Clio 4’e Bursa vizesi çıktı

Güncelleme Tarihi:

Clio 4’e Bursa vizesi çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2010 00:00

Fransız otomotiv devi Renault’nun yeni Clio 4 modelinin tamamını Türkiye’de Bursa fabrikasında üretme kararı üzerine başlayan krizde orta yol bulundu.

Haberin Devamı

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile Renault Genel Müdürü Carlos Ghosn’un dün Elysee Sarayı’nda yaptığı bir saatlik zirvenin ardından Clio 4’ün Türkiye’de üretilmesine onay verilirken, modelin bir kısmının ise Fransa’da üretilmesine ve tek bir işçinin çıkarılmamasına karar verildi. Bu kararda Ghosn’un Sarkozy’i Flins’te üretilecek elektrikli araçla ikna ettiği belirtildi.
Güvence verdi
Sarkozy ile Ghosn arasında dün 16.45’te başlayan ve bir saat süren görüşmeye Renault’nun iki numaralı ismi Patrick Pelata ve Sanayi Bakanı Christian Estrosi de katıldı. Ghosn görüşme sonrasında açıklama yapmazken, Elysee Sarayı’ndan Sarkozy’nin Renault’yla orta yolu bulduğu açıklaması yapıldı. Saraya yakın kaynaklardan elde edilen bilgilere göre büyük zirvede Renault Başkanı Ghosn’un Clio 4’ün Türkiye’de üretilmesi kararıyla devletten yardım alırken verdiklere taahhütlere aykırı davranmadıkları ve yeni bir ürüne başladıklarını belirttiği kaydedildi.
Maliyet düşecek
Ghosn’un Sarkozy’e şu açıklamayı yaptığı kaydedildi: “İşten çıkarma iddialarına karşılık tek bir işçinin işten çıkarılmayacağı garantisini veriyorum. Ama Türkiye’de yapılacak üretimle araç başına 1.400 Euro maliyet düşürme olanağını da görmezden gelemeyiz. Zaten Flins’deki fabrika kapanmayacak. Buradaki işçilerle 2012’de Zoe elektrikli araba üretimine geçeceğiz.”
300 milyon Euro kozu
Sarkozy’nin ise Fransa’da satılacak Renault’ların Fransa’da üretilmesi konusunda ısrar ettiği ve gerekirse hissedarlık haklarını kullanacaklarını söylediği bildirildi. Ayrıca, Sarkozy’nin hükümetin elektrikli otomobiller için batarya geliştirilmesine yönelik taahüt ettiği 300 milyon Euro’luk desteğinde verilmeyeceği uyarısında bulunduğu öğrenildi. Bunun üzerine Sarkozy’nin Clio 4’ün Türkiye’de üretilmesine onay verdiği ancak modelin bir kısmının Fransa’da üretilmesini ve bir kişinin bile işten çıkarılmamasını istediği öğrenildi.

Haberin Devamı

‘Bursa’da maliyetler azalacak’ demişti

Renault’nun maliyetlerini azaltmak için ‘ Clio 4’  modelini tümüyle Bursa’ da üreteceğini duyurmasının ardından Fransa’da kriz patlak vermiş, devreye Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy girmişti. Fransız La Tribune gazetesinde yayınlanan haberin ardından Fransız hükümeti ve iktidar partisi UMP tepkilerini ortaya koyarken, Cumhurbaşkanı Sarkozy, Renault’nun Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdürü Patrick Pelata’yı Elysee Sarayı’na çağırmıştı. Öte yandan AB Komisyonu, Clio 4 modelini Türkiye’de  üretmemesi için Renault’ya baskı yapan Fransa’dan açıklama istemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!