Citibank’ın, Finansbank ile 4.5 milyar dolarlık flörtü

Güncelleme Tarihi:

Citibank’ın, Finansbank ile 4.5 milyar dolarlık flörtü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2006 00:00

Piyasalarda, dünyanın en büyük finans kuruluşlarından Citibank’ın Hüsnü Özyeğin’in sahibi olduğu Finansbank için 4.5 milyar dolarlık bir teklif götürdüğü konuşuluyor. Finansbank ile ilgilenen gruplar arasında Amerikalı büyük bir fon ve KOBİ’lere sağladığı kredilerle bilinen Alman DZ Bank’ın da adı geçiyor.

DÜNYANIN en büyük bankalarından biri olan Citibank’ın Hüsnü Özyeğin’in sahibi olduğu Finansbank’a yaklaşık 4.5 milyar dolar ile en yüksek teklifi götürenler gruplardan biri olduğu konuşuluyor. Geçen hafta sonu İMKB’deki kapanış fiyatı ile piyasa değeri 5.8 milyar dolar civarında olan Finansbank’la ilgilenen Citibank’ın ön eleme aşamasında telaffuz ettiği rakamın bankanın piyasa değerinin yüzde 30 altında olduğu belirtiliyor.

GE-GARANTİ Mİ ÇEKTİ Citibank’ın Finansbank’a en yüksek teklifi veren gruplardan biri olarak adının duyulması bankacılık çevrelerinde farklı değerlendirmeler yapılıyor. Bu değerlendirmelerden en ilginç olanı, Citigroup’un, yine ABD’li dünya devi General Electric’in (GE) Garanti Bankası ile bir süre önce yaptığı ortaklıktan etkilenmiş olabileceği yolunda. Hüsnü Özyeğin’in patronu olduğu Fiba Grubu, geçen yıl kasım ayında, iştiraki olan Finansbank hisselerinin, ortaklık ve stratejik işbirliği de dahil satımıyla ilgili olarak uluslararası yatırım ve danışmanlık şirketi Morgan Stanley’e yetki vermişti.

ABD’Lİ FON VE ALMAN BANKASI Finansbank ile ilgilenen ve en yüksek teklifi yapan gruplar arasında Amerikalı büyük bir fon ve Türkiye’de fazla tanınmakla birlikte KOBİ’lere sağladığı kredilerle bilinen Alman DZ Bank’ın da adı geçiyor. ABD’li fon ile Alman DZ Bank’ın verdiği teklifin de 4 milyar dolar civarında olduğu ve Citibank dahil bu üç grubun Finansbank için "Kısa listeye" girme hakkını yakaladığı belirtiliyor.

DEIXIA DA VAR: İngiliz The Business gazetesinde çıkan bir haberde de, Finansbank için üç yabancı bankanın alıcı olarak öne çıktığı ve bu bankaların Citigroup, Belçikalı Dexia ve Alman DZ Bank olduğu öne sürüldü. İngiliz gazetesi de, alıcı bankalar arasında arasında Citigroup’un şansının daha fazla olduğunu kaydetti. Gazetenin haberinde "Türkiye’nin bulunduğu bölgede birkaç bankaya alıcı olarak bakan Citigroup’un, piyasa değeri 5.85 milyar dolar olan Finansbank için ilk aşamada en yüksek teklifi verdiğine inanılıyor. Ancak bu teklifin Finansbank’ın piyasa değerinin çok üstünde bir prim taşımadığı sanılıyor" denildi. Haberde alıcı olarak kısa listeye girecek bu birkaç bankanın data room’a girme yetkisi alarak, Finansbank’ın defterlerini inceleyeceği ve ardından bağlayıcı nihai fiyat teklifi verecekleri kaydedildi. Aktif büyüklüğü bakımından Türkiye’nin beşinci büyük bankası olan Finansbank, yabancı ortak için Morgan Stanley’i yetkilendirmişti.

Uygun fırsat kolluyordu

Citigroup CEO’su Chuck Prince, daha önce Hürriyet’e yaptığı açıklamada, şunları söylemişti: "Türkiye’de büyümek için bir banka satın almak gerekmiyor. Ancak uygun bir fırsat yakalanırsa bireysel alanda pazar payını artırmayı planlıyor. Büyümek için çok farklı yöntemler var. Şirket satın almak sadece bunlardan birisi. Citigroup küresel olarak her zaman bütün seçenekleri değerlendiiriyor. Bireysel bankacılığa geç girdiklerini ve özellikle bu alanda yoğun yatırım yapcağız"
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!