Çukurova ince buzda duruyor kırılırsa sulara gömülen o olur

Güncelleme Tarihi:

Çukurova ince buzda duruyor kırılırsa sulara gömülen o olur
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2005 02:05

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, Pamukbank ve Yapı Kredi'ye 6.2 milyar dolarlık borcunu çözmekte zorlanan Çukurova Grubu için 'ince buz tabakası üzerinde' benzetmesi yaptı.

Bilgin, "Çukurova Grubu'nun karşı tarafa sağ salim geçmesi için çabalıyoruz. Buz kırılırsa soğuk sulara düşecek olan gruptur" dedi.

BANKACILIK Düzenleme Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, ‘Çukurova Grubu ince bir buz tabakası üzerinde. Grubun karşı tarafa sağ salim geçmesi için çabalıyoruz. Ama buz kırılırsa soğuk sulara düşecek olan da gruptur. Biz sürekli iyi niyeti gösteriyoruz, Çukurova Grubu'nun da iyi niyetli olduğunu düşünüyoruz’ dedi. 2004 yılının değerlendirilmesi ve 2005 yılı beklentilerine ilişkin olarak Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleriyle basın toplantısı düzenleyen Bilgin Çukurova Grubu'nun Yapı Kredi Bankası hisselerinin satışına ilişkin görüşmelerin sürdüğünü kaydetti. Bilgin'in değerlendirmeleri şöyle:

31 OCAK SON GÜN:

31 Ocak ile ilgili herkesin kafasında şüpheler var. Ona netlik kazandırılması gerekir. Yeniden yapılandırma sözleşmesine göre, 31 Ocak'ta grubun YKB'deki yüzde 20 Turkcell hissesini, yüzde 3 oranında Turkcell İletişim hisselerini alma hakkı sona eriyor. Turkcell İletişim'e giden yol, Turkcell Holding'ten geçer. Önemli, kilit bir oran. 31 Ocak'ı sorunsuz geçireceğini düşünüyoruz. YKB ile ilgili en büyük endişemiz şu: Bankalar Kanunu'na göre hakim ortaklar yüzde 10'dan fazla paya sahip olamaz. Kanun hükümlerine göre YKB'nin sahiplik sorunun ortadan kalkması istiyoruz.

TMSF'SİZ TASFİYE DEVRİMDİ:

Mali bünyesi düzelmeye bankanın TMSF'ye devredilmeden tasfiye edilmesi bizce devrim niteliğindeydi. Geçen yıllar, batan bankalar, batan hayaller dönemi oldu. Bankanın aktifi patronlara, pasifi de devlete geçti. Bu maddeyi, TMSF ile ortak ve inanarak yazmıştık.

24 TAKSİTİ ANLAYAMIYORUM:

Kredi kartına vade yapısına bakmadan 24 taksit yapılmasını ben otoritenin başkanı olarak anlayamıyorum. Ama bunu bir kanun maddesi haline getirmeye de gerek yok, esnekliğini yitirir. Gıda ve benzinde kredi kartının mantığı gereği, bankalar da bu konuda açıklamaları ile bize destek oluyor. Bizim önem verdiğimiz, bankaların aktif kalitesinde şu an görülmeyen risklerin, iyi giden durumun ileride tersine dönmesini engelleyecek anlamda gerekli önlemleri almaktır. Kredi kartı, para yokken değil, varken kullanılması gereken bir araçtır.

BİRİSİ YERİNE OTURSUN DEMELİ:

Bir tribün düşünün, maçı seyrediyorsunuz, herkes otururken hiç bir sorun yok, güzelce maçı seyretmektesiniz. Ama heyecanlı bir an oluyor, bütün herkes ayağa kalkıyor. Şimdi de bir sorun yok. Çünkü herkes maçı seyrediyor, ama bir müddet sonra bu ayaktaki insanları bankaların yerine koyabiliriz. Yorulmaya başlıyorlar. Akıllarından hep şunu soruyorlar (birileri otursa da biz de otursak), kimse oturmuyor, çünkü pazar payı kaygısı var, artan rekabetten geri kalma kaygısı var, ama herkes şikayetçi. İşte birisinin tribünün önüne geçip, (hepiniz birden yerinize oturun) demesi gerekiyor. Bu serbest piyasa sistemine aykırı mıdır? Bence aykırı değildir. Biz sadece topluca yapılması gereken bir hareketin yönlendirilmesini yapmak istiyoruz. Amacımız da bu kadar basittir.

BANKA GÜVEN ENDEKSİ KURUYORUZ:

DİE'ye birlikte bankalar için bir güven endeksi hazırlıyoruz. Bu tamamlandıktan sonra duyurmak istiyoruz.

