Clinton'dan Asya'ya moral

Güncelleme Tarihi:

Clintondan Asyaya moral
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 1998 00:00

Haberin Devamı

ABD, Asya ekonomilerine yardım etmek için kollarını sıvadı. Başkan Bill Clinton, telefonla aradığı Singapur Başbakanı Goh Chok Tong ve Endonezya Devlet Başkanı Suharto'ya IMF çerçevesinde ekonomik destek sözü verdi. Ayrıca, ABD Dışişleri Bakanlığı ve Ulusal Güvenlik Konseyi'nden bir grup bölgeye giderek incelemelerde bulunacak.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ABD'nin Asya'da önemli güvenlik ve ekonomik çıkarları bulunduğuna dikkat çekildi ve bu nedenle Washington'un IMF'nin ekonomileri kurtarma çabalarına destek vereceği vurgulandı. Clinton'un Goh ile İngilizce 12 dakikalık bir göküşme yaptığı, Suharto ile de tercüman aracılığıyla 25 dakika konuştuğu bildirildi.

Suharto görüşmede ekonomik reformlardan taviz verilmeyeceğini söylerken, ülkenin en büyük gazetelerinden Jakarta Post, Devlet Başkanı'nı istifaya çağırdı. Endonezya rupesi'nin dolar karşısında erimesinin ardından fiyat artışlarından korkan halk, marketlere hücum ederek çılgınca alışveriş yapmaya başladı. Hükümet halkı dövizlerini bozdurmaya çağırırken Suharto'nun büyük kızı 50 bin dolar satarak kampanyaya katıldı.

MORATORYUM ENDİŞESİ

Öte yandan Endonezya'nın moratoryum ilan edebileceği (borçlarını dondurma) söylentileri bu ülkenin en büyük yatırımcısı olan Japonya'da rahatsızlık yaratıyor. Diğer ülkelerin de Japonya'ya 23 milyar dolar borcu bulunan IMF'i izlemesi halinde Asya'da krizin daha da derinleşmesinden korkuluyor. Endonezya'nın dış ve iç borcunun 133 milyar dolar olduğu hesaplanıyor.

Bu arada Uluslararası Para Fonu (IMF) Güney Kore ekonomisine 2 milyar dolarlık ek yardımı onayladı, böylece bir ay içinde IMF'nin vereceği kredi rakamı 13 milyar dolara ulaştı. Asya para birimlerinin dolar karşısında rekor düzeyde değer kaybetmesinin ardından Asya borsalarındaki düşüş de sürdü. Hong Kong'ta hisse senetleri yüzde 3.9, Singapur'da yüzde 6.0, Sydney'de yüzde 1.8, Filipinler'de yüzde 8.3 oranında değer kaybetti. Asya piyasalarındaki düşüş Wall Street ve Avrupa'yı da etkiledi. Londra'da FT-SE 100 endeksi 65.2 puan düşerek 5.171.9 puana indi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!