‘Çok gizli’ haberleşme cihazı ürettik NATO’da finaldeyiz

Güncelleme Tarihi:

‘Çok gizli’ haberleşme cihazı ürettik NATO’da finaldeyiz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2004 01:56

Tübitak, NATO’nun ‘çok gizli’ haberleşmesinde kullanacağı kriptolu cihazı üretmeyi başardı. Ürettiği haberleşme cihazı ile NATO’dan onay alarak ihaleye katılan TÜBİTAK, dünyanın en ileri teknolojilerini üreten İngiltere ve Almanya ile yarışıyor.

İLERİ teknoloji üreten ülkeler arasında artık Türkiye de yerini alıyor. TÜBİTAK, NATO’nun ‘çok gizli’ haberleşmesinde güvenle kullanabileceği kripto cihazını üreterek, açılan uluslararası ihalede dünyanın önde gelen 2 ülkesiyle kıyasıya yarış veriyor. NATO karargahlarındaki testlerden başarıyla geçen TÜBİTAK’ın cihazı ihaleyi kazanırsa, artık NATO ülkeleri ‘ISDN Kripto BRI’ cihazıyla haberleşecek.

TÜBİTAK’ın bilgi güvenliği için ileri elektronik teknoloji geliştirdiği Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) Müdürü Önder Yetiş, bugünün en önde gelen teknolojileri arasında sayılan kriptoloji konusundaki çalışmalara 1993 yılında başladıklarını ve Genelkurmay Başkanlığı için yürüttükleri bir projenin ardından ileri adımlar attıklarını belirtti. Yetiş, Türk Silahlı Kuvvetleri ve ihtiyacı olan özel kurumlar için bilgi güvenliği cihazları geliştirdiklerini kaydetti. Yetiş, ‘Bütün teknolojiyi kendimiz geliştirip üretim safhasına kadar getiriyoruz. Teknolojik bilgi birikimimiz şu anda çok üst seviyede. Kesinlikle dünyanın 10 ülkesi içindeyiz ve kriptoloji konusunda dünyanın ilk 10 ülkesinden birisiyiz’ dedi.

TESTLERİ GEÇTİ

Yetiş, bilgi güvenliği ile ilgili ürettikleri 2 algoritmanın (kripto) ‘NATO algoritması’ olarak kabul edildiğini, NATO Askeri Komitesi tarafından onaylanarak tüm NATO’da kullanıldığını bildirdi. Bunun dışında, NATO Askeri Komitesi’nin, TÜBİTAK’ın geliştirdiği 3 kriptoloji cihazını da ‘NATO cihazı’ olarak kabul ettiğini belirten Yetiş, ‘Bunun anlamı şudur: NATO, gizli bilgileri dahil, bilgi güvenliğini bu cihazlara emanet ediyor. Bu da bizim teknolojik olarak geldiğimiz noktayı gösteriyor’ diye konuştu.

Yetiş, NATO’nun geniş bant haberleşme sistemlerinde kullanılmak üzere kripto cihazı geliştirilmesi için bir yarışma açtığını, yarışmaya katılarak istenilen niteliklere uygun cihazı geliştirdiklerini belirtti. Cihazın bir noktadan başka bir noktaya ISDN’de ses ve data iletiminde kriptolama işlevini yerine getirdiğini anlatan Yetiş, şöyle devam etti: ‘Cihazların Belçika’da NATO Karargahı’nda işlevsel testleri yapıldı. Testleri 3 ülke geçti. Bizimle birlikte testleri geçenler arasında, yıllardır bu alanda çalışan iletişim devleri İngilizler’in Marconi ve Almanlar’ın Rohde-Schwarz firmaları bulunuyor. Cihazlar Pentagon’da bulunan SECAN denilen grubun güvenlik testlerinden de başarıyla geçti.’

Kazanırsak NATO 12 yıl Türk teknolojisi ile haberleşecek

NATO ihalesini TÜBİTAK’ın kazanması halinde cihazı satışına başlanacağını ve cihazların en az 12 yıl boyunca NATO’nun haberleşmesinde kullanılacağını, bakım ve geliştirme işlemlerinin de TÜBİTAK tarafından yapılacağını vurgulayan Önder Yetiş, ‘Algoritması, cihazın tasarımı ve üretimi tamamen Türk teknolojisidir’ dedi.

Yetiş, 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana kripto cihazı üreten ülkelerle Türkiye’nin kıyasıya yarışmasının, Türkiye’nin bu alandaki teknolojide geldiği noktayı açık şekilde gösterdiğini, Türk mühendislerinin geliştirdiği teknolojiye artık herkesin güvendiğini kaydetti.

Yetiş, NATO’ya test için 3 cihaz daha gönderdiklerini, bu cihazların da onay alması halinde Türkiye’nin NATO’da kullanılan 6 kripto cihazı ve 2 algoritması olmak üzere 8 ürünün bulunacağını belirtti. Önder Yetiş, ‘Türkiye bu ürünleriyle NATO içinde ciddi bir teknolojik güç olacak’ dedi.

Kripto nedir?

HABERLEŞME güvenliğinde kullanılan kriptoloji tekniğinde haberleşen iki noktada da aynı teknolojiye sahip haberleşme cihazlarının bulunması gerekiyor. Bu özel cihazlar, ses veya bilgiyi diğer cihaza gönderirken sadece iki tarafın bildiği bir algoritma ile şifreleme yapıyor. Böylece ses veya data bir cihazdan çıkarken şifreleniyor, diğer cihaza ulaştığında da bu şifre çözülüyor. Böylece, iki nokta arasında bu bilgi veya ses dinlenemiyor, değiştirilemiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!