Abiyiz ama sert ceza veririz

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, bu yılın bankacılık sektörü açısından çok zor bir yıl olacağını ve kár etmekte zorlanacak bankacılık sisteminin daha fazla risk alabileceğini söyledi. Bilgin, şöyle konuştu: "Diyoruz ki, bilmediğimiz, aktifte serbest görünen ama bazı sözleşmelerle bağladığınız kağıtlarınız olmasın. "Structer" dediğimiz, yapısal işlemlere girmeyin. Açık pozisyonu saptadığımız tutarlarda tutun. Öyle işlemler vardır ki maalesef, odada el sıkışırsınız. Kimse bilmez ama aktifinizde serbest varlığınız bağlanmıştır. Bu uyarıları yabancı bankalara da yapıyorum. Lütfen çizdiğimiz sınırı sonuna kadar zorlayın. O sınırı geçmeyin. Tesbit edersek, elimizdeki çok çeşitli araçların kullanımı, geçmişe göre çok daha şiddetli olur. Biz abi şeklinde yaklaşıyoruz bankalara, genelde şefkatliyiz ama bu uyarılardan sonra görürsek sert tedbirler alabiiriz. Adli ceza bile olabilir."

Bağımsızız bize güvenin

BAĞIMSIZLIĞIYLA övünen birçok kurum bulunduğunu belirten Tevfik Bilgin, Merkez Bankası'nı kastederek, "Başarısını bağımsızlığa bağlayan bir kurum var, her gün gazetedelerde okuyoruz. Ben de şunu söylüyorum; 200 milyar doları yönlendiriyoruz. Bu ülkenin yarattığı Milli Hasıla'nın yüzde 70'i. O zaman bu kuruma güvenmeniz ve destek olmanız gerekir. Yanlış birşey yaparsanız yakamızdan tutar götürürsünüz. Aldığımız kararlarda bize güvenin lütfen. Şu anda bağımsısız."

'Bu iş yürümez' diye düşünen banka müdahalesiz yol çizsin

BAZI bankaların gelecek dönemde kendilerine çok dikkat etmek zorunda olduklarını belirten Tevfik Bilgin, şöyle konuştu: "Rekabetin zok kızgın bir seviyede olacağı bir dönem. Eğer bilançosuna bakıp (ben bu işi götüremeyeceğim) düşüncesinde olan bankacı ve patronlar varsa, lütfen yol haritalarına bakıp, biz müdahale etmeden çizsinler. (Bankamız daha da değerlenecek. Ben bu bankayı şu kadara aldım, şu kadar fiyata satarım) gibi düşünceler daha menfi sonuçlar doğurabilir. Bu anlamda, yabancı bankayla birleşme olabilir satma olabilir. Bizim için en önemli nokta, kanundaki mali güç ve itibara sahip olması. Mali güç derken, çok zengin, dünya çapında bir isim olabilir ama itibarınız yoksa, buradan lisans alamazsınız."

Bilgin'e göre bankacılığın güçlü ve zayıf yanları

GÜÇLÜ YANLAR:

Dinamik ve gelişime açık yapı, ekonomik ve finansal istikrar, büyüyen ekonomik, oturmuş müşteri tabanı, kaliteli insan kaynakları, teknolojik yeterlilik, rekabet kültürü, alternatif değişim kanalları, kriz yönetim tecrübesi ve yenilikleri hızlı uyum, sınırlı mevduat güvencesi, verimlilik artış sinyalleri, yaygın şubecilik anlayışı.

ZAYIF YANLAR:

Finansal krizlerden dolayı güven eksikliğini sürmesi ve itibare kaybı, yüksek aracılık maliyetleri, kredi kanallarının etkin işlememesi, reel sektör bilanço yapısı ve kayıtdışılık, özkaynak yetersizliği, kamu payı, vade uyumsuzluğu, bilanço büyüklüğü yetersizliği, risk yönetimi yetersizliği, oligopolistik yapı, müşterilerin yeni döneme alışması, piyasa derinliği olmaması

TEHDİTLER:

Dışsal şoklara açıklık, kamu borç stoku, düşen enflasyona uyum, reel sektör risk alğılaması, açık pozisyon, kayıtdışı ekonomi, yıkıcı rekabet, kurumlararası koordinasyon problemi, risksever yönetim anlayışı, etkinlik ve verimlilik, verimlilik artışı sağlanamaması, bireysel kredilerdeki sabit faiz zorunluluğu, BDDK kararlarının yerindelik denetimi.

Kentbank ve Demirbank'ın iadesi hukuken imkansız

KENTBANK ve Demirbank'ın eski sahiplerine iade edilmesini öngören Danıştay kararı ile ilgili de değerlendirme yapan Tevfik Bilgin, şunları söyledi: "Danıştay 10. Dairesi'nin kararından sonra görüşümüzü oluşturduk. Kentbank ve Demirbank'la ilgili (iade konusunda) fiili ve hukuksal imkansızlık var. Bu görüşü her iki tarafa da ilettik. BDDK kararlarının yerindelik denetimi, bu kurumu hareketsiz bırakabilme tehlikesini taşıyor."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!