Covey: Herşey güvene bağlı

Güncelleme Tarihi:

Covey: Herşey güvene bağlı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 1998 00:00

Haberin Devamı

İlke Merkezli Liderlik Vakfı'nın Başkanı Stephen Covey dün İstanbul'da Koç Grubu yöneticilerine ‘‘İlke Merkezli Liderlik’’ semineri verdi. Covey'in İstanbul Cemal Reşit Rey'deki seminerine, ağırlıklı olarak Koç Grubu şirketlerinden Ardem, Aygaz ve Beko'dan orta ve üst düzey yöneticilerinden yaklaşık 300 kişi katıldı. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Suna Kıraç da semineri izledi.

Koç Grubu bünyesindeki İnceleme, Danışmanlık, Eğitim, Araştırma Merkezi (İDEA) tarafından düzenlenen eğitim seminerinin açılış konuşmasını İDEA Genel Müdürü Yalçın İpbüken yaptı. İpbüken, İlke Merkezli Liderlik eğitiminin, kuruluşların kestirme ve kolay çözümler bulunmasına yardımcı olmak için değil, kalıcı iyileştirmenin yaratılması için tasarlandığını vurguladı.

Konuşmasında salondakilerle doğrudan iletişim kurmaya özen gösteren Covey ise kişisel değişim için insanların değişmeyen prensiplerinin olması gerektiğini söyledi. İş dünyasında insanların zamanının çok azını kullandığını, enerjisinin de çok az bir kısmının tükettiğini belirten Covey, herşeye rağmen çok çalışıldığını vurguladı. Liderliğin doğal yasalara bağlı olduğunu belirten Covey, güven duygusu yakalanırsa değişiklikle başedebileceklerini söyledi. 3 bin 500 kuruluş üzerinde yapılan inceleme ile kaliteyi engelleyen nedenleri araştırdıklarını belirten Covey, bunları şöyle sıraladı:

‘‘Kaliteyi engelleyen en önemli nedenlerin başında güven unsuru geliyor. Yönetim kademeleri arasındaki güven unsuru çok önemli. Bir diğer neden, zayıf iletişim. Fakat bu birinci maddeye, yani güvene dayalıdır. Güven varsa, iletişim kolaydır. Çünkü iletişimin özü, güvene dayanıyor. Güven yoksa başarı düşüktür. Pazarlar küreselleşiyor. Teknoloji de öyle. Buna dünya sınıfı diyoruz. Bu sınıfa girmek için düşük maliyetle, yüksek kaliteyi yakalamak gerek. Rekabet edebilmek için bu şart. Sanayi devriminden bilgi dönemine çok hızlı geçiyoruz. 3-5 yıl içinde hayal bile edemeyeceğimiz yeni bir rekabet ortamına girilecek. İnsanların kendi kendini yönetmesi öne çıkacak. Bu çok heyecan verici. Öncü olabilir veya arkada mücadele edebilirsiniz. Güvenilirlik, karakter, dürüstlük, olgunluk içinde büyük fırsatlar zenginliğini yakalayabilirsiniz. Ekip olarak çalışınca, belki bireye değil ekibe maaşlar ödenecek. Katma değeri ödüllendirmeyen şirketler sorun yaşayabilir. Bazı şirketler hâlâ sanayi devrimi bilgilerini kullanıyorlar. Paradigma değişikliklerini, süreçleri bilmiyorlar. Teknolojik gelişimi yakalayamıyorlar. Özetle, ilke merkezli liderlikte, güvenilirlik, ortak amaç ve değerleri yakalayabilmek, ahlaki otoriteyi kurumsallaştırmak ve ortak misyon kavramı temel unsurlar.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!