Daha fazla yatırım çekmek için Kurumlar Vergisi 10 puan iniyor

Güncelleme Tarihi:

Daha fazla yatırım çekmek için Kurumlar Vergisi 10 puan iniyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2005 00:00

Hükümet, 2006’da halen yüzde 30 olan kurumlar vergisi oranını yüzde 20’ye indiriyor. Başbakan Tayyip Erdoğan, ‘Bu indirim sayesinde Türk yatırımcı için yüzde 44 olan vergi yükü yüzde 34’e, küresel sermaye için ise yüzde 37 olan yük yüzde 28’e indirilmiş olacak’ dedi.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, vergi indirimi müjdesi verdi. Erdoğan, kurumlar vergisi oranının yüzde 30’dan yüzde 20’ye düşürüleceğini açıkladı. Yeni vergi oranları yılbaşında yürürlüğe girecek. Ayrıca, ücretliler dışındaki gelir vergisinde yüzde 40 olan en yüksek oran da yüzde 35’e çekilecek. Hükümet, yatırım indirimini de yine yılbaşından itibaren kaldırıyor. Ancak, kazanılmış hakkı olanlar için ayrı bir düzenlemeye gidilecek. Erdoğan, AKP’nin dünkü Meclis Grubu’nda şu açıklamaları yaptı:

ÇAĞDAŞ VE ETKİN VERGİ:

Vergi mevzuatının herkes tarafından anlaşılacak şekilde basitleştirilmesini esas aldık. Vergi uygulamalarının ekonominin önünü tıkamamasına dikkat edilmesi gerekiyor. Hükümet olarak çağdaş ve etkin bir vergi sistemi oluşturulması konusundaki adımları atmaya devam ediyoruz. Vergi kanunlarının yeni bir bakış açısıyla yeniden yazılmasıyla ilgili çalışmalar devam ediyor. Bu işe kurumlar vergisi kanunu ile başladık.

GÜÇLENDİKÇE İNDİRECEĞİZ:

Hükümet olduktan sonra kurumlar vergisini yüzde 33’ten yüzde 30’a ve ilk aşamada kurum kazançları üzerindeki
/images/100/0x0/55eae607f018fbb8f89dc94d
vergi yükünü de yüzde 65’lerden yüzde 44’e indirdik. Bu noktada durmayacağız. Güçlendikçe diğer alanlarda da indirimler yapacağız.

MÜTEŞEBBİSE MÜJDE:

Ülkemizin kalkınmasını ilerlemesini gaye edinmiş müteşebbislerimize bir müjde veriyorum. Müteşebbislerin çevre ülkeler ile rekabet şartlarını iyileştirmek ve doğrudan yabancı sermaye, küresel sermaye yatırımlarını teşvik amacıyla yatırım indirimi istisnası uygulamasını kaldırıyoruz. Halen yüzde 30 olarak uygulanmakta olan kurumlar vergisi oranını yüzde 20 seviyesine çekiyoruz.

VERGİ YÜKÜ AZALIYOR:

Gelir vergisi için uygulanan en yüksek oranının yüzde 35’e, kurumlar vergisinin de yüzde 20’ye çekilmesiyle, Türk yatırımcı için yüzde 44 olan vergi yükü yüzde 34’e, küresel sermaye için ise yüzde 37 olan yük yüzde 28’e indirilmiş olacak. Bu düzenleme, Türkiye’deki yatırım ortamını iyileştirmeye dönük bir adım. Vergi oranlarındaki bu indirim, küresel sermaye yatırımlarını çekebilmek adına Türkiye’nin komşusu olan, AB üyesi olmuş veya olacak ülkelerle rekabet edebilme gücünü büyük ölçüde artıracaktır. Bu durum Türkiye’yi yatırımlar için cazibe merkezi haline getirerek ülkeye dönük doğrudan küresel sermaye yatırımlarını hızlandırak, ayrıca komşu ülkelerde yatırım yapma arzusu içinde olan yerli yatırımcıyı da, bunu kendi ülkesinde yapmaya teşvik edecektir.

