Çukurova çiftçisinin yeni gözdesi susam

Güncelleme Tarihi:

Çukurova çiftçisinin yeni gözdesi susam
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2009 12:09

İkinci ürün mısır ve pamukta umduğunu bulamayan, Çukurova çiftçisinin maliyeti düşük ve getirisi yüksek olması nedeniyle susam ekimini tercih ettiği bildirildi.

Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, yaptığı açıklamada, 1970'li yıllarda yoğunlaşan susam üretiminin, bu ürünün kullanım alanının daralması nedeniyle zamanla azaldığını söyledi.

Susamın buna rağmen çok küçük arazilerde ekimine devam ettiğini belirten Tezcan, ancak son zamanlarda girdi maliyetlerinin artması, buğday, mısır ve pamuk gibi ürünlerin gerçek değeri üzerinden satılamaması sonucu bu ürünün yeniden gündeme geldiğini ifade etti.

Tezcan, susamın dekara maliyetinin 60-70 TL civarında olduğunu ve bu rakamın da üreticiler açısından kabul edilebilir bir seviyede değerlendirildiğini kaydederek, şöyle konuştu:

“Bu durum, çiftçilerin susama yönelmesini sağlayan en önemli etkenlerden biri. Dekara 100-120 kilogram verim elde ediliyor. Bu durumda çiftçi 250-300 TL net kar elde ediyor.

Susamın kilosunun geçen yılki satış fiyatı 2,7-3 TL arasında değişiyordu. Susam şu an için karlı bir ürün olma özelliği gösteriyor. Çukurova'da bu yıl yaklaşık 7 bin dekar civarında susam ekimi yapıldığı tahmin ediliyor. Ağırlıklı olarak tahin yapımında kullanılan bu ürünün kullanım alanı genişlerse ekim alanlarının kat kat artacağını sanıyorum.”

Yumurtalık Tarım Müdürü Cihangir Çay da ilçede geçen yıl 100 dekar olan susam üretiminin bu yıl yaklaşık 2 bin dekara yükseldiğini söyledi.

Bunun en önemli nedeninin, çiftçilerin mısır ve pamuk üretiminden da zarar etmesi olduğunu belirten Çay, şunları kaydetti:

“İklim koşullarında meydana gelen dengesizlikler nedeniyle diğer ürünleri ekemeyen çiftçiler de son çare olarak susam ekmeye karar verdi. Susam tarımındaki en önemli sorun ise hasat şekli. Susamın makineli hasadı yok. Bitkiler gündelikçi işçiler tarafından tek tek sökülüyor, çatılıyor ve tarlada kurutuluyor. Bitkilerin çekilmesi sırasında susam tanelerinin dökülmemesi için bu işlem hafif nem olan akşam ve sabah saatlerinde yapılıyor.

Daha sonra kurutulan bitkinin baş aşağı çevrilerek dövülmesi işlemiyle elde edilen ürün özel eleklerle harman ediliyor ve susam tanesi ayrıştırılıyor. Ürünün kullanım alanlarında artış meydana gelmesi ve makineli hasadı sağlayacak teknoloji geliştirilmesi halinde susam tarımının daha da yaygınlaşması kaçınılmaz.”

SUSAMIN YARARLARI

Protein, kalsiyum, magnezyum, potasyum mineraller ve B vitaminleri açısından çok zengin olan susam, vücuda enerji veriyor, cinsel gücü arttırıyor. Solunum yolu hastalıklarına karşı faydalı olan susam, göğsü yumuşatarak nefes darlığı ve bronşite iyi geliyor, ayrıca antioksidan ve kansere karşı koruyucu olma özelliği taşıyor.

Susamın işlenmesi ile elde edilen yağı ise safra taşlarının düşürülmesine yardımcı oluyor, hazmı kolaylaştırarak kabızlığı gideriyor, gaz söktürüyor, karın ağrısını azaltıyor. Karaciğer hastalıklarına ve kemik erimesine de yararlı etkisi bulunan susam, ayrıca böbrek iltihaplarını gidermeye de yardımcı oluyor.

Yaprağının kaynatıldığı su saçları yumuşatıyor, kepeklenmeyi, önlüyor, yağı ile elde edilen merhem cilde iyi geliyor, yüzde oluşan sivilceleri yok ediyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!