CMK avukatı temyiz harcını cepten ödeme şokuna girdi

Güncelleme Tarihi:

CMK avukatı temyiz harcını cepten ödeme şokuna girdi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2011 00:00

Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) gereği zorunlu görevlendirilen ve düşük ücretleri düzenli ödenemeyen CMK avukatları, 14 Nisan’dan bu yana temyiz için gereken 40 TL’lik harç tutarını Yargıtay’a ceplerinden ödemek zorunda bırakıldı.

Haberin Devamı

Soruşturma aşamasında sadece 160 TL ücret alan avukatlar, duruma isyan etti. Başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere, şikayetlerini bağlı bulundukları barolara yansıtıp, çözüm bulunmasını istedi.
31 Mart’ta kabul edilen 6217 sayılı Yargı Hizmetleri’nin Hızlandırılması Kanunu, 14 Nisan’da Resmi Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe girdi. Kanunun 13’üncü maddesi ile ceza yargılamasında temyiz başvuruları 40 TL’lik harç yatırılması şartına tâbi tutuldu. Başta çocuk ve kadınlar olmak üzere yoksul ve mağdurlar için barolarca CMK gereği ücretsiz ve zorunlu görevlendirilen CMK avukatının harcı nasıl karşılayacağı, cebinden ödese bile nasıl geri alacağı konusunda ise düzenleme yapılmadı. CMK avukatları, harç yatırılamadığı için temyizi kaçırmaları halinde, Avukatlık Kanunu’na göre sorumlu olma tehlikesiyle karşı karşıya bırakıldılar.
İstanbul’da 70 bin
Türkiye çapında 70 bin 332 avukat var. İstanbul’da 4 bin, Ankara’da 1345, İzmir’de ise yaklaşık 1200 kişi CMK avukatlığı yapıyor. Sadece İstanbul’da baro geçen yıl 70 bin CMK görevlendirmesi yaptı. Özellikle İstanbul’da, bazıları 50’nin üzerinde dosyaya bakan CMK avukatları, harç parasını nasıl ödeyeceklerini kara kara düşünüyor.
Adalet Bakanlığı ise Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve barolarla sorunun çözümü için formül arıyor. TBMM tatilde olduğu için şimdilik yönetmelikle düzenleme üzerinde çalışan Bakanlık yetkililerinin düşündüğü bir formüle göre, CMK avukatları 40 TL’lik temyiz harcını cepten ödeyecekler, daha sonra CMK kapsamında yol giderlerini aldıkları gibi ilgili savcılıklardan bu parayı tahsil edecekler. KHK ile düzenleme formülüne ise “Yasal düzenleme şart” diyerek Maliye Bakanlığı vize vermiyor.
İzmir Barosu, yasayı Anayasa Mahkemesi’ne taşımak için harekete geçti. Temyiz süresinin saklı tutulmasını talep eden örnek dilekçe hazırlandı. Dilekçede, ceza yargılamasının temyiz harcına tâbi tutulmasının Anayasa’ya aykırı olduğu ve iptali için Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesi, karar verilinceye kadar da temyiz süresinin saklı tutulması istendi. Dilekçede, CMK gereği ücretsiz görevlendirilen avukatların böyle bir harç ödeme görevi olmadığı belirtilerek, harç istenmeksizin dosyanın Yargıtay’a gönderilmesi talep edildi.

Haberin Devamı

Bu uygulama kaos yaratıyor

Haberin Devamı

İSTANBUL Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, “Kaos yaratacak bir uygulama. Ceza davalarının harç alınması hiç doğru değil, anlamı yok. Anayasa’nın 36’ncı maddesindeki hak arama özgürlüğü bakımından da yanlış. Zorunlu müdafilik sistemi dikkate alınıp istisna getirilmesi gerekirdi. CMK avukatı kararı temyiz edecek. Harç nasıl ödenecek. Avukat cebinden ödediği zaman nereden karşılanacak. Korkunç bir kaos” diye konuştu. İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Mehmet Durakoğlu, yasa çıkarılırken, CMK avu-katlarının durumunun unutulduğunu belirterek, “Çok açık biçimde bakanlığın yaptığı hata avukatlara ödetilmeye çalışılıyor” dedi. Durakoğlu, şöyle konuştu: “İnsanların, sırf hakkı kullanamayacak durumda ya da yoksul oldukları için temyiz
hakkını kullanamalarını hiçbir adalet anlayışı ile bağdaştıramazsınız. Biz geçen yıl 70 bin CMK görevlendirmesi yaptık. İstanbul’da 4 bin avukat aktif CMK avukatlığı yapıyor. Bakanlık, ‘Cebinizden temyiz harcını ödeyin’ diyor. Yasa çıkarılırken, CMK avukatlarının istisna tutulması ger-ekiyordu. Ama maalesef unu-tmuşlar.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!