Çipli pasaport dönemi başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Çipli pasaport dönemi başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2005 01:33

Avrupa normlarına uymak için yürütülen ‘pasaportların değiştirilmesi’ çalışması son aşamaya geldi. Pasaportun açık kimlik bölümüne, fotoğrafın yanı sıra pasaport sahibine ait bilgi ve fotoğrafın bulunduğu bir bilgisayar çipi de yerleştirilecek.

AB normlarına uygun hale getirilmesi için çalışması yürütülen T.C. pasaportlarının değiştirilmesi son aşamaya geldi. Pasaportun açık kimlik bölümüne, çıplak gözle görülen fotoğrafın yanı sıra pasaport sahibine ait bilgi ve fotoğrafın bulunduğu bir bilgisayar çipi yerleştirilecek. Çipteki bilgileri, aynı yöntemi uygulamaya başlayacak olan ABD ve Almanya gibi diğer ülkeler de sınır kapılarında anında görecek. Pasaportlar ayrıca yine AB ülkelerinde olduğu gibi ciltli deftere dönüştürülecek. Kısa sürede ihalesi açılması beklenen yeni pasaportlar daha az yapraklı olacak, özel barkod numaralarıyla okunacak ve pasaport sahibinin adı kodlanacak.

SENSÖRDEN GEÇME ÖZELLİĞİ

Pasaportların sayfalarına ayrıca değerli kağıtlar gibi ultraviyole ışınlarla okunabilen gizli işaretler de konulacak. Böylece pasaportlar sınır kapılarında özel sensörlü sistemden de geçirilerek kontrol edilebilecek. Pasaportların AB ülkelerinde olduğu gibi tek merkezden veya il emniyet müdürlüklerinden verilmesi seçeneği bulunuyor. AB normlarına uygun hale getirilecek yeni pasaportların renginin, lacivertten bordoya dönüştürülmesi de gündemde. Renk konusunda henüz net bir kararın verilmediğini belirten yetkililer, bununla ilgili ortak kararı Dışişleri Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’nın alacağını söylediler. Ancak yetkililer birçok AB ülkesinin pasaportunun bordo renginde olmasına dikkat çektiler. Pasaportun rengi ne olursa olsun kapağında, şimdiki gibi altın sarısı renginde ay-yıldız bulunacak.

TÜRKİYE VİZESİ DE DEĞİŞECEK

Bu arada Türkiye’nin vereceği vizede de değişikliğe gidilecek. Şu andaki mevcut etiket sistemi (sticker), AB ülkelerinde olduğu gibi hologramlı ve diğer güvenlik önlemlerini içeren bilgisayar çıkışlı etiketler haline gelecek. Türk vizesinin ileride Schengen vizesine uyumlu hale gelmesi için iki AB üyesi ülkeyle çalışma yürüttüğü bildirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!