Colgate: Misvak özlü diş macunu yaptık, lider oluruz

Güncelleme Tarihi:

Colgate: Misvak özlü diş macunu yaptık, lider oluruz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2005 01:52

ABD’li Colgate, misvak özlü diş macununu dünyada ilk kez Ar-Ge çalışmasına öncülük eden Türkiye’de piyasaya sundu. Şirket, İslam inancına göre sünnet olan ‘misvak’ özlü ürünüyle en çok satan ilk 3 macun arasına girmeyi ve pazar liderliğini ele geçirmeyi hedefliyor. Colgate, misvaklı macunu diğer İslam ülkelerinde de pazarlamayı planlıyor.

TÜRKİYE diş macunu pazarında ikinciliği elinde tutan ABD’li Colgate, haziran ayında ‘misvak özlü’ diş macununu piyasaya sundu. Misvak özü katılarak üretilen yeni diş macununun, dünyadaki ilk lansmanı Türkiye’de yapıldı. İslam inancına göre, misvakın kullanılması Hz. Muhammed kullandığı için sünnet olarak kabul ediliyor. Colgate yetkilileri, ürünün sadece Türkiye’ye özgü olmadığını, başka ülkelerde de satışa sunulduğunu söyledi. Yetkililer, ilk lansmanın Türkiye’de yapılmasının nedenini ise ‘Türkiye’nin Ar-Ge çalışmalarında ve formülasyondaki öncü rolü’ olarak açıkladı. Hem Türkiye’de hem de diğer ülkelerde ürüne ilişkin ilk geri dönüşlerin çok olumlu olduğunu dile getiren yetkililer, ‘Colgate Palmolive’in global olarak büyük destek verdiği bu ürünün lanse edildiği ülkelerde büyük başarı göstermesini bekliyoruz’ dedi.

İLK 3’E GİRECEĞİZ:

Misvak özlü diş macununun Colgate’in pazar payında bir etkiye yola açıp açmadığını söylemek için henüz erken olduğunu belirten yetkililer, satışların beklenenin üzerinde başladığını dile getirdi. Misvak özlü diş macununun, yıl sonuna kadar pazarın ‘yıldız ürünlerinden’ olacağını ifade eden yetkililer, hedeflerinin pazarda en iyi satan ilk 3 diş macunu arasına girmek olduğunu kaydetti.

BİLİNİRLİK YÜKSEK:

Ürünü piyasaya sürmeden önce kapsamlı tüketici araştırmaları yaptıklarını ifade eden yetkililer, şunları söyledi: ‘Gerek ürün formülü gerekse ürününün piyasaya sunuşuyla ilgili tüketicilerin görüşlerini aldık, onlarla birebir görüşmeler yaptık. Sonuçta, misvak bilinirliğinin hedef kitlemiz içerisinde çok yüksek olduğu ülkemizde, böyle bir ürünü alım isteğinin çok yüksek olduğunu gözlemledik. Colgate şu an pazarda ikinci. Bu ürünle pazar liderliğini hedefliyoruz.’

2 YIL ARAŞTIRDIK:

Misvak özlü diş macunu üzerinde 2003 yılından bu yana Ar-Ge (araştırma geliştirme) çalışmalarının sürdüğünü dile getiren yetkililer, şöyle konuştu: ‘Misvak, ağız ve diş sağlığı üzerinde faydaları asırlardan beri bilinen doğanın en önemli özlerinden biri. Ağız ve diş sağlığı üzerindeki etkileri de zaten yıllardır biliniyordu. Colgate Palmolive olarak doğal ürünlere büyük önem veriyoruz ve diş macununda doğal içerikli ürünleri piyasaya sunuyoruz.’

İDO: Sağlık için ekstra etkisi yok

İSTANBUL Diş Hekimleri Odası (İDO) Yönetim Kurulu Üyesi Gamze Aren, ‘misvak’ın ağız sağlığına etkileri konusunda daha önce katıldığı kongrelerde bazı çalışmaların gündeme geldiğini belirterek, şunları söyledi: ‘Yaklaşık 4-5 yıl önce, Polonya’da katıldığım bir kongrede Afrika kökenli bilimadamlarının bu yönde çalışmalarını dinledim. Misvak, macun olmayan durumlarda mekanik diş temizliğinde kullanılabilir, bu gibi durumlarda sağlıklı sonuçlar verebilir. Ancak, özünün diş macununa katılmasının ne kadar efektif olabileceği konusunda tereddütlerim var, çünkü diş macununa ekstra bir temizlik etkisi sağladığı yönünde bir bilgi yok. Bence bu daha çok, dini kesimin ilgisini çekmeye yönelik bir ürün.’

Tüketici bu macuna inanıyor

COLGATE, misvak özlü ürününü piyasaya sürmeden önce değişik sosyo-ekonomik gruplara ait bini aşkın tüketici arasında ön araştırma yaptı. Araştırma sonucunda, Türkiye’de misvak bilinirliğinin yüzde 48, misvakın nesilden nesile aktarılan bir ağız bakım sırrı olduğuna inananların ise yüzde 41 oranında yaygın olduğu ortaya çıktı. Araştırmayla ayrıca, tüketicilerin yüzde 85’inin misvak özlü diş macununun doğal içerikli olduğuna, yüzde 83’ünün dişleri güçlendireceğine, yüzde 81’inin dişleri bembeyaz yapacağına, yüzde 76’sının ise dişleri ekstra temizleyeceğine inandığı belirlendi.

Misvak nedir

ERAK
ağacının dalından kesilen parça olan misvak, diş ve ağız sağlığının sağlanmasında kullanılıyor. İslam inancına göre, Hz. Muhammed kullandığı için kullanılması ‘sünnet’ olarak kabul edilen misvak, diş macunu ve fırçası bulunmadan önce yaygın olarak kullanılıyordu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!