KAYIT DIŞI BAHANESİ:

Bu düzenlemelerle mükelleflerin, vergilerin yüksekliğini gerekçe göstererek kayıt dışına yönelmesini engelleyecek. Böylece bu bahane de ortadan kalkmış olacaktır. Yapılan iyileştirmelere rağmen kayıt dışı çalışmaya devam edenler de -hiç kusura bakmasınlar- onlar da en ağır şekilde cezalandırılacaklar. Bunun aynı zamanda psikolojik etkisi de olacaktır. Boş beyanname veren veya vergi ödemeyenleri, vergi öder hale getirecektir. Ama karşı taraftan da aynı iyi niyeti görmek istiyoruz. ANKARA

Kurumlar Vergisi gelirinin yüzde 58’i 100 mükelleften

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, vergi gelirlerine ilişkin çarpıcı Türkiye fotoğrafını da şöyle açıkladı: ‘2004 yılı için beyanname veren mükelleflerin yaklaşık yüzde 60’ı kazanç beyan ederken, yüzde 40’ı zarar beyan etmiştir. Verginin çok büyük bir kısmı, çok az sayıda mükellef tarafından ödenmektedir. 2004’te beyanname üzerinden hesaplanan kurumlar vergisi 8.9 katrilyon liradır. Bunun da yüzde 58’ini, sadece 100 mükellef beyan etmiştir. Bunların 19’u kamu iktisadi kuruluşudur. Beyanlarına göre hesaplanan kurumlar vergisi, yaklaşık 2.8 katrilyon liradır. Yani sadece 19 kamu kuruluşu, toplam verginin yüzde 31’ini beyan etmektedir. Beyanname verenlerin binde 5’i, kurumlar vergisinin yüzde 82’sini oluşturan 7.4 katrilyon lira beyan etmiştir. Beyanname verenlerin yüzde 46’sına denk gelen 210 bin mükellef vergiye tabi matrah beyan etmemiştir.’

Gelir Vergisi’nde ‘tek tarife’ geliyor, dilim 4’e düşüyor

BAŞBAKAN
Tayyip Erdoğan, gelir vergisi sisteminde de 2006 başından itibaren ücret gelirleriyle diğer gelirler için ayrı olan tarifeleri teke, beş olan dilim sayısını da dörde indireceklerini açıkladı. Erdoğan, bu çerçevede en düşük gelir diliminde vergi oranının yüzde 15, ikinci dilimde yüzde 20, üçüncü dilimde yüzde 27, en yüksek dilimde ise yüzde 35 olacağını bildirdi. Halen beş gelir vergisi dilimi bulunuyor ve bunlara 2005 başından itibaren ücretler için yüzde 15-35, diğer gelirler için yüzde 20-40 aralığında kademeli vergi oranları uygulanıyor. Hem ücretler hem diğer gelirlere uygulanan en üst vergi oranları, 2005 başında 5’er puan düşürülerek sırasıyla yüzde 35 ve 40’a çekilmişti. Böylece diğer gelirlerde en üst vergi oranı 2006 başında, ücretlere uygulanan yüzde 35 seviyesine inecek. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da, Gelir Vergisi’nde ikili tarifeden tek tarifeye geçildiğini ve beş olan dilim sayısının dörde indirildiğini yineleyerek, ‘Dilimleri biz çağdaş ülkelerdeki uygulamaları dikkate alarak onlara uyumlu hale getirdik. Dilim sayısını azaltıyoruz. Uygulama 2006 başından itibaren yürürlüğe girecek, kurumlar vergisinde olduğu gibi’ dedi. Unakıtan, ellerinden geldiğince indirimleri sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

Tekstile KDV indirimi sözü verdi

BAŞBAKAN
Recep Tayyip Erdoğan, bu yıl gıda sektöründe Katma Değer Vergisi’ni (KDV) yüzde 18’den 1’e indirdiklerini hatırlatarak, tekstil ve konfeksiyonda da KDV indirimi öngördüklerini ifade etti.

Bütçeyi vergi indirimine göre hazırladık, sorun yok

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, bütçeyi vergi indirimine göre hazırladıklarını belirterek, ‘Bir problem yok’ dedi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Unakıtan, gelir vergisindeki dilimleri de çağdaş ülkelerde olduğu gibi tek tarife haline getirdiklerini söyledi. Unakıtan, ‘2006 gelirleri için hem kurumlarda, hem Gelir Vergisi’nde bu oranlar uygulanacak. Yakında Bakanlar Kurulu’na geliyor. Oradan da Meclis’e gelecek’ dedi. Unakıtan, gelir vergisinde dilimler yeniden belirlenirken, ücretlilerin yükünü azaltacak bir politika uygulacak mı sorusunu da ‘Burada ücretlilere göre indirim olmadı. Dilimlerde, düşük ücret alanlarda bir iyileştirme sözkonusu. Burada dilim sayısını 4’e indiriyoruz. Tarife azalıyor’ diye yanıtladı.

