Çok konuştuk diye pirinç fiyatı ve tüketimi düştü

Güncelleme Tarihi:

Çok konuştuk diye pirinç fiyatı ve tüketimi düştü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2008 00:00

Pirinç fiyatlarının son dönemlerde yüzde 20 düştüğünü ancak tüketimin de aynı oranda gerilediğini söyleyen Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, "Pirinç çok fazla gündeme geldi. Hak ettiğinden daha fazla konuşuldu. Tüketici pirinci pahalı bir ürün olarak algılamaya başladı. Perakende sektöründe yaşanan daralma pirinci de etkiledi" dedi.

Ramazan artırmadı

Son dönemlerde yaşanan siyasi belirsizliğin perakende sektöründe daralmaya neden olduğunu vurgulayan Mehmet Erdoğan, şu bilgileri verdi: "AKP’nin kapatılması davasından sonra herkes bir artış yaşanabileceğini bekliyordu. Ancak bu hala gerçekleşmedi. Ramazan ayının da yaklaştığı göz önüne alınırsa sektördeki daralma devam ediyor. Eskiden Ramazan hareketliliği 1 ay öncesinden başlardı. Tüketici kendini korumaya aldı."

Fiyat kolay artmaz

Mehmet Erdoğan, geçtiğimiz yıl patlak veren pirinç krizi ile ilgili olarak da şöyle konuştu: "Dünya pirinç pazarı 430 milyar dolara ulaştı. Bu kadar büyük bir pazarda fiyatları yükseltmek kolay değildir. Yani bir yerden düğmeye basarak pirinç fiyatı yükselmez."

Tüketim 550 bin ton

Pirinç tüketiminin 550 bin tona ulaştığını açıklayan Erdoğan, şu değerlendirmeyi yaptı: "400 bin ton üretimimiz var. Yaklaşık 150 bin ton ithalat yapıyoruz. Kişi başı tüketim ise 7.5 kilogramı buluyor. Ancak pirinç ülkelerinde bu rakamlar çok daha fazla oluyor. Kişibaşı 200 kilogram tüketen bile var. Türkiye’de en fazla tüketim olan bölgeleri ise Marmara ve Ege bölgesi oluyor."

3 milyon Euro’luk yatırımı erteledik

SEZON Pirinç’in 110 bin ton üretim kapasitesi ve 50 bin ton yıllık satışları bulunduğunu belirten Erdoğan, planladıkları yatırımlar hakkında da bilgi vererek şöyle konuştu: "Katkılı ürünler için 2.5-3 milyon Euro yatırım planlamıştık. Ama onu beklemeye aldık. Bu yıl sonu değerlendirmesini görmek istiyoruz. Ayrıca çeltik kabuğundan elektrik enerjisi üretimi için 3 milyon Euro yatırım planlıyoruz. Enerji Piyasası Düzenleme Kuruluna (EPDK) bir kamulaştırma talebinde bulunduk. Onu bekliyoruz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!