Coca-Cola’da Avrupa dördüncüsüyüz Kuzey Irak’a fabrika kuracağız

Güncelleme Tarihi:

Coca-Cola’da Avrupa dördüncüsüyüz Kuzey Irak’a fabrika kuracağız
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2006 00:00

Coca-Cola İçecek Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, "1 milyar YTL’yi aşkın ciromuzla Avrupa’nın 4’üncü, dünyanın 13’üncü şişeleyicisi konumuna geldik" dedi. Coca-Cola İçecek CEO’su Michail O’Neill, Kuzey Irak’ta bir şişeleme fabrikası kurmayı planladıklarını bildirdi. O’Neill, özellikle Ortadoğu ve Orta Asya’nın üretim radarlarında olduğunu belirtti.

ANADOLU İcra Grubu ve Coca-Cola İçecek (CCİ) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, CCİ’nin yıllık 1 milyar YTL’yi aşkın cirosuyla artık Türkiye ve Orta Asya’nın en büyük şişeleyicisi olduğunu belirterek, "Artık Coca-Cola sistemi içinde, hacim olarak bakıldığında dünyada ilk 13, Avrupa’da ise ilk 4 arasında yer alıyoruz" dedi. Tuncay Özilhan, önümüzdeki dönemde Kuzey Irak’ta bir şişeleme tesisi kurmak istediklerini söylerken, Coca-Cola İçecek’in CEO’su Michael O’Neill, "Irak’ta bir şişeleme tesisi kurmak istiyoruz. Kuzey Irak’ta üretip, güneye buradan sevk etmeyi düşünüyoruz" dedi.

GÖSTERGELER KUZEY IRAK DİYOR: O’Neil, bir Amerikan markası olarak Ortadoğu’da ve özellikle Irak’ta önümüzdeki dönemde varlıklarını nasıl sürdüreceklerine ilişkin sorular üzerine, şunları söyledi: "Irak’ın yaklaşık 29 milyon nüfusu var. Şimdilik 2 yıl opsiyonlu satış ve dağıtım anlaşması yaptık. Bu aşamada Türkiye ve Ürdün üzerinden bölgeye sevkiyat yapılıyor. Ancak Irak’ta bir şişeleme tesisi kurmak istiyoruz. Kurulacak tesis için analiz ve incelemelerin sonuna geliyoruz. Şişeleme için Kuzey Irak potansiyel yatırım yapılacak bölge olarak görülüyor. Göstergeler Kuzey Irak diyor. Bölgeye huzurun geldiği ilk aşamada üretime geçme imkanımız var. Keza o bölgede halen yerel bir ortağımız var ve onun üretim tesisi bulunuyor. Bu sayede hızlı üretime geçebiliriz. Bu yüzden Irak’ta önce Kuzey Irak’ta üretip, güneye buradan sevk etmeyi düşünüyoruz. Güven istikrar ortamlı oluştukça, Irak’ın diğer bölgelerine de bakarız."

EN FAZLA KATKIDA ALTINCI: CCİ’nin hızla büyümesi ve bölgede lider konuma gelmesi nedeniyle, organizasyon yapısını da yenilediklerini söyleyen Özilhan, toplam nüfusu 120 milyona ulaşan bölgede (Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Ürdün ve Türkmenistan) yer alan 11 şişeleme tesisinde, 3 bin 909 çalışanıyla faaliyet gösteren CCİ’nin, büyümeye ve sınırlarını genişletmeye devam ettiğini belirtti. Özilhan, CCİ’nin Coca-Cola’nın dünyadaki büyümesine en fazla katkısı bulunan 6’üncı ülke olduğunu söyledi.

YILLIK CİRO 1 MİLYAR YTL: Alkolsüz içecek, üretim, dağıtım ve satış şirketi Coca-Cola İçecek, geçen yıl Efes Sınai Yatırım hisselerinin yüzde 87.63’ünü satın alarak dev bir bölgesel şişeleme şirketine dönüştü. Özilhan, CCİ’nin yaptığı yatırımlar, sağladığı istihdam ve yarattığı katma değer ile hem bölge, hem de Türk sanayiine önemli bir katma değer yarattığını söyledi.

707 MİLYON DOLAR YATIRIM: Tuncay Özilhan, şöyle konuştu: "CCİ’nin son 10 yılda Türkiye, Orta Asya ve Ürdün’de yaptığı yatırım tutarı 707 milyon dolar. CCİ ve Efes Sınai Yatırım’ın son 5 yılda ödediği vergi ise 585 milyon dolar. CCİ’nin hızla büyümesi ve bölgede lider konuma gelmesiyle, organizasyon yapısını da yeniledik. Daha önce Efes Sınai Yatırım ve Coca-Cola İçecek şirketlerimizde farklı pozisyonlarda görev yapan tecrübeli yöneticilerimizi, CCİ’nin üst yönetiminde birleştirerek güçlü bir takım yarattık. CCİ’nin performansının, yeni ekibin yaratacağı sinerji ile Coca-Cola ailesi içinde bir yıldız gibi parlayacağına inanıyorum."

CCİ’NİN YENİ CEO’SU O’NEILL: Yeniden yapılanan Coca-Cola İçecek’in CCİ CEO’luğuna ise Michael A.O’Neill atandı. CCİ’de yönetimdeki yeni yapılanma kapsamında, Türkiye ve Ortadoğu’dan Sorumlu Operasyon Başkanlığı’na (COO) Ron Jones, Orta Asya’da gelişen fırsatlardan daha fazla yararlanabilmek amacıyla Orta Asya’dan Sorumlu Operasyon Başkanlığı’na (COO) ise Chris Gaunt getirildi. CCİ İçecek Ticari Direktörü Hüseyin Akın ise yeni yapılanmada Coca-Cola İçecek Genel Müdürlüğü’ne atandı.

