye gittiğini ifade etti. Yapısal reformlar ve ekonomi politikalarının kararlı şekilde sürdürülmesinin, piyasalardaki güveni daha da artıracağını belirten Dallara, istikrarlı politikaların da uzun vadeli yabancı sermayenin en çok aradığı koşullardan biri olduğunu vurguladı.

YÜKSELEN PİYASALAR: IIF’ye göre Türkiye "Yükselen Avrupa Piyasaları", Hindistan da "Yükselen Asya Piyasası’nın en cazip yabancı sermaye merkezleri olarak gösteriliyor ve bu ülkelerin, bankacılık, özelleştirme, ülke borsalarının getirisi, gibi unsurlar ve bu ülkelerin uyguladıkları "yatırım ortamını iyileştirici" yapısal reformlar nedeniyle, istikrarlı bir yabancı sermaye çektikleri ifade ediliyor. Bu arada IIF’ye göre Türkiye, Arjantin, Brezilya, Şili, Meksika, Çin, Hindistan, Rusya ve Güney Afrika, 2002-2006 yılları arasında, tüm yükselen piyasalara giden yabancı sermayenin üçte ikisini çekmeyi başardılar.

YABANCI SERMAYE ARTAR: Öte yandan, IIF’ye göre, bu yıl, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu, "Yükselen Piyasalar"a gidecek olan yabancı sermaye miktarının 620 milyar doları bulması bekleniyor. Gelecek yıl, "Yükselen Piyasalar"a gidecek toplam küresel yabancı sermaye tutarının da 600 milyar dolar civarında gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

Körfez ülkeleri 5 yılda 800 milyar dolar yatırım yapacak

ULUSLARARASI Para Fonu’na (IMF) göre, Körfez ülkeleri gelecek beş yılda petrol, gaz, altyapı ve gayrı menkulde 800 milyar dolarlık yatırım yapacak. IMF raporunda, bir dönem Türkiye’nin "ağabeylik" yapacağı belirtilen Kafkasya ve Orta Asya ülkelerinde büyümenin yüzde 10’ları geçtiği ve iki haneli rakama oturduğu belirtildi. IMF’nin "Bölgesel Ekonomik Görünüm: Orta Doğu ve Orta Asya" başlıklı raporu açıklandı. Türkiye IMF araştırma birimlerince ayrı incelenip Avrupa’yla ilişkilendirildiğinden, bu raporda özel olarak ele alınmadı. Bölgedeki olumlu ekonomik ortamın kısa vadede de varlığını sürdüreceği, ancak bölgenin "sürekli dönüşüm" ve işsizliğin azaltılması sorunlarıyla karşı karşıya bulunduğu belirtildi. Rapora ilişkin basın özetinde, Orta Doğu ve Orta Asya bölgesinin hızlı gayrı safi iç hasıla artışı öncülüğünde dikkat çekici dönüşüm yaşadığı kaydedildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!