Coca Cola Avrupa’da yasaktan kurtuluyor

Güncelleme Tarihi:

Coca Cola Avrupa’da yasaktan kurtuluyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 1999 00:00

Haberin Devamı

Belçika ve Kuzay Fransa'da üretilen Coca Cola'lar için Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde getirilen satış yasağı kalkmaya başladı. Coca Cola, Belçika'daki iki fabrikada, hükümet tarafından getirilen katı kurallar çerçevesinde üretime yeniden başlayacak. Fransa da Coca Cola ürünlerine konulan yasağı kaldırdığını açıkladı.

Coca Cola Başkanı M. Douglas Ivester, düzenlediği basın toplantısında, Belçika'da da dünyada da bütün ürünlerimiz tamamen güvenilirdir'' dedi.

Coca Cola konusunda sağlık endişelerinin başladığı 9 Haziran'dan bu yana, ilk basın toplantısını düzenleyen Ivester'in, elindeki Coca Cola'yı yudumladığı görüldü.

FATURALAR ÖDENECEK

Coca Cola ürünlerini içtikten sonra hastalananların hastane faturalarını karşılanacağını belirten Ivester, içeceklerin sağlık açısından bir risk içermediği konusunda ısrarlı tutumunu sürdürdü.

Ivester, Coca Cola'nın tüketicisinin endişelerini gidermekte çok yavaş olduğunu, bunun da Coca Cola'nın yanı sıra Diet Coke, Fanta ve Sprite gibi şirketin diğer ürünlerinin de yasaklanmasını gündeme getirdiğini kaydetti.

Coca-Cola'nın, tüketicinin güvenini yeniden kazanmak için elinden geleni yapacağını belirten Ivester, endişelere rağmen Cola'nın yaygınlaşmaya devam edeceğine olan ümitlerini dile getirdi.

Ivester, ‘‘Hedefimiz, önümüzdeki 10 yıl içinde piyasa payımızı iki katına çıkartmak. Bunu Avrupa'da da yapamamamız için bir sebep göremiyorum’’ dedi. Ivester, dağıtımın tamamlanmasının yaklaşık iki hafta süre alacağını kaydetti.

Belçika hükümeti, Belçika'daki Antwerp ve Ghent tesislerinde üretim yapılmasına izin verdi. Hükümet, Fransa'nın kuzeyindeki Dunkirk tesisinde üretilen ürünlerin satışına uyguladığı yasağın devam etmesini kararlaştırdı.

FRANSA DA KALDIRDI

Fransa'nın kuzeyindeki tesisin halen kapalı olduğu ve teneke kutulardan Coca Cola içen yüzlerce kişinin neden hastalandığı konusunda yasal soruşturma açıldığı kaydedildi. Coca Cola'nın teneke kutusunun dışında, fare zehirine rastlanmıştı, ancak hastalıklara yol açan sebep henüz belirlenemedi.

Belçika Sağlık Bakanı Luc Van den Bossche, 9 Haziran'dan bu yana Coca Cola ürünlerini içenler arasında 249 hastalık vakasına rastlandığını açıkladı. Van den Bossche, hükümetin bilimadamlarının, soruna yol açacak bir sebep bulamadıklarını ve olayın üretim ya da nakliye sırasındaki bir kazadan meydana geldiğinin sanıldığını belirtti.

Belçika'dan sonra Fransa da, Coca Cola satışlarına konan yasağı kaldırdı. Fransa Maliye Bakanı Dominique Strauss-Kahn, Fransa'nın kuzeyindeki Dunkirk fabrikasında, teneke Coca Cola ürünlerinin üretilmesine izin verildiğini açıkladı.

Dominique Strauss-Kahn, düzenlediği basın toplantısında, kararın, hükümetin, gıda güvenliğinden sorumlu kurumu tarafından yapılan tavsiye doğrultusunda alındığını söyledi.

Strauss-Kahn, ‘‘Ürün ve paketlemesi güvenli gözüküyor. Dolayısıyla satışlara yeniden başlayabiliriz’’ dedi. Fransa Gıda Güvenliği Ajansı, yapılan testler sonunda meşrubatların kendisinde ve tenekelerinde sorun belirlenemediğini belirterek, teneke Coca Cola ürünlerine uygulanan yasaklamanın kaldırılması tavsiyesinde bulunmuştu.

Yasak Pepsi'ye yaradı

COCA Cola'nın Avrupa'daki tezgahlardan kaldırılması rakibi Pepsi Cola'nın işine yaradı. Pepsi sözcüsü Jeff Brown, Coca Cola'nın piyasadan çekilmesinin ardından kendi ürünlerine olan talebin arttığını açıkladı.

Jeff Brown, Pepsi'nin New York'taki Purchase merkezinde yaptığı açıklamada, Pepsi'nin, Coca Cola'nın karşı karşıya bulunduğu sorunları kullanmaya çalışmadığını söyledi. Brown, yazın gelmesi ve havaların ısınması dolayısıyla soğuk içecek satışlarının yükseldiğini vurgulayarak, dünyanın en büyük meşrubat üreticisi durumundaki Coca Cola'nın piyasalardan çekilmesi dolayısıyla Pepsi'ye olan talebin tırmandığını belirtti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!