Dünya Bankası: Bu indirim Türkiye’yi daha cazip yapar

DÜNYA Bankası Türkiye Direktörü Andrew Vorkink, ‘Kurumlar vergisinin yüzde 20’ye indirilmesi, Türkiye’yi, Orta ve Doğu Avrupa’daki rakip ülkelere göre daha cazip bir ülke haline getirir ve Türkiye’ye daha çok yatırım çeker’ dedi. Vorkink, Hükümet’in, halen yüzde 30 olarak uygulanmakta olan Kurumlar Vergisi oranını da yüzde 20 seviyesine indirilmesi kararının Türkiye ekonomisine etkilerine yönelik yaptığı değerlendirmede, Başbakan’ın, kurumlar vergisini indirme kararını alkışladıklarını söyledi. Kurumlar vergisi oranının düşürülmesinin, küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) çalışma maliyetlerini azaltacağını ve daha adil olacağını belirten Vorkink, ‘Bu Türkiye’deki yatırımları ve istihdamı artıracaktır’ dedi. Vergi oranlarındaki indirimin, reel sektörde çalışanların hayat standartlarını ve verimliliklerini de artıracağının altını çizen Vorkink, ‘Hükümet’in potansiyel vergi toplama miktarı da artacaktır’ ifadesini kullandı. Vergi oranlarında sadeliğin ve basitliğin, vergi sisteminin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunacağını, vergi idaresinin maliyetlerini azaltacağının altını çizen Vorkink, bunun sonucu Türkiye’deki ekonomik aktivitenin de artacağını ifade etti. Vorkink, daha düşük ve sade bir vergi sisteminin, Türkiye’deki kayıtdışılığı da azaltacağını belirtirken, ‘Bu karar, Türk iş dünyası, çalışanlar ve Türkiye ekonomisi için çok iyi bir değişim olacaktır’ diye konuştu.

Satıcı: İyi niyetli ama yeterli değil

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, yüzde 30 olarak uygulanan kurumlar vergisi oranının 2006’dan itibaren yüzde 20’ye çekilmesi kararını iyi niyetli bir adım olarak değerlendirdiğini, ancak Türkiye’nin ihtiyaçlarını karşılayabilecek seviyede olmadığını kaydetti. Satıcı, Türk ekonomisinin daha çok bir vergi reformuna ihtiyacı bulunduğunu söyledi. Kararı sadece vergi reformuna doğru atılmış bir adım olarak değerlendirebileceklerini dile getiren Satıcı, şöyle devam etti: ‘Kısa, orta ve uzun vadede bu indirim piyasaları hareketlendirmez. Yine de bu iyiniyetli bir adım. Ancak Türkiye’nin ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir seviyede değil. Türkiye’nin mutlaka ve mutlaka birtakım hesapları yapmadan vergi reformunu ve ona paralel, bu reforma kardeş olan sosyal güvenlik reformunu yapması lazım. İndirim yaparsam vergi gelirlerini kaybederim) düşüncesiyle bu reformu yapmamak, sosyal güvenlik reformunu yapmayarak kara delikleri sürdürmek ve topladığımız vergileri sosyal güvenlik kara kuyularına atmaktan öteye gitmiyor. Türkiye’nin artık bu kısır döngüden mutlaka kurtulması gerekiyor. Dolayısıyla piyasaların ve Türkiye’nin beklentisi, tek başına sadece bir orana bağlı değil de bunun sosyal güvenlik reformuna dönüşmesi yönünde.’

Yatırım indirimi kalkıyor

YATIRIM indiriminin 1 Ocak 2006’dan itibaren kalkacağını, müktesep (kazanılmış) hakkı olanlar için ayrı bir düzenleme yapılacağını belirten Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ‘Uygulama, kalkınmada öncelikli yörelere uyguladığınız indirimler gibi diğer bazı teşvikleri de kapsıyor mu?’ sorusuna da şu yanıtı verdi: ‘Bu genel bir uygulama. Yatırım indirimini her yerde kaldırıyoruz, vergileri düşürüyoruz. Zaten bizim toplam 600 bin mükellefimiz var. Bunların 9-10 bini yatırım indiriminden istifade ediyor. Zaman zaman öyle bir hale geliyor ki sırf yatırım indiriminden istifade edilsin diye bazı rasyonel olmayan yatırımlar; kamyon alma, bilgisayarını artırma gibi kendi işletmesi için de rasyonel olmayan yatırımları, sene sonlarında yatırım göstermek suretiyle hiç vergi ödemeyenleri de sık sık görüyoruz.’

Borsa, şirketlere vergi indirimi ile rekora koştu

KURUMLAR
Vergisi oranının 10 puan düşürüleceği açıklaması, borsayı 37.495 puanla yeni rekora taşıdı. Gün içinde en yüksek 37.516 puanı gören İMKB Ulusal 100 Endeks’i günü yüzde 2.39 primle 37.495 puandan tamamladı. Yabancıların ikinci seanstan itibaren yaptıkları alımlarla işlem hacmi de önceki güne göre yüzde 54 oranında artarak 1.728 milyar YTL oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!