Coca-Cola İçecek’in ürettiği ve dağıttığı markalar

Coca-Cola

Coca-Cola Light

Fanta

Sprite

Cappy

Piko

Fresca

Nestea

Powerade

Schweppes

Sen Sun

Turkuaz

Bonaqua

Burn

Canadan Dry

Nescafe Xpress

O’Neill, Coca-Cola’yı Rusya’ya götüren adam

ENDÜSTRİ mühendisi olan Michael O’Neill, İrlanda Dublin’deki Rathminess College mezunu. Coca-Cola Company’e 1989’da katılan O’Neill, şirketin Rusya’daki faaliyetlerine başlamasına öncülük etti. 1997’de Coca-Cola Company’nin İskandinavya ve Kuzey Avrasya Bölümü Başkanlığı’na atandı. 1977-1980 yılları arasında Moskova’da, 1983-1989 arasında da Almanya, Avusturya ve İsviçre’deki operasyona başkanlık ederek, İrlanda’yı dış ülkelerde temsil etti. 2000 yılında emekli olduktan sonra Coca-Cola Company’deki görevine danışman olarak devam eden O’Neill, halen şirketin yan kuruluşlarından Wimm-Bill-Dann, Efes Invest, Efes Breweries International yönetim kurullarında görev yapıyor.

Yeni bir hikayemiz var artık halka açılmada geri dönüş olmaz

COCA-Cola İçecek’in (CCİ) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, şirketin üçüncü halka arz denemesinde, Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) beklenen onayın gelmesiyle, halka arzı mayıs sonu veya haziran başına yetiştirmeyi düşündüklerini söyledi. Sermayesinin yüzde 20’sinin halka arzı için geçen şubat ayında SPK’ya başvuran CCİ’da, ek satış hakkının kullanılması halinde halka arz oranı yüzde 23’e yükselecek.

BU SEFER FARKLI HİKAYE: Özilhan, önceki arz denemelerine ilişkin olarak, "O günün şartları, iklimi bu arzı yapmaya uygun olmadı. Geçen sefer sorun yurtdışından kaynaklanmıştı" dedi. Geçen seferde, yurtdışından sadece, bire bir düzeyde bir talep geldiğini ve bunun arz için yeterli bulunmadığını hatırlatan Özilhan, "Bu sefer farklı bir hikayemiz var. Bugün daha iyi bir ortam olduğuna, Türkiye’ye olan yabancı ilgisinin arttığına inanıyoruz. Şimdi daha değişik bir hikayemiz var. Artık Orta Asya’da faaliyetteyiz, Ortadoğu radarımızda ve buralarda çok hızlı büyüme potansiyeli var. Bunlar bir yatırımcı açısından çok önemli, artı değer sağlayıcı" dedi. Yeni yapılacak halka arzda da önceki iki halka arzdaki gibi talebin yetersiz kalması olasılığını sorularına Özilhan, "Ben böyle bir olay olacağını düşünmüyorum. Talebin iyi olacağı inancındayım. Geçen sefer sorun yurtdışındandı ama bu sefer yurtdışının tırmanan ilgisini görüyoruz" dedi ve ekledi: "Temennimiz SPK’nın bir an evvel ışık yakması. Mayıs sonu haziran başı gibi yetiştirmeyi düşünüyoruz, yeter ki SPK’dan gerekli onayı alalım" diye konuştu.

İLK GİRİŞİM HAZİRAN 2004’TE: CCİ’nin halka arzı ilk olarak Haziran 2004’te planlanmış ancak daha sonra ileri bir tarihe ertelenmişti. Ardından şirketin 75.48 trilyon lira nominal değerli hissesinin halka arzı için 3-5 Kasım 2004’te talep toplanmış, fakat özellikle yurtdışından kaynaklanan talep yetersizliği nedeniyle bu halka arz iptal edilmişti.

Gönlümüz Rusya’da yeni işbirlikleri istiyor

CCİ Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, "Ortadoğu gibi sorunlu bölgeler yerine, daha güvenli, kazancı yüksek ve garantili olan Rusya’da yeni işbirliği yollarına girmek istemez misiniz, buna gücünüz yeter mi" yolundaki bir soruya, şu yanıtı verdi: "Gönül herşeyi istiyor. Rusya’da Balkanlar’da oldukça güclü olan Yunanlı Hellenic şişeleme şirketi var. Onlarla Rusya pazarında birbirimizi destekliyoruz. Ancak bu pazarda, şu anda böyle bir işbirliği mümkün görünmüyor. Gücümüz yetmez" karşılığını verdi.

Rakamlarla

Coca-Cola İçecek’in görüntüsü

Yıllık cirosu 1 milyar YTL

5’i Türkiye’de 11 üretim tesisi

3909 kişiye doğrudan istihdam

300 bini aşkın satış noktası

2.1 milyar litre satış hacmi

2 milyar 850 milyon litre üretim kapasitesi

10 yılda bölgede 707 milyon dolar yatırım

Türkiye’de yıllık satış hacmi 1.7 milyar litre

Türkiye’de gazlı içeceklerde pazar payı yüzde 66.6
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!