Çoban desteği yüzde 150 arttı

Güncelleme Tarihi:

Çoban desteği yüzde 150 arttı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2023 07:00

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Hayvancılık Destekleme Uygulama Tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğ ile hayvancılıkta sürdürülebilirliği ve verimliliği sağlamaya yönelik birçok destek kaleminde yüzde 100-150 artış oranı uygulanacak.

Haberin Devamı

Tebliğ ile 2023 yılı hayvancılık destekleri kapsamında 2022 yılında 12 bin lira olan sürü yöneticisi (çoban) desteği, 2023 yılında yüzde 150 artışla 30 bin liraya çıkarıldı. Sosyal Güvenlik Kurumu sigorta primlerini 30 gün üzerinden tam zamanlı olarak yatırmayanlar, borçlanma yapılandırması yapanlar hariç destekleme yılında yedi aydan (210 gün) fazla Sosyal Güvenlik Kurumu prim borcu bulunanlar, işletme sahibi işletmesinde kendi çoban şeklinde başvuru yapmış olduğu halde fiilen çobanlık yapmayanlar, işletmede istihdam edildiği halde fiilen çobanlık yapmayanlar, muhtarlar veya destekleme yılında muhtarlığı sona ermiş olup destek için uygun prim ödemesi yeterli bulunmayanlar, devlet memurları, emekliler ve on sekiz yaşından küçükler, destekleme kapsamında çoban olarak değerlendirilmeyecek.

Haberin Devamı

BUZAĞI DESTEĞİ 2 BİN 100 LİRA

Koç ve teke alım desteği, küçükbaş hayvan ıslahının sağlanması, verimliliğin ve sürü kalitesinin artırılması amacıyla 2023 yılında hayvan başına 2 bin lira olarak uygulanacak. Buzağı desteği, 2022 yılında kriterleri sağlaması durumunda hayvan başına 900 lira kadar verilirken, 2023 yılı için 2 bin 100 liraya çıkarıldı. Bu destek 2023 yılında doğan her buzağıya verilecek. Düve alım desteği ise hastalıktan ari işletmeler için de yüzde 50 hibe oranında uygulanmaya başlayacak. Anaç koyun keçi desteği, 2022 yılında 50 lira iken 2023 yılında yüzde 100 artışla 100 liraya yükseltildi.

DOĞRU BİLGİ VERMEYENE CEZA

Tebliğde belirtilen yetkili merciler, yetki alanına giren verilerin kayıt sistemine doğru girilmesinden, kendilerine ibraz edilen belgelerin kontrolünden ve kendi hazırladıkları belgelerden doğrudan sorumlu olacaklar. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyerek haksız yere ödemeye neden olanlar ile ödemelerden haksız yere yararlanmak üzere sahte veya içeriği itibariyle gerçek dışı belge düzenleyen ve kullanan ilgililer hakkında gerekli idari işlemler yapılarak hukuki ve cezai süreç başlatılacak.

BAKMADAN GEÇME!